Czarny, biały czy czerwony? Wszystkie trzy gatunki mają bardzo podobne właściwości odżywcze i korzyści, są bezglutenowe, bardzo lekkostrawne i łatwe w przygotowaniu. Jednak sportowcom zaleca się spożywanie większej ilości czerwonej komosy ryżowej, a osobom, które zmagają się z utratą wagi, więcej bieli. To, czym różnią się od siebie i na czym powinniśmy się skupić przy ich wyborze, pomoże Ci odkryć nasz niedźwiedzi przewodnik po zdrowej podróży przez życie.
Możesz czytać:
- Qiunoa i jego pochodzenie
- Właściwości i zalety poszczególnych rodzajów komosy ryżowej
- Komu to polecamy?
- Inne zastosowania
- Jak go przygotować, przechowywać i konserwować
Quinoa i jej pochodzenie
Quinoa jest tłumaczona na czeski jako chilijski Merlík, ale powszechnie używana jest jej oryginalna nazwa Quinoa lub Quinua, czytaj: „kinoa, kinua”. Jest to tzw. Pseudozboże, czyli jest uprawiane i wykorzystywane jako zboże pospolite (pszenica, jęczmień, kukurydza, ryż itp.), Ale nie należy do nich botanicznie. Ponadto jego skład odżywczy znacznie przewyższa te zboża pod względem jakości.
Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie starożytni Aztekowie i Inkowie uważali ją za świętą i „matkę zbóż”. Dziś stał się trendem zdrowej diety i powinien być częścią zbilansowanej diety każdego gospodarstwa domowego. Jest to jedna z najbardziej rozpoznawalnych roślin uprawnych na świecie, a jej produkcja i konsumpcja znacznie wzrosły w ostatnich latach. Światowa Organizacja Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ogłosiła nawet rok 2013 Międzynarodowym Rokiem Quinoy.
Właściwości i zalety poszczególnych rodzajów komosy ryżowej
Znaleźliśmy ponad 100 rodzajów komosy ryżowej, ale najbardziej znane i najpopularniejsze są trzy, które różnią się kolorem białym , czarnym i czerwonym . Wszystkie gatunki mają swoje znaczące właściwości odżywcze, gdyż zawierają duże ilości białka i błonnika, zbilansowane ilości aminokwasów, a także szeroką gamę witamin i minerałów (A, B, C, magnez, wapń, żelazo, fosfor, mangan, miedź, cynk i .). Jednocześnie wyróżniają się niską kalorycznością, pozytywnie wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi, a także nie zawierają glutenu. Nadal nieznacznie się od siebie różnią i dlatego mogą być bardziej odpowiednie dla różnych dziedzin zdrowego stylu życia.
Porównanie właściwości poszczególnych gatunków | ||
Quinoa biała | Quinoa czerwona | Quinoa czarna |
Delikatny orzechowy smak | Bardziej wyrazisty smak, bardziej chrupki | Ciekawy ziemisty smak w przeciwieństwie do słodyczy |
Więcej błonnika | Więcej białka | Obecność litu |
Najmniej węglowodanów | Większość węglowodanów | |
Najniższe kalorie | Mniej tłuszczu | |
Nadaje się do spalania tłuszczu, świetnie trawi | Odpowiedni dla sportowców - zapewnia szybką energię, siłę i wytrzymałość, pozytywnie oddziałuje na mięśnie i tkanki | Odpowiedni jako profilaktyka stresu, pobudzanie i zmniejszanie depresji. Działa przeciwzapalnie. |
Komu to polecamy?
- Dla wszystkich zainteresowanych zdrowym trybem życia i zbilansowaną dietą
- Celiaki
- Diabetycy
- Sportowcy
- Wegetarianie i weganie
- Dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące
- Dla seniorów
Inne zastosowania
Dzięki delikatnemu smakowi i łatwości przygotowania komosa ryżowa ma szerokie zastosowanie. Nadaje się do wielu rodzajów potraw, jest stosowany jako przystawka oraz jako składnik dania głównego. Można go łączyć z warzywami, kurczakiem, ale także owocami i suszonymi orzechami. Potrafi bardzo dobrze się nasycać, a dodatkowo jego właściwości odżywcze nie podnoszą indeksu glikemicznego. Ciekawe pomysły na to, co możesz ugotować z różnych rodzajów komosy ryżowej, znajdziesz w drugiej części naszego Magazynu - Przepisy.
Oprócz klasycznych nasion komosy ryżowej na popularności zyskała również mąka z komosy ryżowej do przygotowania bezglutenowych ciast, ciastek lub jako zdrowy składnik sosów i zup. Można go również mieszać z klasyczną mąką, uzyskując w ten sposób znacznie bardziej pożywne jedzenie. Zwykle można kupić mąkę z komosy ryżowej w kolorze czerwonym , białym i czarnym .
Możesz wzbogacić swoje zdrowe śniadanie owsianką lub płatkami z komosy ryżowej. Istnieją również różne rodzaje makaronów z komosy ryżowej, które zachwycą gości bezglutenowych.
Jak go przygotować, przechowywać i konserwować
Jak przygotować?
Quinoa jest gotowana bardzo podobnie do ryżu. Całkowity czas przygotowania to około 15 minut. Przed gotowaniem zalecamy dobrze wypłukać komosę ryżową, najlepiej na sicie, aby uniknąć jej niekiedy gorzkiego smaku. Na filiżankę komosy ryżowej potrzebujemy około dwa razy więcej wody, ale dostajemy prawie trzy razy więcej niż komosa ryżowa. Jeszcze lepszy smak uzyskamy, jeśli zamiast czystej wody użyjemy np. Bulionu warzywnego lub drobiowego, ale także ziół, cebuli i czosnku. Krótko mówiąc, wszystko, co zwykle wolisz w swojej kuchni.
Przechowywanie i dalsza konserwacja
Nasiona komosy ryżowej przechowuj w zwykły sposób - w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu w zamkniętym pojemniku. Okres trwałości może wynosić do dwóch lat, jeśli jest prawidłowo przechowywany. Ugotowaną lub upieczoną komosę ryżową można przechowywać w lodówce do tygodnia, a nawet w zamrażarce przez kilka miesięcy.