Kategorie

Blog

Cozonac: Centrum rumuńskiej tradycji

Cozonac: Centrum rumuńskiej tradycji

Cozonac, deser, który musi być obecny na każdej rumuńskiej uroczystości, to znacznie więcej niż tylko słodycz – to symbol hojnej gościnności i rodzinnych spotkań. Ten pachnący i puszysty placek z różnorodnymi nadzieniami z orzechów, kakao, galaretki lub słodkiego twarogu jest stałym elementem na odświętnych stołach, a każda wersja odzwierciedla regionalne preferencje smakowe i indywidualne modyfikacje kucharzy.

Paska: Serce wielkanocnego stołu w rumuńskiej tradycji

Paska: Serce wielkanocnego stołu w rumuńskiej tradycji

Paska to nie tylko deser, ale symbol odrodzenia i nadziei. Jest nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu, który odzwierciedla bogactwo rumuńskiej tradycji kulinarnej i ducha wspólnoty. Co roku przygotowanie i degustacja paski jednoczy rodziny i przyjaciół, odnawia więzi duchowe i ludzkie podczas obchodów najświętszego święta chrześcijaństwa.

Wegański pistacjowy sernik

Wegański pistacjowy sernik

Ten wegański sernik dosłownie rozpływa się w ustach. A to wszystko dzięki temu, że do jego przygotowania wykorzystasz nasz wspaniały krem pistacjowy.

Cytrynowy kuskus wegański

Cytrynowy kuskus wegański

Szybki, smaczny i przede wszystkim wegański cytrynowy kuskus zachwyci smakiem i błyskawicznym czasem przygotowania. Przygotuj go już dziś!

Wiśniowy RAW tort

Wiśniowy RAW tort

Delektuj się bez ograniczeń i wyrzutów sumienia! Tym wspaniałym wiśniowym tortem mogą się rozkoszować absolutnie wszyscy – niezależnie od tego, czy preferujesz wegański sposób odżywiania, jesteś celiakiem, czy stosujesz dietę bezlaktozową.

Weganizm: Co to oznacza i jak na niego przejść?

Weganizm: Co to oznacza i jak na niego przejść?

Weganizm staje się coraz bardziej popularnym sposobem odżywiania i stylem życia. Nie chodzi jednak tylko o wybór jedzenia, ale o kompleksową filozofię, która dąży do minimalizacji cierpienia zwierząt i wpływu na środowisko naturalne.

Bezglutenowe marokanki

Bezglutenowe marokanki

Lubicie marokanki? My też! Dlatego postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem na ich może nietypową wersję – bez glutenu i bez dodatku cukru.

Co to jest mąka orzechowa i jej główne rodzaje

Co to jest mąka orzechowa i jej główne rodzaje

Wypróbuj orzechową alternatywę dla zwykłych mąk pszennych i ciesz się ich wyjątkowym smakiem oraz delikatnością. Dzięki nim sezon zdrowego pieczenia i nieskończonego podjadania może trwać właściwie bez przerwy, nie tylko na Boże Narodzenie czy Wielkanoc.

TOP 5 korzyści kombuchy dla naszego zdrowia

TOP 5 korzyści kombuchy dla naszego zdrowia

Cudowny napój, który coraz częściej podbija kuchnie entuzjastów zdrowego stylu życia oraz półki supermarketów. Jednak nie każda kombucha jest taka sama. Czym właściwie jest kombucha? Wszystko wyjaśnimy szczegółowo w poniższym artykule.

Bezglutenowa rolada pistacjowa

Bezglutenowa rolada pistacjowa

Zapraszamy do wspólnego przygotowania wyśmienitej rolady pistacjowej z liofilizowanymi malinami. Mogą się na nią skusić nawet osoby z celiakią, ponieważ jest pieczona z bezglutenowej mąki pistacjowej.

Nocna owsianka: 4 szybkie przepisy

Nocna owsianka: 4 szybkie przepisy

Jeśli rano liczy się dla Ciebie każda minuta, na pewno docenisz nasz szybki przepis na prostą i zdrową nocną owsiankę. Przygotujesz ją w mgnieniu oka, a rano wystarczy wyjąć z lodówki. Znakomity pomysł!

Chrupiące śnieżne choinki

Chrupiące śnieżne choinki

Mamy pomysł na wspólną świąteczną zabawę w kuchni. Te chrupiące smakołyki, z Twoją niewielką pomocą, mogą przygotować nawet dzieci.

Rodzinny przepis na domową chałkę

Rodzinny przepis na domową chałkę

Cukierniczka Klára, uczestniczka czeskiego konkursu cukierniczego, podzieliła się z nami prawdziwym rodzinnym skarbem! A jest nim przepis na domową chałkę. Czy Ty też go wypróbujesz?

