Dostępne
dostarczymy 21. 2.
#
Dostawa od 16,99 zł
Chleb z błonnikiem lnianym służy do przygotowania chleba o bardziej wyrazistym smaku. Struktura i kolor zmiany przypominają zwykły chleb.
Popis
Nominalna mieszanka na chleb z błonnikiem lnianym 500 g
Skład mieszanki:
Odbiałka skrobia pszenna, mąka jaglana, mąka łubinowa, płatki ziemniaczane, błonnik lniany, cukier, sól, zagęszczacz gumy guar, przyprawa do chleba.
Składniki do przygotowania chleba:
- 500 g mieszanki
- 475 ml (g) wody
- 20 ml oleju
- 13 g świeżych drożdży
Procedura przygotowania chleba w domowej piekarni:
Dno naczynia do pieczenia zawiera płynne składniki - wodę i olej. Zmiażdż do nich świeże drożdże i dodaj chleb. Zalecana dawka drożdży w połączeniu z wodą o temperaturze pokojowej dotyczy 2-godzinnych programów „bezglutenowych” lub sprinterskich (ETA). W przypadku innych piekarników musisz znaleźć własny sposób pieczenia. Jeśli chleb wypływa z piekarni przepełniony (zatopiony z dużymi nierównymi porami w miękiszu), zmniejsz dawkę drożdży lub użyj zimniejszej wody. Jeśli masz odwrotny problem i na chlebie są możliwe pęknięcia, użyj ciepłej wody lub więcej drożdży.
Procedura pieczenia w zwykłym piekarniku:
Ciasto wymieszać zgodnie z instrukcją. Ponieważ sam kontrolujesz czas fermentacji, możesz zwiększyć dawkę drożdży do 15 g / 500 g mieszanki. Ciasto odstawiamy na chwilę, a następnie wypełniamy do dokładnie wymazanej formy. Należy wypełnić maksymalnie 3/5, aby ciasto mogło wyrosnąć. Ciasto jest łatwe w obróbce olejowanymi palmami. Z ciasta można uformować wałek, zawinąć np. W pestki słonecznika, a dopiero potem wcisnąć do formy. Niech chleb wyrasta na 45-60 minut. pod wilgotną szmatką, aby powierzchnia nie odklejała się. Piec w rozgrzanym piekarniku (najpierw 200 ° C, następnie doprowadź do 180 ° C) przez ok. 60 min. Jeśli stwierdzisz, że powierzchnia chleba szybko ciemnieje, przykryj ją folią. Po upieczeniu natychmiast odwróć, ale pokrój dopiero po ostygnięciu.
Kulki słonecznikowe:
Uformuj około 100 g kulek, zawiń w pestki słonecznika i ułóż na blasze do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na około 40 minut. (w zależności od temperatury), chronić przed osadzaniem się kamienia, nie ściskać. Piec w temperaturze 200 ° C przez około 20 minut.
Kostki rustykalne:
Ciasto wycisnąć dłońmi na warstwę o grubości 2-3 cm i pokroić w prostokąty (ok. 10x15 cm). Złożyć na blachę do pieczenia (górną powierzchnię można docisnąć do nasion) i odstawić na około 40 minut. wzrost. Piec w temperaturze 200 ° C przez około 20-25 minut.
Opakowanie zawiera: 500 g
Składniki
Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna 1375kJ / 329kcal, Białko 6,8g, Węglowodany 70g, w tym cukry 3,7g, Tłuszcze 1,7g, MNK 0,3g, Błonnik 8,2g, Sód max. 0,8g.