GRIZLY Siemię lniane złote 1000 g
Nasiona lnu czeskiej odmiany Raciol o stosunku kwasów tłuszczowych 1: 1 są poszukiwanym źródłem błonnika i białka, dlatego są popularnym pokarmem wegetarian i wegan.
Kurier DHL Express (old.payment_prepay_type_order_prepay_gopay) | 14,90 zł |
---|---|
Kurier DHL Express (platność z wyprzedzeniem) | 14,90 zł |
Kurier DHL Express (dobírka) | 19,90 zł |
DHL - odbiór w punkcie (dobírka) | 14,90 zł |
DHL - odbiór w punkcie (old.payment_prepay_type_order_prepay_gopay) | 9,90 zł |
DHL - odbiór w punkcie (platność z wyprzedzeniem) | 9,90 zł |
GRIZLY Siemię lniane złote 1000 g
- Klasyfikacja administracyjna : Nasiona oleiste
- Składniki : siemię lniane złote
- Odmiana : Raciol CZ
- Produkt nadaje się do bezpośredniego spożycia (zalecamy jednak najpierw namoczyć nasiona, a następnie zmielić w celu uzyskania jak największej ilości składników odżywczych).
- Ostrzeżenie : może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych, innych orzechów, sezamu, SO2.
- Przechowywanie : przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
- Kraj pochodzenia : Republika Czeska
- Opakowanie : Opakowanie PP z możliwością ponownego uszczelnienia, patrz. zdjęcie.
Nasiona lnu to prawdziwy skarb odżywczy. Spożywamy je najlepiej w stanie surowym, kiedy są najbardziej wartościowe pod względem odżywczym. Z punktu widzenia wartości odżywczych nasiona lnu to tzw. Superfood. Charakteryzują się wysoką zawartością witamin B1, B2, B3, B5, B6, witaminy E. Zawierają również wapń, żelazo, mangan, magnez, fosfor, potas, selen i cynk. Nasiona lnu zawierają około 30% tłuszczu, w szczególności kwasy tłuszczowe omega-3, które występują głównie w oleju rybnym, korzystnie wpływają na metabolizm tłuszczów (obniżają poziom cholesterolu LDL). Oprócz dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3, siemię lniane zawiera również koncentrację fitoestrogenów lignanowych, które są estrogenami roślinnymi, które zachowują się podobnie do ludzkich estrogenów w naszym organizmie. Dlatego kobiety w ciąży i karmiące powinny unikać spożywania.
Nasiona lnu są popularnym źródłem błonnika, a zwłaszcza białka (około 20 g / 100 g), dlatego są ulubionym pokarmem wegetarian i wegan. Nasiona lnu należą do twardszych nasion, które są trudne do strawienia dla ludzkiego organizmu. Nasiona lnu należy więc dokładnie przeżuć, w przeciwnym razie nie uzyskamy z nich niezbędnych składników odżywczych. Często lepiej jest przed użyciem zmielić lub zgnieść nasiona lnu w moździerzu. Po takim zaprawieniu nasion najlepiej jest natychmiast spożyć nasiona.
Świeżo zmielone nasiona mają przyjemny orzechowy posmak i są dobre do sałatek, sosów sałatkowych lub razem z puree bananowym jako pożywne śniadanie dla dzieci i dorosłych. Dzięki temu, że po namoczeniu nasiona wydzielają śluzowate substancje, z namoczonego lnu można zrobić chrupiące naleśniki, które wspaniale nadają się do sałatek.
Wartości odżywcze
Informacje żywieniowe na 100 g |
|
---|---|
Wartość energetyczna: |
2234 kJ / 534 kcal |
Tłuszcze: |
42,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: |
3,7 g |
Węglowodany: |
29 g |
z których cukrów: |
1,5 g |
Błonnik: |
27,3 g |
Białka: |
18,3 g |
Sól: |
0,03 g |
Recenzje użytkowników
jemnější, příjemnější chuť než tmavé, kvalita OK, balení skvělé - uzavíratelný pytlík se šroubovacím uzávěrem
bez připomínek, chutný a čerstvý produkt
Plná spokojnosť, z tohto semienka varím gél na vlasy a pleť...
100% spokojnosť ďakujem
Super balení.