Kurkumowe latte

Kurkumowe latte

Wypróbuj nasz przepis na pyszne kurkumowe latte, czyli złote mleko, które rozgrzeje i wzmocni Twoją odporność.

Chlebek pistacjowy

Chlebek pistacjowy

Na pewno znasz dobrze chlebek bananowy. A co powiesz na spróbowanie chlebka pistacjowego? Z białą czekoladą, borówkami i domowym kremem pistacjowym zmienia się w nieodparty przysmak.

Kokosowy pudding z nasionami chia

Kokosowy pudding z nasionami chia

Zdrowych, a przede wszystkim szybkich śniadań lub przekąsek nigdy nie jest za dużo. Przygotuj mleko kokosowe, nasiona chia, syrop z cykorii i owoce. Zaczynamy.

Truskawkowe kostki

Truskawkowe kostki

Pyszne ciasto orkiszowe z warstwą słodkiego budyniu i truskawek ucieszy każdego miłośnika owocowych smaków.

Tort orzechowy

Tort orzechowy

Na tym torcie będą się delektować zarówno Ty, jak i całe Twoje szerokie grono znajomych – o ile coś z niego zostanie. Połączeniu orzeszków ziemnych i czekolady trudno się oprzeć. Co więcej, przygotowanie tortu orzechowego zajmuje tylko chwilę.

Kakao gwałtownie drożeje

Kakao gwałtownie drożeje

Może w ostatnim czasie zauważyłeś informacje o szybkim wzroście cen kakao. W rezultacie wzrastają ceny czekolady i innych produktów czekoladowych. Co za tym stoi?

Lodowato dobre owoce liofilizowane

Lodowato dobre owoce liofilizowane

Odkryj magię owoców liofilizowanych, czyli owoców suszonych mrożeniem! Podobnie jak świeże, są aromatyczne, pełne witamin i minerałów, a ponadto wspaniale chrupią.

GRIZLY w nowych szatach, a właściwie opakowaniach

GRIZLY w nowych szatach, a właściwie opakowaniach

Nadszedł czas na zmianę! Właśnie dlatego zaczęliśmy stopniowo pakować przysmaki GRIZLY w zupełnie nowe opakowania. Nie tylko wyglądają naprawdę świetnie, ale mają również wiele innych doskonałych cech - są ponownie zamykane i pomagają zachować maksymalną jakość i świeżość zapakowanego produktu.

Dlaczego warto włączyć migdały do swojego jadłospisu?

Dlaczego warto włączyć migdały do swojego jadłospisu?

W dzisiejszym zabieganym trybie życia, kiedy staramy się połączyć pracę, rodzinę i zdrowie, nie jest łatwo znaleźć właściwe produkty spożywcze, które pomogą nam osiągnąć równowagę. Poszukiwanie ich może jednak przynieść wielokrotne korzyści – jednym z żywieniowych hitów są migdały.

Orzechy makadamia – królowe królestwa orzechów

Orzechy makadamia – królowe królestwa orzechów

Orzechy makadamia, niezależnie od używanego terminu, są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych na świecie. Może na pierwszy rzut oka nie wydają się tak popularne, ale ich wyjątkowy smak masła natychmiast zachwyci każdego, kto je spróbuje. Skąd pochodzą i jakie są ich właściwości? Oto odpowiedź.

Jak zrobić słodkie, ale zdrowe śniadanie?

Jak zrobić słodkie, ale zdrowe śniadanie?

Deser czy śniadanie? A jeśli to jedno i drugie? Podaruj sobie słodkie śniadanie, którego nie musisz żałować. Dajemy Ci proste wskazówki, które sprawią, że Twoje śniadanie będzie zdrowsze, bardziej pożywne i zadowoli Cię na dłużej.

Nie pieczone kulki z mąki migdałowej

Nie pieczone kulki z mąki migdałowej

Prosty przepis, który możesz przygotować bez użycia piekarnika. Jest to trochę bardziej czasochłonne, ale smakując kulki z pewnością docenisz czas poświęcony na ich przygotowanie.

Krokiety migdałowe

Krokiety migdałowe

Przygotuj niekonwencjonalny dodatek na obiad lub kolację. Możesz zrobić wszystko w kilka minut, używając kilku składników.

Zimny mecz Frappé

Zimny mecz Frappé

Spróbuj letniego orzeźwienia z herbatą Matcha BIO i za chwilę przygotuj lodową frappe, którą możesz skosztować według swojej wyobraźni.

33 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o orzechach nerkowca

Dlaczego warto włączyć orzechy nerkowca do swojej diety? Oto 33 interesujące fakty, które powinieneś wiedzieć o orzechach nerkowca.

Orzechy nerkowca należą do najpopularniejszych na rynku. Są nie tylko smaczne, ale także bardzo korzystne dla zdrowia!

