Kategorie

Blog

Wegański pistacjowy sernik

Wegański pistacjowy sernik

Ten wegański sernik dosłownie rozpływa się w ustach. A to wszystko dzięki temu, że do jego przygotowania wykorzystasz nasz wspaniały krem pistacjowy.

Cytrynowy kuskus wegański

Cytrynowy kuskus wegański

Szybki, smaczny i przede wszystkim wegański cytrynowy kuskus zachwyci smakiem i błyskawicznym czasem przygotowania. Przygotuj go już dziś!

Wiśniowy RAW tort

Wiśniowy RAW tort

Delektuj się bez ograniczeń i wyrzutów sumienia! Tym wspaniałym wiśniowym tortem mogą się rozkoszować absolutnie wszyscy – niezależnie od tego, czy preferujesz wegański sposób odżywiania, jesteś celiakiem, czy stosujesz dietę bezlaktozową.

Weganizm: Co to oznacza i jak na niego przejść?

Weganizm: Co to oznacza i jak na niego przejść?

Weganizm staje się coraz bardziej popularnym sposobem odżywiania i stylem życia. Nie chodzi jednak tylko o wybór jedzenia, ale o kompleksową filozofię, która dąży do minimalizacji cierpienia zwierząt i wpływu na środowisko naturalne.

Bezglutenowe marokanki

Bezglutenowe marokanki

Lubicie marokanki? My też! Dlatego postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem na ich może nietypową wersję – bez glutenu i bez dodatku cukru.

Co to jest mąka orzechowa i jej główne rodzaje

Co to jest mąka orzechowa i jej główne rodzaje

Wypróbuj orzechową alternatywę dla zwykłych mąk pszennych i ciesz się ich wyjątkowym smakiem oraz delikatnością. Dzięki nim sezon zdrowego pieczenia i nieskończonego podjadania może trwać właściwie bez przerwy, nie tylko na Boże Narodzenie czy Wielkanoc.

TOP 5 korzyści kombuchy dla naszego zdrowia

TOP 5 korzyści kombuchy dla naszego zdrowia

Cudowny napój, który coraz częściej podbija kuchnie entuzjastów zdrowego stylu życia oraz półki supermarketów. Jednak nie każda kombucha jest taka sama. Czym właściwie jest kombucha? Wszystko wyjaśnimy szczegółowo w poniższym artykule.

Bezglutenowa rolada pistacjowa

Bezglutenowa rolada pistacjowa

Zapraszamy do wspólnego przygotowania wyśmienitej rolady pistacjowej z liofilizowanymi malinami. Mogą się na nią skusić nawet osoby z celiakią, ponieważ jest pieczona z bezglutenowej mąki pistacjowej.

Nocna owsianka: 4 szybkie przepisy

Nocna owsianka: 4 szybkie przepisy

Jeśli rano liczy się dla Ciebie każda minuta, na pewno docenisz nasz szybki przepis na prostą i zdrową nocną owsiankę. Przygotujesz ją w mgnieniu oka, a rano wystarczy wyjąć z lodówki. Znakomity pomysł!

Chrupiące śnieżne choinki

Chrupiące śnieżne choinki

Mamy pomysł na wspólną świąteczną zabawę w kuchni. Te chrupiące smakołyki, z Twoją niewielką pomocą, mogą przygotować nawet dzieci.

Rodzinny przepis na domową chałkę

Rodzinny przepis na domową chałkę

Cukierniczka Klára, uczestniczka czeskiego konkursu cukierniczego, podzieliła się z nami prawdziwym rodzinnym skarbem! A jest nim przepis na domową chałkę. Czy Ty też go wypróbujesz?

Kurkumowe latte

Kurkumowe latte

Wypróbuj nasz przepis na pyszne kurkumowe latte, czyli złote mleko, które rozgrzeje i wzmocni Twoją odporność.

Chlebek pistacjowy

Chlebek pistacjowy

Na pewno znasz dobrze chlebek bananowy. A co powiesz na spróbowanie chlebka pistacjowego? Z białą czekoladą, borówkami i domowym kremem pistacjowym zmienia się w nieodparty przysmak.

Kokosowy pudding z nasionami chia

Kokosowy pudding z nasionami chia

Zdrowych, a przede wszystkim szybkich śniadań lub przekąsek nigdy nie jest za dużo. Przygotuj mleko kokosowe, nasiona chia, syrop z cykorii i owoce. Zaczynamy.

Truskawkowe kostki

Truskawkowe kostki

Pyszne ciasto orkiszowe z warstwą słodkiego budyniu i truskawek ucieszy każdego miłośnika owocowych smaków.

Tort orzechowy

Tort orzechowy

Na tym torcie będą się delektować zarówno Ty, jak i całe Twoje szerokie grono znajomych – o ile coś z niego zostanie. Połączeniu orzeszków ziemnych i czekolady trudno się oprzeć. Co więcej, przygotowanie tortu orzechowego zajmuje tylko chwilę.

