Wypróbuj nasze nowe, niezbadane warianty lekkich, zdrowych, a zarazem smacznych obiadów dla całej rodziny. I kto wie? Może właśnie tutaj znajdziesz swój nowy ulubiony surowiec.
Paski kurczaka z sałatką z czarnej soczewicy i awokado
Przygotowanie: 30 minut, gotowanie: 45 minut:
Liczba porcji: 4
Składniki:
Na makaron:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 1 grzyby z puszki lub świeże (10 szt.)
- 1 czerwona cebula pokrojona w plasterki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól , pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Łodyga pietruszki
Do czarnej soczewicy
- 2 szklanki czarnej soczewicy Beluga
- 2 ząbki czosnku
- 1 mniejsza cebula
- 2 + 1 łyżki oliwy z oliwek
- Sos sojowy
- Sól , pieprz
- Pokrojone, solone, pieprzone i skropione awokado z sokiem z cytryny.
Czarna soczewka nie puchnie jak klasyczna soczewka, nie musi się moczyć i bardzo szybko się gotuje. Świetnie smakuje i świetnie nadaje się jako dodatek lub do sałatek.
Sposób postępowania : Cebulę przesmażyć razem z czosnkiem na 2 łyżkach oliwy. Następnie dodaj soczewicę, lekko usmaż i zalej wodą (jeśli masz, bulion). Dodaj sól, pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie pokrój czerwoną cebulę lub pieczarki, kurczaka. Posolić, pieprzyć i przyprawić paski czerwoną papryką. Smaż paski na oliwie i dodaj cebulę oraz pieczarki. Przestaniemy. Ugotowaną i odcedzoną soczewicę wymieszać z łyżką oliwy, doprawić sosem sojowym lub solą i wymieszać. Podawać z makaronem drobiowym i awokado.
Spaghetti z bakłażanem i mozzarellą
Przygotowanie 15 minut, gotowanie 30.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 opakowanie spaghetti
- 1 bakłażan
- 2 mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 l passaty pomidorowej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- Sól , pieprz
- Pesto z bazylii
Kto nie chciałby spaghetti? Ten wariant z bakłażanem to zdrowa alternatywa dla każdego, kto chce urozmaicić swoją dietę.
Procedura : Spaghetti ugotuj zgodnie z instrukcją, aw międzyczasie przygotuj sos. Na oliwie smażymy szalotki pokrojone w kostkę i zmiażdżony czosnek. Dodaj pokrojony solony bakłażan i smaż ze wszystkich stron. Dodaj cukier i karmelizuj. Dodać passatę pomidorową i doprawić solą i pieprzem. Gotuj około 15 minut. Ugotowane spaghetti wymieszać z bazyliowym pesto do smaku, polać sosem i posypać drobno posiekaną mozzarellą.
Kuskus z surówką z pieczonej papryki
Przygotowanie: 10 minut, gotowanie: 10 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 większe czerwone czapki
- 2 ząbki czosnku
- 250 g kuskusu
- 100 g parmezanu
- Ocet winny biały
- Oliwa z oliwek
- Sól , pieprz
- Oregano
Procedura : Kuskus ugotować zgodnie z instrukcją i odstawić. Nakrętki posyp oliwą z oliwek i piecz w piekarniku w temperaturze 250 ° przez około 7 minut (skórka musi stać się lekko czarna). Następnie wyjmij je z piekarnika i ugotuj na parze w plastikowej torbie. Na koniec usuń i obierz skórę. Paprykę pokroić w paski, wymieszać z czosnkiem, solą, oliwą, octem winnym i na koniec dodać oregano i starty parmezan. Do gotowej sałatki dodaj kuskus i podawaj.
Wskazówka: aby uzyskać ostry smak, możemy dodać papryczkę chili lub pastę chili. Świetnie smakuje też dodana do sałatki, pokrojona i usmażona na patelni cukinia.
Marynowane podudzia z kurczaka z ryżem jaśminowym
Przygotowanie: 10 minut, pieczenie: 50 minut
Liczba porcji: 4
Składniki :
- 8 większych udek z kurczaka
- 300 ml jasnego piwa
- Pokrojone ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 8 mniejszych pieczarek pokrojonych w czwartki
- 1 czerwona czapka pokrojona w paski
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sos Worcester
- Oliwa z oliwek
- Sól , pieprz
- 1 łyżeczka miodu
- 2 szklanki ryżu
Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz ryżu) razem i, jeśli to możliwe, odstaw na co najmniej godzinę. Następnie piecz w piekarniku pod przykryciem przez co najmniej 50 minut. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją i podawaj.
Pieczone naleśniki razowe z czosnkiem niedźwiedzim
Przygotowanie: 15 minut, gotowanie: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
Na naleśniki:
- 2 szklanki razowej mąki orkiszowej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- Masło Ghee
- Szczypta soli
Do wypełnienia:
- Opakowanie szpinaku (świeże)
- 1 mniejsza cebula
- 1 przepis
- 1 śmietana
- 1 śmietanka co najmniej 31%
- 100 + 100 g startego sera
- 1 + 1 jajka
- Czosnek niedźwiedzi do smaku
- Sól , pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Naleśniki to świetny wybór zarówno na słodko, jak i na słono. Nie ma ograniczeń dla Twojej wyobraźni i możesz je wypełniać bez końca ulubionymi składnikami.
Najpierw przygotowujemy naleśniki. Wymieszaj wszystkie składniki i usmaż cienkie naleśniki na lekko usmażonej patelni. Następnie przygotowujemy nadzienie do naleśników. Wymieszaj razem ricottę, śmietanę, 100 g startego sera i 1 jajko. Dodać czosnek niedźwiedzi, doprawić solą i pieprzem. Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek i dodać liście szpinaku, a gdy się nie uda odstawić i dodać nadzienie serowe. Napełnij naleśniki mieszanką i umieść w naczyniu do pieczenia. Wymieszaj śmietanę, 100 g sera i 1 jajko, sól, pieprz i wlej naleśniki. Piec w piekarniku w 160 ° C przez około 35 minut.