Kategorie

Blog

Cozonac: Centrum rumuńskiej tradycji

Cozonac: Centrum rumuńskiej tradycji

Cozonac, deser, który musi być obecny na każdej rumuńskiej uroczystości, to znacznie więcej niż tylko słodycz – to symbol hojnej gościnności i rodzinnych spotkań. Ten pachnący i puszysty placek z różnorodnymi nadzieniami z orzechów, kakao, galaretki lub słodkiego twarogu jest stałym elementem na odświętnych stołach, a każda wersja odzwierciedla regionalne preferencje smakowe i indywidualne modyfikacje kucharzy.

Paska: Serce wielkanocnego stołu w rumuńskiej tradycji

Paska: Serce wielkanocnego stołu w rumuńskiej tradycji

Paska to nie tylko deser, ale symbol odrodzenia i nadziei. Jest nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu, który odzwierciedla bogactwo rumuńskiej tradycji kulinarnej i ducha wspólnoty. Co roku przygotowanie i degustacja paski jednoczy rodziny i przyjaciół, odnawia więzi duchowe i ludzkie podczas obchodów najświętszego święta chrześcijaństwa.

Wegański pistacjowy sernik

Wegański pistacjowy sernik

Ten wegański sernik dosłownie rozpływa się w ustach. A to wszystko dzięki temu, że do jego przygotowania wykorzystasz nasz wspaniały krem pistacjowy.

Cytrynowy kuskus wegański

Cytrynowy kuskus wegański

Szybki, smaczny i przede wszystkim wegański cytrynowy kuskus zachwyci smakiem i błyskawicznym czasem przygotowania. Przygotuj go już dziś!

Wiśniowy RAW tort

Wiśniowy RAW tort

Delektuj się bez ograniczeń i wyrzutów sumienia! Tym wspaniałym wiśniowym tortem mogą się rozkoszować absolutnie wszyscy – niezależnie od tego, czy preferujesz wegański sposób odżywiania, jesteś celiakiem, czy stosujesz dietę bezlaktozową.

Weganizm: Co to oznacza i jak na niego przejść?

Weganizm: Co to oznacza i jak na niego przejść?

Weganizm staje się coraz bardziej popularnym sposobem odżywiania i stylem życia. Nie chodzi jednak tylko o wybór jedzenia, ale o kompleksową filozofię, która dąży do minimalizacji cierpienia zwierząt i wpływu na środowisko naturalne.

Bezglutenowe marokanki

Bezglutenowe marokanki

Lubicie marokanki? My też! Dlatego postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem na ich może nietypową wersję – bez glutenu i bez dodatku cukru.

Co to jest mąka orzechowa i jej główne rodzaje

Co to jest mąka orzechowa i jej główne rodzaje

Wypróbuj orzechową alternatywę dla zwykłych mąk pszennych i ciesz się ich wyjątkowym smakiem oraz delikatnością. Dzięki nim sezon zdrowego pieczenia i nieskończonego podjadania może trwać właściwie bez przerwy, nie tylko na Boże Narodzenie czy Wielkanoc.

TOP 5 korzyści kombuchy dla naszego zdrowia

TOP 5 korzyści kombuchy dla naszego zdrowia

Cudowny napój, który coraz częściej podbija kuchnie entuzjastów zdrowego stylu życia oraz półki supermarketów. Jednak nie każda kombucha jest taka sama. Czym właściwie jest kombucha? Wszystko wyjaśnimy szczegółowo w poniższym artykule.

Bezglutenowa rolada pistacjowa

Bezglutenowa rolada pistacjowa

Zapraszamy do wspólnego przygotowania wyśmienitej rolady pistacjowej z liofilizowanymi malinami. Mogą się na nią skusić nawet osoby z celiakią, ponieważ jest pieczona z bezglutenowej mąki pistacjowej.

Nocna owsianka: 4 szybkie przepisy

Nocna owsianka: 4 szybkie przepisy

Jeśli rano liczy się dla Ciebie każda minuta, na pewno docenisz nasz szybki przepis na prostą i zdrową nocną owsiankę. Przygotujesz ją w mgnieniu oka, a rano wystarczy wyjąć z lodówki. Znakomity pomysł!

Chrupiące śnieżne choinki

Chrupiące śnieżne choinki

Mamy pomysł na wspólną świąteczną zabawę w kuchni. Te chrupiące smakołyki, z Twoją niewielką pomocą, mogą przygotować nawet dzieci.

Rodzinny przepis na domową chałkę

Rodzinny przepis na domową chałkę

Cukierniczka Klára, uczestniczka czeskiego konkursu cukierniczego, podzieliła się z nami prawdziwym rodzinnym skarbem! A jest nim przepis na domową chałkę. Czy Ty też go wypróbujesz?

Kurkumowe latte

Kurkumowe latte

Wypróbuj nasz przepis na pyszne kurkumowe latte, czyli złote mleko, które rozgrzeje i wzmocni Twoją odporność.

Chlebek pistacjowy

Chlebek pistacjowy

Na pewno znasz dobrze chlebek bananowy. A co powiesz na spróbowanie chlebka pistacjowego? Z białą czekoladą, borówkami i domowym kremem pistacjowym zmienia się w nieodparty przysmak.

Kokosowy pudding z nasionami chia

Kokosowy pudding z nasionami chia

Zdrowych, a przede wszystkim szybkich śniadań lub przekąsek nigdy nie jest za dużo. Przygotuj mleko kokosowe, nasiona chia, syrop z cykorii i owoce. Zaczynamy.

