Drobne czarne ziarna soczewicy Beluga wyglądają trochę jak kawior, więc swoją nazwę zawdzięcza kawiorowi Beluga. Ma delikatny orzechowy smak, doskonale trzyma swój kształt i luksusowo zdobi każdy talerz, czy to w postaci sałatki, czy zdrowego dodatku. Ciesz się tym w jakości organicznej.
Popis
GRIZLY Soczewica czarne Beluga BIO 500 g
- Klasyfikacja administracyjna: Rośliny strączkowe
- Skład: czarne soczewki Beluga * 100%
- CZ-BIO-003 produkt rolnictwa ekologicznego
- Kraj pochodzenia : Kanada
- Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
- Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)
Cechy i zalety: Soczewica jadalna to krzaczasta roślina jednoroczna z rodziny motylkowatych. Jest uprawiany w pięciu kolorach ( czerwonym , czarnym , brązowym , zielonym i żółtym) w rejonie Morza Śródziemnego i Azji Środkowej. Czarna soczewica Beluga wygląda trochę jak kawior dzięki swoim małym czarnym ziarnom, dlatego otrzymała swoją nazwę (według kawioru Beluga). Jest doskonałym źródłem białka, ale także błonnika, witamin i minerałów o niskiej zawartości tłuszczu. Zawarty w nim błonnik pomaga regulować pracę jelit, a tym samym stanowi odpowiednią profilaktykę zaparć. Ze wszystkich roślin strączkowych najwięcej żelaza zawiera soczewica, która wspomaga krążenie krwi i korzystnie wpływa na serce. Jest bardzo lekkostrawny, nie powoduje wzdęć.
Żywność ekologiczna zawsze przechodzi system kontroli i certyfikacji, co zapewnia jej jakość i umożliwia noszenie tego znaku. Ich biologiczną jakość docenią zwłaszcza osoby zainteresowane rolnictwem ekologicznym i zrównoważonym systemem rolniczym.
Sposób użycia: Możemy go namoczyć przez 2 godziny, a następnie skrócić czas gotowania do 10 minut, bez namaczania gotujemy zwykłe 20 minut. Zalecamy polanie wodą i wypłukanie soczewki. W przeciwieństwie do czerwonej, brązowej i żółtej soczewicy, czarna soczewica zachowuje swój kształt i konsystencję nawet po ugotowaniu, dlatego świetnie nadaje się do sałatek, zup lub jako zdrowy dodatek. Wygląda naprawdę luksusowo, zamiast kawioru nadaje się również do ozdabiania kanapek.
Więcej informacji o roślinach strączkowych i ich właściwościach znajdziesz na naszym niedźwiedzim blogu. W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły.
Składniki
Informacje żywieniowe na 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 1273 kJ / 304 kcal |
Tłuszcze: | 1,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,2 g |
Węglowodany: | 40,6 g |
z których cukrów: | 2 g |
Błonnik: | 17 g |
Białka: | 23,4 g |
Sól: | 0,02 g |