GRIZLY

Śliwki suszone BIO 500 g

33,99 zł

27,19 zł z kodem WYPRZEDAZ20

67,98 zł / kg

Dostępne

dostarczymy 21. 2.

#

Dostawa od 16,99 zł

Śliwki są zdrową alternatywą dla słodyczy. Oprócz pysznego soczystego smaku, szczególnie docenisz ich wysoką zawartość błonnika i boru. Nadają się pokrojone na kawałki do musli i jogurtu lub po prostu same w sobie.

Popis

GRIZLY Śliwki suszone BIO 500 g

  • Klasyfikacja administracyjna: Suszone owoce jednogatunkowe
  • Składniki: Śliwki * 100%
  • * CZ-BIO-003 produkt rolnictwa ekologicznego
  • Kraj pochodzenia: Chile, Argentyna, USA, Bułgaria, Uzbekistan, Kirgistan
  • Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
  • Opakowanie: Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)

Cechy i zalety: Śliwki są wytwarzane z całych, dojrzałych, świeżych śliwek ciemnoniebieskich do fioletowych. Drzewo, które hoduje śliwki, nazywane jest śliwką lub śliwką domową. W Czechach nazywana jest śliwką, na Morawach trnka. Śliwki mają kolor od ciemnobrązowego do czarnego i zawierają głównie węglowodany w postaci glukozy i sacharozy. Są bogate w witaminy, minerały i błonnik. Również w nich oprócz wspomnianych już substancji znajdziemy spore ilości naturalnego sorbitolu cukrowego, który działa podobnie jak błonnik w jelitach, a także warto wspomnieć o substancji śladowej boru, która występuje w śliwkach. Pomimo dużej zawartości węglowodanów śliwki nadają się do diety redukcyjnej ze względu na zawartość pektyn, które spowalniają przyswajanie cukrów i zwiększają spalanie tłuszczu.

Żywność ekologiczna zawsze przechodzi system kontroli i certyfikacji, co zapewnia jej jakość i umożliwia noszenie tego znaku. Ich biologiczną jakość docenią zwłaszcza osoby zainteresowane rolnictwem ekologicznym i zrównoważonym systemem rolniczym.

W suszonych owocach naturalne cukry mogą krystalizować i tworzyć na nich powłokę. Ten naturalny proces nie obniża jakości owoców, wręcz przeciwnie, świadczy o tym, że nie zostały poddane obróbce chemicznej. Śliwki mogą zawierać kawałki nasion lub całe nasiona.

Zastosowanie: Śliwki można wykorzystać do wypieku ciast, przygotowania surowych deserów lub sosów śliwkowych. Doskonale osłodzi śniadanie, niezależnie od tego, czy lubisz owsiankę , musli czy kaszę jaglaną . Śliwki same w sobie są rarytasem, którym niezawodnie pozbędziesz się smaku słodyczy. Dla lepszego smaku i struktury zalecamy moczenie ich w ciepłej wodzie pół godziny wcześniej.

Składniki

Wartości odżywcze / 100 g
Wartość energetyczna: 1060 kJ / 254 kcal
Tłuszcz: 0,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
Węglowodany: 57 g
w tym cukry: 38 g
Błonnik: 7 g
Białko: 2 g
Sól: 0,01 g