Promocja 20 % na wszystkie kremy orzechowe! Kod rabatowy: ORZESZEK20
GRIZLY Soczewica brązowa BIO 500 g
Soczewica brązowa to rośliny strączkowe o wysokiej zawartości białka, węglowodanów i witamin oraz niskiej zawartości tłuszczów. Jest to typowy typ soczewki najczęściej spotykany w czeskich gospodarstwach domowych. Smak soczewki jest ziemisty i orzechowy. Skórka jest brązowa i bardzo dobrze nadaje się do kiełkowania. Ciesz się tym w jakości organicznej.
InPost Paczkomaty | 14,99 zł |
---|---|
Najlepsza dostawa na adres | 18,99 zł |
Kurier DHL Express | 18,99 zł |
DHL POP - odbiór w punkcie | 19,99 zł |
Pobranie | 5 - 9,99 zł |
dla lojalnych klientów
i do punktów odbioru
GRIZLY Soczewica brązowa BIO 500 g
- Klasyfikacja administracyjna: Rośliny strączkowe
- Skład: Brązowa soczewica * 100%
- * CZ-BIO-003 produkt rolnictwa ekologicznego
- Kraj pochodzenia : Turcja, Kanada
- Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
- Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)
Cechy i zalety: Soczewica jadalna to krzaczasta roślina jednoroczna z rodziny motylkowatych. Jest uprawiany w pięciu kolorach ( czerwonym , czarnym , brązowym ,zielonym i żółtym) w regionie śródziemnomorskim i Azji Środkowej. Jest bogaty w białka, które stanowią 20% wartości odżywczej. Jest to jedna z roślin posiadająca źródło wysokiej jakości węglowodanów, które długo się sycą. Nie zawiera glutenu i jest popularny również wśród wegetarian i wegan. Jest także źródłem składników mineralnych (wapń, fosfor, żelazo) oraz witamin (A, B, C i E). Kwas foliowy i żelazo w soczewce zapobiegają anemii. Skórka jest brązowa i doskonale nadaje się do kiełkowania, szczególnie w miesiącach zimowych jest wdzięcznym źródłem świeżych witamin i enzymów. Zawarty w nim błonnik pomaga regulować pracę jelit, a tym samym stanowi odpowiednią profilaktykę zaparć.
Żywność ekologiczna zawsze przechodzi system kontroli i certyfikacji, co zapewnia jej jakość i umożliwia noszenie tego znaku. Ich biologiczną jakość docenią zwłaszcza osoby zainteresowane rolnictwem ekologicznym i zrównoważonym systemem rolniczym.
Sposób użycia: Nie trzeba go moczyć przed gotowaniem, wystarczy spłukać. Gotuj krótko przez około 15 - 20 minut. Brązowa soczewica rozkłada się podczas gotowania, dzięki czemu idealnie nadaje się na przykład do zup lub wegetariańskich burgerów. Możesz również zrobić naleśniki, owsiankę lub wymieszać je ze zbożami, takimi jak kasza bulgur lub komosa ryżowa, dodać warzywa lub ulubiony ser. Nawet ze zwykłymi soczewkami można stworzyć niezwykłe gadżety.
Więcej informacji o roślinach strączkowych i ich właściwościach znajdziesz na naszym niedźwiedzim blogu. W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły.
Informacje żywieniowe na 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 1272 kJ / 304 kcal |
Tłuszcze: | 1,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,2 g |
Węglowodany: | 40,6 g |
z których cukrów: | 2 g |
Błonnik: | 17 g |
Białka: | 23,4 g |
Sól: | 0,02 g |
- CALBUCO, s.r.o. Varšavská 715/36, Praha,
- IČO: 04084357
- DIČ: CZ04084357
Dokładamy wszelkich starań, aby informacje o produktach były dokładne i aktualne. Jednak przepisy dotyczące żywności są stale aktualizowane, co może zmienić podany skład żywności, zawartość składników odżywczych, alergeny lub informacje dietetyczne. Zalecamy przeczytanie etykietę przed użyciem produktu.
Dziś będę gotować, ale mam wrażenie, że też będzie pyszna.
jeszcze nie wiem