33 ciekawostki, których powinieneś się dowiedzieć o orzechach nerkowca.

    1. Wszystkimi uwielbiane orzeszki nerkowca rosną na tropikalnym drzewie o nazwie nerkowiec zachodni, pochodzącym z Ameryki Południowej. Obecnie nerkowiec jest uprawiany w tropikalnych rejonach na całym świecie.

    2. Największy nerkowiec znajduje się w Brazylii, ma 140 lat i jego gałęzie zajmują obszar 8500 metrów kwadratowych. Jest nawet wpisany do Księgi rekordów Guinnessa.

    3. Nerkowce rosły na ziemi już w okresie trzeciorzędu.

    4. Botanicznie nerkowce nie są orzechami, ale nasionami.

    5. Na nerkowcu rosną tzw. jabłka nerkowca, w których znajdują się jadalne nasiona, w których ukryte są orzeszki nerkowca.

    6. Drewno nerkowca jest bardzo twarde i używa się go do produkcji mebli o nazwie "biały mahoni".

    7. Nazwa "nerkowiec" pochodzi od portugalskiego słowa "caje", a jej znaczenie to "orzech, który sam rośnie".

    8. Nerkowce są zbierane ręcznie, a jedno drzewo może wyprodukować nawet 50 kg orzeszków nerkowca rocznie.

    9. Krajem z największą produkcją nerkowca jest Wietnam, który stanowi około jednej czwartej światowej produkcji nerkowca, stamtąd pochodzą także nasze orzeszki nerkowca Grizly.

    10. Średnioroczna produkcja nerkowca wynosi 4,5 miliona ton.

    11. Dotarcie do orzeszków nie jest łatwe, ponieważ są one chronione dużą ilością żywicy o nazwie kardol, która ma działanie żrące i podrażnia skórę.


    12. Kardol jest usuwany z samych orzeszków poprzez prażenie, dlatego orzeszki nerkowca nigdy nie mogą być oznaczane jako RAW.

    13. Oprócz orzechów, ze drzewa wykorzystuje się również zmiękczone łodygi, które swoim doskonałym smakiem przypominają mango. Nic dziwnego, ponieważ orzechy nerkowca i mango należą do tej samej rodziny.

    14. Orzechy nerkowca zawierają czterokrotnie więcej witaminy C niż pomarańcza. Oprócz witaminy C zawierają również witaminy B, E i K.

    15. Orzechy nerkowca zawierają najwięcej żelaza spośród wszystkich owoców ze skorupką.

    16. Nerkowce poprawiają jakość włosów, paznokci i rozjaśniają skórę.

    17. Wysoka zawartość wapnia i miedzi korzystnie wpływa na układ ruchu, od chrząstek, poprzez stawy, aż po kości.

    18. Magnez zawarty w orzechach nerkowca poprawia jakość snu, wzmacnia układ nerwowy i przyspiesza ogólną regenerację.

    19. Dzięki wysokiej zawartości "zdrowych tłuszczów" orzechy nerkowca mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

    20. Antyoksydanty zawarte w orzechach nerkowca zwalczają wolne rodniki i wzmacniają odporność.

    21. Nerkowce są bogate w błonnik i doskonale dbają o zdrową florę jelitową.

    22. Regularne spożywanie orzechów nerkowca i innych orzechów działa jako skuteczna profilaktyka przed wystąpieniem cukrzycy typu 2.


    23. Orzechy nerkowca są również wyjątkowym źródłem kwasów omega.

    24. Orzechy nerkowca są bogate w luteinę, która jest kluczowa dla zdrowia oczu.

    25. Są również doskonałym źródłem białka – podstawowego budulca całego organizmu człowieka.

    26. Krem z nerkowców jest jednym z najpopularniejszych kremów orzechowych.

    27. Weganie mogą z nerkowców zrobić doskonałą wegańską alternatywę dla sera.

    28. Orzechy nerkowca doskonale smakują także w wersji polewanej – w jogurcie lub czekoladzie.

    29. Są również doskonałym dodatkiem do kuchni azjatyckiej.

    30. Jedzenie nerkowców korzystnie wpływa na zęby, dziąsła i całą jamę ustną.

    31. Nadają się do pieczenia, jako chrupiąca przekąska do telewizji lub pożywna przekąska na wycieczkę.

    32. Jakość orzechów nerkowca jest oznaczana literą i cyfrą. Litera oznacza jakość, a cyfra oznacza wielkość. Im niższa cyfra, tym większa wielkość jąder.

    33. Nerkowce są często nazywane "naturalnym antydepresantem". Czy to ze względu na korzystne składniki odżywcze, jakie zawierają, czy też ze względu na swój pyszny smak, pozostawiamy do Państwa decyzji. Jednakże, możemy zagwarantować, że nasze Grizzly nerkowce na pewno sprawią radość po ich spożyciu.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!