Dostępne
dostarczymy 16. 10.
#
Dostawa od 11,49 zł
Nasiona lnu czeskiej odmiany Raciol o stosunku kwasów tłuszczowych 1:1 są popularnym źródłem błonnika i białka, dlatego są ulubionym pożywieniem wegetarian i wegan.Nasiona lnu czeskiej odmiany Raciol o stosunku kwasów tłuszczowych 1:1 są popularnym źródłem błonnika i białka, dlatego są ulubionym pożywieniem wegetarian i wegan.
Popis
GRIZLY Siemię lniane złote 1000 g
- Klasyfikacja administracyjna : Nasiona oleiste
- Składniki : siemię lniane złote
- Odmiana : Raciol CZ
- Produkt nadaje się do bezpośredniego spożycia (zalecamy jednak najpierw namoczyć nasiona, a następnie zmielić w celu uzyskania jak największej ilości składników odżywczych).
- Ostrzeżenie : może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych, innych orzechów, sezamu, SO2.
- Przechowywanie : przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
- Kraj pochodzenia : Republika Czeska
- Opakowanie : Opakowanie PP z możliwością ponownego uszczelnienia, patrz. zdjęcie.
Nasiona lnu są jednym z prawdziwych skarbów odżywczych. Najlepiej spożywać je na surowo, wtedy mają najwięcej wartości odżywczych. Pod względem wartości odżywczych nasiona lnu należą do tzw. superfood. Charakteryzują się wysoką zawartością witamin B1, B2, B3, B5, B6 oraz witaminy E. Zawierają również wapń, żelazo, mangan, magnez, fosfor, potas, selen i cynk. Nasiona lnu zawierają około 30% tłuszczu, a konkretnie kwasy tłuszczowe omega-3, które występują głównie w oleju rybim, mają korzystny wpływ na metabolizm tłuszczów (obniżają cholesterol LDL). Oprócz korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3, nasiona lnu zawierają również stężenie fitoestrogenów - lignanów, które są estrogenami roślinnymi, zachowującymi się w naszym organizmie podobnie do estrogenów ludzkich. Dlatego też nie powinny go spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Nasiona lnu są popularnym źródłem błonnika, a przede wszystkim białka (ok. 20 g/100 g), dlatego są ulubionym pożywieniem wegetarian i wegan. Nasiona lnu są jednym z twardszych nasion, które są trudne do strawienia przez organizm ludzki. Nasiona lnu muszą być zatem dokładnie przeżute, w przeciwnym razie nie dostarczą niezbędnych składników odżywczych. Często przed użyciem lepiej jest zmielić lub rozgnieść nasiona lnu w moździerzu.
Świeżo zmielone nasiona mają przyjemny orzechowy smak i są dobrym dodatkiem do sałatek, sosów sałatkowych lub z puree bananowym jako pożywne śniadanie dla dzieci i dorosłych. Ponieważ po namoczeniu nasiona uwalniają substancje śluzowe, z namoczonego lnu można zrobić chrupiące placki, które świetnie nadają się do sałatek.
Składniki
Wartości odżywcze / 100 g |
|
---|---|
Wartość energetyczna: |
2234 kJ / 534 kcal |
Tłuszcz: |
42,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: |
3,7 g |
Węglowodany: |
29 g |
w tym cukry: |
1,5 g |
Błonnik: |
27,3 g |
Białko: |
18,3 g |
Sól: |
0,03 g |