Kakao gwałtownie drożeje

Kakao gwałtownie drożeje

Może w ostatnim czasie zauważyłeś informacje o szybkim wzroście cen kakao. W rezultacie wzrastają ceny czekolady i innych produktów czekoladowych. Co za tym stoi?

Lodowato dobre owoce liofilizowane

Lodowato dobre owoce liofilizowane

Odkryj magię owoców liofilizowanych, czyli owoców suszonych mrożeniem! Podobnie jak świeże, są aromatyczne, pełne witamin i minerałów, a ponadto wspaniale chrupią.

GRIZLY w nowych szatach, a właściwie opakowaniach

GRIZLY w nowych szatach, a właściwie opakowaniach

Nadszedł czas na zmianę! Właśnie dlatego zaczęliśmy stopniowo pakować przysmaki GRIZLY w zupełnie nowe opakowania. Nie tylko wyglądają naprawdę świetnie, ale mają również wiele innych doskonałych cech - są ponownie zamykane i pomagają zachować maksymalną jakość i świeżość zapakowanego produktu.

Dlaczego warto włączyć migdały do swojego jadłospisu?

Dlaczego warto włączyć migdały do swojego jadłospisu?

W dzisiejszym zabieganym trybie życia, kiedy staramy się połączyć pracę, rodzinę i zdrowie, nie jest łatwo znaleźć właściwe produkty spożywcze, które pomogą nam osiągnąć równowagę. Poszukiwanie ich może jednak przynieść wielokrotne korzyści – jednym z żywieniowych hitów są migdały.

Orzechy makadamia – królowe królestwa orzechów

Orzechy makadamia – królowe królestwa orzechów

Orzechy makadamia, niezależnie od używanego terminu, są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych na świecie. Może na pierwszy rzut oka nie wydają się tak popularne, ale ich wyjątkowy smak masła natychmiast zachwyci każdego, kto je spróbuje. Skąd pochodzą i jakie są ich właściwości? Oto odpowiedź.

Jak zrobić słodkie, ale zdrowe śniadanie?

Jak zrobić słodkie, ale zdrowe śniadanie?

Deser czy śniadanie? A jeśli to jedno i drugie? Podaruj sobie słodkie śniadanie, którego nie musisz żałować. Dajemy Ci proste wskazówki, które sprawią, że Twoje śniadanie będzie zdrowsze, bardziej pożywne i zadowoli Cię na dłużej.

Nie pieczone kulki z mąki migdałowej

Nie pieczone kulki z mąki migdałowej

Prosty przepis, który możesz przygotować bez użycia piekarnika. Jest to trochę bardziej czasochłonne, ale smakując kulki z pewnością docenisz czas poświęcony na ich przygotowanie.

Krokiety migdałowe

Krokiety migdałowe

Przygotuj niekonwencjonalny dodatek na obiad lub kolację. Możesz zrobić wszystko w kilka minut, używając kilku składników.

Zimny mecz Frappé

Zimny mecz Frappé

Spróbuj letniego orzeźwienia z herbatą Matcha BIO i za chwilę przygotuj lodową frappe, którą możesz skosztować według swojej wyobraźni.

Różne zastosowania gryki

Różne zastosowania gryki

Że jeszcze nie próbowałeś gryki? Że jest dla Ciebie zbyt nieciekawe, że jest zbyt „na zewnątrz”? Więc uważaj! Pozwól, że cię wprowadzę w błąd

Trzy kolorowe gatunki komosy ryżowej

Czarny, biały czy czerwony? Wszystkie trzy gatunki mają podobne właściwości odżywcze i korzyści, są bezglutenowe, bardzo lekkostrawne i łatwe w przygotowaniu.

Czarny, biały czy czerwony? Wszystkie trzy gatunki mają bardzo podobne właściwości odżywcze i korzyści, są bezglutenowe, bardzo lekkostrawne i łatwe w przygotowaniu. Jednak sportowcom zaleca się spożywanie większej ilości czerwonej komosy ryżowej, a osobom, które zmagają się z utratą wagi, więcej bieli. To, czym różnią się od siebie i na czym powinniśmy się skupić przy ich wyborze, pomoże Ci odkryć nasz niedźwiedzi przewodnik po zdrowej podróży przez życie.

Możesz czytać:

  • Qiunoa i jego pochodzenie
  • Właściwości i zalety poszczególnych rodzajów komosy ryżowej
  • Komu to polecamy?
  • Inne zastosowania
  • Jak go przygotować, przechowywać i konserwować

Quinoa i jej pochodzenie

Quinoa jest tłumaczona na czeski jako chilijski Merlík, ale powszechnie używana jest jej oryginalna nazwa Quinoa lub Quinua, czytaj: „kinoa, kinua”. Jest to tzw. Pseudozboże, czyli jest uprawiane i wykorzystywane jako zboże pospolite (pszenica, jęczmień, kukurydza, ryż itp.), Ale nie należy do nich botanicznie. Ponadto jego skład odżywczy znacznie przewyższa te zboża pod względem jakości.

Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie starożytni Aztekowie i Inkowie uważali ją za świętą i „matkę zbóż”. Dziś stał się trendem zdrowej diety i powinien być częścią zbilansowanej diety każdego gospodarstwa domowego. Jest to jedna z najbardziej rozpoznawalnych roślin uprawnych na świecie, a jej produkcja i konsumpcja znacznie wzrosły w ostatnich latach. Światowa Organizacja Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ogłosiła nawet rok 2013 Międzynarodowym Rokiem Quinoy.

Właściwości i zalety poszczególnych rodzajów komosy ryżowej

Znaleźliśmy ponad 100 rodzajów komosy ryżowej, ale najbardziej znane i najpopularniejsze są trzy, które różnią się kolorem białym , czarnym i czerwonym . Wszystkie gatunki mają swoje znaczące właściwości odżywcze, gdyż zawierają duże ilości białka i błonnika, zbilansowane ilości aminokwasów, a także szeroką gamę witamin i minerałów (A, B, C, magnez, wapń, żelazo, fosfor, mangan, miedź, cynk i .). Jednocześnie wyróżniają się niską kalorycznością, pozytywnie wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi, a także nie zawierają glutenu. Nadal nieznacznie się od siebie różnią i dlatego mogą być bardziej odpowiednie dla różnych dziedzin zdrowego stylu życia.

Porównanie właściwości poszczególnych gatunków
Quinoa biała Quinoa czerwona Quinoa czarna
Delikatny orzechowy smak Bardziej wyrazisty smak, bardziej chrupki Ciekawy ziemisty smak w przeciwieństwie do słodyczy
Więcej błonnika Więcej białka Obecność litu
Najmniej węglowodanów Większość węglowodanów
Najniższe kalorie Mniej tłuszczu
Nadaje się do spalania tłuszczu, świetnie trawi Odpowiedni dla sportowców - zapewnia szybką energię, siłę i wytrzymałość, pozytywnie oddziałuje na mięśnie i tkanki Odpowiedni jako profilaktyka stresu, pobudzanie i zmniejszanie depresji. Działa przeciwzapalnie.

Komu to polecamy?

  • Dla wszystkich zainteresowanych zdrowym trybem życia i zbilansowaną dietą
  • Celiaki
  • Diabetycy
  • Sportowcy
  • Wegetarianie i weganie
  • Dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące
  • Dla seniorów

Inne zastosowania

Dzięki delikatnemu smakowi i łatwości przygotowania komosa ryżowa ma szerokie zastosowanie. Nadaje się do wielu rodzajów potraw, jest stosowany jako przystawka oraz jako składnik dania głównego. Można go łączyć z warzywami, kurczakiem, ale także owocami i suszonymi orzechami. Potrafi bardzo dobrze się nasycać, a dodatkowo jego właściwości odżywcze nie podnoszą indeksu glikemicznego. Ciekawe pomysły na to, co możesz ugotować z różnych rodzajów komosy ryżowej, znajdziesz w drugiej części naszego Magazynu - Przepisy.

Oprócz klasycznych nasion komosy ryżowej na popularności zyskała również mąka z komosy ryżowej do przygotowania bezglutenowych ciast, ciastek lub jako zdrowy składnik sosów i zup. Można go również mieszać z klasyczną mąką, uzyskując w ten sposób znacznie bardziej pożywne jedzenie. Zwykle można kupić mąkę z komosy ryżowej w kolorze czerwonym , białym i czarnym .

Możesz wzbogacić swoje zdrowe śniadanie owsianką lub płatkami z komosy ryżowej. Istnieją również różne rodzaje makaronów z komosy ryżowej, które zachwycą gości bezglutenowych.

Jak go przygotować, przechowywać i konserwować

Jak przygotować?

Quinoa jest gotowana bardzo podobnie do ryżu. Całkowity czas przygotowania to około 15 minut. Przed gotowaniem zalecamy dobrze wypłukać komosę ryżową, najlepiej na sicie, aby uniknąć jej niekiedy gorzkiego smaku. Na filiżankę komosy ryżowej potrzebujemy około dwa razy więcej wody, ale dostajemy prawie trzy razy więcej niż komosa ryżowa. Jeszcze lepszy smak uzyskamy, jeśli zamiast czystej wody użyjemy np. Bulionu warzywnego lub drobiowego, ale także ziół, cebuli i czosnku. Krótko mówiąc, wszystko, co zwykle wolisz w swojej kuchni.

Przechowywanie i dalsza konserwacja

Nasiona komosy ryżowej przechowuj w zwykły sposób - w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu w zamkniętym pojemniku. Okres trwałości może wynosić do dwóch lat, jeśli jest prawidłowo przechowywany. Ugotowaną lub upieczoną komosę ryżową można przechowywać w lodówce do tygodnia, a nawet w zamrażarce przez kilka miesięcy.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!