RABAT 20% na wszystkie produkty z kategorii Zdrowe przekąski z kodem: PRZEKASKI20
Jak zrobić słodkie, ale zdrowe śniadanie?
Deser czy śniadanie? A co, jeśli to jest i jedno, i drugie? Przygotuj sobie słodkie śniadanie, po którym nie musisz mieć wyrzutów sumienia. Oto proste wskazówki, dzięki którym Twoje śniadanie będzie zdrowsze, bardziej pożywne i sprawi, że najesz się na dłużej.
Słodzić zdrowo
Cukier rafinowany jest często nazywany białą trucizną, ponieważ nie zawiera prawie żadnych składników odżywczych i znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę i otyłość. Na szczęście istnieje wiele alternatyw, które mogą nie tylko osłodzić Twoje posiłki, ale także dodać błonnik i inne składniki odżywcze.
Syrop z cykorii produkowany jest unikalną metodą z korzenia rośliny cykorii. Ma taką samą słodycz jak cukier, jest bogaty w dobroczynny błonnik i zawiera tylko 5% węglowodanów. Nadaje się dla diabetyków, jest bezglutenowy, bez laktozy i w przeciwieństwie do cukru nie niszczy szkliwa zębów. Może być stosowany do słodzenia ciepłych i zimnych potraw, napojów, naleśników, jogurtów czy owsianki. Można też częściowo zastąpić tłuszcz do gotowania syropem. Dzięki temu znacznie obniżysz wartość energetyczną swojego pożywienia - 1 g syropu zastępuje aż 4 g tłuszczu.
Dodaj białko
Słodkie śniadania są zazwyczaj bogate w węglowodany, więc szybko dodają energii, ale wkrótce po ich spożyciu możesz znów poczuć się głodny. Potrzebujesz naładować się na dłużej lub zbudować mięśnie? Włącz białko do swojego śniadania! Prostym sposobem jest dodanie białka w proszku - superszybka opcja, która dodatkowo wzbogaca posiłek. Oprócz białka, orzechy zawierają także wiele cennych dla zdrowia tłuszczów i minerałów. Świetnym wyborem są również kremy orzechowe - arachidowe, migdałowe, nerkowcowe czy pekanowe? Dostępna jest cała gama smaków, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
GRIZLY Krem orzechowy z białą czekoladą 500 g
Nie zapomnij o błonniku
Chociaż błonnik jest mieszaniną niestrawnych polisacharydów, jest niezwykle ważny dla Twojego organizmu. Wspomaga trawienie, wiąże toksyny i zapobiega wielu chorobom. Zwiększa również sytość, co docenisz szczególnie, jeśli próbujesz schudnąć. Następnym razem, gdy będziesz piec, zamień białą mąkę na mąkę razową, która zawiera wiele ważnych minerałów i witamin, a także błonnik. Nasiona - takie jak nasiona chia, konopi i lnu - są również doskonałym źródłem błonnika. Użyj ich do wypieków, owsianki lub budyniu.