Jak rozpoznać najlepsze orzechy nerkowca?
Czy wiesz, że orzechy nerkowca różnią się między sobą nie tylko odmianą, ale także klasą handlową? Jest ich wiele - dokładnie ponad 30. Być może zauważyłeś w sklepie, że niektóre orzechy nerkowca są większe, mniejsze, bardziej połamane lub bielsze od innych. Różnią się one także ceną. W Grizly odpowiednio znaczymy nasze nerkowce, aby zawsze można było stwierdzić, z jaką klasą handlową ma się do czynienia. Na przykład na opakowaniu znajduje się napis: WW320. Ale co to oznacza? Chętnie wyjaśnimy Ci wszystkie te pytania!
Jakość
Litera przed numerem oznacza jakość orzechów. Najwyższa klasa handlowa to WW (White Wholes), czasami oznaczana tylko jako W. Jądra w tej klasie muszą być zasadniczo doskonałe, jednolite i nie mogą posiadać widocznych wad. Są białe lub jasnożółte i mają delikatną, kremową konsystencję. Właśnie takie nerkowce sprzedajemy w Grizly.
Rozmiar
Rozmiar orzechów jest określany za pomocą wartości liczbowej, która wskazuje liczbę ziaren znajdujących się w 1 funcie (lb) = 0,45 kg.
Jest to proste - im niższa liczba, tym większe nerkowce!
-WW450 są najmniejsze, ale nie umniejsza to ich wartości. Są tak samo kremowe i piękne jak ich więksi bracia. Są one szczególnie przydatne w kuchni - świetnie nadają się do pieczenia, wyrobu masła orzechowego lub mleka.
-WW320 to najbardziej rozpowszechnione orzechy nerkowca szeroko dostępne na naszym rynku.
-WW240 to egzemplarze pokazowe, które wraz z klasą handlową WW210 określane są również mianem JUMBO. Można je uznać za wyjątkowe na rynku europejskim.
-WW180 i W180 to królowie wszystkich orzechów nerkowca. Te olbrzymy są rzadkim towarem luksusowym, którego znalezienie jest prawie niemożliwe..