Przedstawiamy Ci zdrowe śniadania, które wzbogacisz swoją dietę i jednocześnie podarujesz swojemu organizmowi porcję witamin i innych dobroczynnych substancji na początku dnia. Każdego dnia oferujemy inne śniadanie: trzy słodkie, trzy pikantne i jeden smoothie. Taki zdrowy początek kolejnych dni.
Rozpieszczony budyń chia
Składniki:
- nasiona Chia
- Mleko kokosowe (możesz użyć dowolnego zwierzęcia)
- syrop klonowy
- Świeże truskawki
- Dojrzałe kiwi
- Plastry kokosa
O nasionach chia napisano wiele, więc nikt nie wątpi w ich przydatność. Jednak niewiele osób wie, że nasiona chia to świetny magazyn energii na cały dzień. Dlatego są idealnym wyborem na śniadanie. Przygotowanie jest bardzo proste, a uzyskany smak genialny.
Nasiona razem z mlekiem umieścić w zamykanej szklance, najlepiej w proporcji 1: 5 i dosłodzić syropem klonowym do smaku. Wstrząsnąć, odstawić na 5 minut, a następnie ponownie wstrząsnąć. Wstawić na noc do lodówki. Jeśli nie lubisz zimnego śniadania, możesz również odgrzać budyń chia. Następnie wystarczy udekorować truskawkami, plasterkami kiwi i posypać kawałkami kokosa lub słodzić syropem klonowym.
Naleśniki bananowe z cynamonem i twarożkiem
Chociaż te naleśniki nie są tak kwaśne jak u babci, to nie zawierają cukru, a dzięki białku dostarczają nam wysokiej jakości białka i wielu innych korzystnych dla organizmu substancji.
Składniki:
- 2 banany
- 1 jajko
- 2 łyżki dyni lub innego ulubionego białka
- Olej kokosowy
- Twarożek Półtłusty
- Krem orzechowy
- Cynamon
- Owoce do smaku
Rozetrzyj banany widelcem, dodaj jajka, białko i cynamon i wymieszaj do uzyskania gładkości. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron. Zawsze czekaj, aż naleśnik obróci się bez łzawienia. Do naleśników dodaj twarożek i śmietanę orzechową, posyp cynamonem i udekoruj jagodami lub innym ulubionym owocem. Do słodzenia możesz na przykład użyć syropu klonowego.
Smoothie dla zdrowia
Nie możesz nic dostać rano? W takim przypadku smoothie jest dla Ciebie idealnym wyborem.
Składniki
- 1 banan
- 1 pomarańcza
- 1 grejpfrut
- Około 2 cm imbiru
- Łyżka miodu
- 1 łyżka białka (może nie być)
Oprócz śniadania możesz zafundować sobie tę witaminową bombę na przekąskę. Umieść wszystkie składniki w blenderze i mieszaj, aż będą gładkie. Możesz również uzupełnić smoothie łyżką ulubionego białka, aby zapewnić odpowiednią dawkę białka.
Kasza jaglana z owocami
Trochę inna owsianka. Naturalnie bezglutenowe, a jeśli używasz mleka ziołowego, również bez laktozy. Dla miłośników gorących słodkich śniadań na zamówienie.
Składniki na 2 porcje
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka odtłuszczonego
- 2 łyżki kremu migdałowego
- Miód do smaku
- Suszone morele 2 garście pokrojone w kostkę
- Maliny świeże lub liofilizowane
- Banan
Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji producenta. Ugotowaną kaszę jaglaną zalać szklanką mleka, osłodzić miodem i dodać posiekane morele. Gotuj wszystko razem. Na koniec dodaj krem migdałowy. Przed podaniem posyp malinami i plasterkami banana. Zamiast malin i bananów można też użyć jabłek, gruszek czy śliwek.
Omlet z jajkiem faszerowanym
Ten omlet jest wystarczająco pożywny, więc nie potrzebujesz żadnych ciastek. Celiakie również potrafią oddać się temu i jednocześnie zadowolić Cię na cały poranek.
Składniki
- 3 jajka
- Grzyby (nie mogą być)
- Łyżka Ghee
- Sól
- Pieprz
- szynka
- Twarożek
- Sałatka Mieszana (sałata lodowa, rukola, liście szpinaku, marchewka na paskach, czerwona cebula)
Jajka ubić widelcem i usmażyć grzyby na maśle podpuszczkowym. Następnie wlej ubite solone i sadzone jajka i przygotuj omlet. Gotowy omlet wypełnij twarożkiem, który wymieszaj z pokrojoną w plasterki szynką. Na koniec przykryj mieszanką sałat i złóż omlet na pół.
Kanapka z awokado
To śniadanie wystarcza na cały poranek, a znasz kogoś, kto nie pokocha awokado? Ucieszy go zarówno wegetarianom, jak i dzięki wspaniałemu smakowi, a także miłośnikom mięsa na pewno go tam nie zabraknie. Obiecujemy to.
Składniki na 1 porcję
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego (możesz też upiec własny)
- Pół awokado
- 1 łyżka czerwonego sera
- Cytrynowy
- Sól , pieprz
- 2 plastry sera
- 1 strzał w dziesiątkę
- Rukola
Piec kromki chleba, aż będą chrupiące z obu stron. Zetrzyj awokado razem z sokiem z cytryny i suszonym mięsem, solą i pieprzem. Wyłóż jeszcze ciepłe kromki chleba serem i pastą z awokado, tostami, serem, pastą do smarowania, tostami, serem, pastą do smarowania. Na wierzch połóż oko byka i posyp rukolą.
Chleb z pastą z tuńczyka
To taki czeski klasyk. Smaczne, zdrowe, a przy pomocy pikantnych rzodkiewek i chrupiących nasion promowane klasą.
Składniki na 2 porcje
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba (możesz też piec własne)
- 1 puszka tuńczyka we własnym soku
- 1 jajko
- Wiosenne cebule
- 1 mała žervé
- Sok cytrynowy
- Sól , pieprz
- Rzodkiewka
- Ziarna słonecznika
Tuńczyka wymieszać ze wszystkimi składnikami oprócz rzodkiewki i słonecznika i doprawić. Kromki chleba posyp masłem i posyp cienkimi kromkami rzodkiewki i pestek słonecznika.