Truskawkowe kostki

Truskawkowe kostki

Pyszne ciasto orkiszowe z warstwą słodkiego budyniu i truskawek ucieszy każdego miłośnika owocowych smaków.

Tort orzechowy

Tort orzechowy

Na tym torcie będą się delektować zarówno Ty, jak i całe Twoje szerokie grono znajomych – o ile coś z niego zostanie. Połączeniu orzeszków ziemnych i czekolady trudno się oprzeć. Co więcej, przygotowanie tortu orzechowego zajmuje tylko chwilę.

Kakao gwałtownie drożeje

Kakao gwałtownie drożeje

Może w ostatnim czasie zauważyłeś informacje o szybkim wzroście cen kakao. W rezultacie wzrastają ceny czekolady i innych produktów czekoladowych. Co za tym stoi?

Lodowato dobre owoce liofilizowane

Lodowato dobre owoce liofilizowane

Odkryj magię owoców liofilizowanych, czyli owoców suszonych mrożeniem! Podobnie jak świeże, są aromatyczne, pełne witamin i minerałów, a ponadto wspaniale chrupią.

GRIZLY w nowych szatach, a właściwie opakowaniach

GRIZLY w nowych szatach, a właściwie opakowaniach

Nadszedł czas na zmianę! Właśnie dlatego zaczęliśmy stopniowo pakować przysmaki GRIZLY w zupełnie nowe opakowania. Nie tylko wyglądają naprawdę świetnie, ale mają również wiele innych doskonałych cech - są ponownie zamykane i pomagają zachować maksymalną jakość i świeżość zapakowanego produktu.

Dlaczego warto włączyć migdały do swojego jadłospisu?

Dlaczego warto włączyć migdały do swojego jadłospisu?

W dzisiejszym zabieganym trybie życia, kiedy staramy się połączyć pracę, rodzinę i zdrowie, nie jest łatwo znaleźć właściwe produkty spożywcze, które pomogą nam osiągnąć równowagę. Poszukiwanie ich może jednak przynieść wielokrotne korzyści – jednym z żywieniowych hitów są migdały.

Orzechy makadamia – królowe królestwa orzechów

Orzechy makadamia – królowe królestwa orzechów

Orzechy makadamia, niezależnie od używanego terminu, są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych na świecie. Może na pierwszy rzut oka nie wydają się tak popularne, ale ich wyjątkowy smak masła natychmiast zachwyci każdego, kto je spróbuje. Skąd pochodzą i jakie są ich właściwości? Oto odpowiedź.

Jak zrobić słodkie, ale zdrowe śniadanie?

Jak zrobić słodkie, ale zdrowe śniadanie?

Deser czy śniadanie? A jeśli to jedno i drugie? Podaruj sobie słodkie śniadanie, którego nie musisz żałować. Dajemy Ci proste wskazówki, które sprawią, że Twoje śniadanie będzie zdrowsze, bardziej pożywne i zadowoli Cię na dłużej.

Nie pieczone kulki z mąki migdałowej

Nie pieczone kulki z mąki migdałowej

Prosty przepis, który możesz przygotować bez użycia piekarnika. Jest to trochę bardziej czasochłonne, ale smakując kulki z pewnością docenisz czas poświęcony na ich przygotowanie.

Krokiety migdałowe

Krokiety migdałowe

Przygotuj niekonwencjonalny dodatek na obiad lub kolację. Możesz zrobić wszystko w kilka minut, używając kilku składników.

Zimny mecz Frappé

Zimny mecz Frappé

Spróbuj letniego orzeźwienia z herbatą Matcha BIO i za chwilę przygotuj lodową frappe, którą możesz skosztować według swojej wyobraźni.

Czy orzechy nerkowca to nie tylko pyszny przysmak, ale także zdrowa żywność?

Orzechy nerkowca to smaczny przysmak, nie ma co do tego wątpliwości. Ale mają wiele innych zalet. W tym artykule dowiesz się, dlaczego w diecie znajdują się orzechy nerkowca.

Wszyscy znamy pyszny, kremowo-słodki smak orzechów nerkowca , ale wielu z nas uważa je za przysmak do chrupania w telewizji lub książce ze względu na ich wspaniały smak. W tym przypadku na szczęście na pewno nie jest tak, że to, co dobre, jest niezdrowe. Orzechy nerkowca mają wiele do zaoferowania zdrowotnie. Są bardzo pożywne, bogate w przeciwutleniacze i mogą nawet pomóc Ci schudnąć. Z drugiej strony są też rzeczy, na które należy zwrócić uwagę w związku z nimi. Możesz przeczytać to wszystko i wiele więcej z naszymi misiami.

Skąd się wzięły orzechy nerkowca?

Możesz być zaskoczony, że z botanicznego punktu widzenia kremowe orzechy nerkowca w kształcie nerki nie są tak naprawdę orzechami, ale nasionami. Rosną na końcu owocu drzewa nerkowego w trzaskającej skorupce. Owoce nazywane są jabłkami nerkowca, ale bardziej przypominają czerwoną paprykę. W jabłku jest tylko jedno jądro orzechów nerkowca i wcale nie jest łatwo obrać je z łupiny. Z tego powodu orzechy nerkowca są przetwarzane w Indiach i Wietnamie, a nie w Afryce, skąd pochodzą najczęściej. Egzotyczne drzewa produkujące pyszne orzechy rosną w suchych obszarach tropikalnych i mają swoje korzenie w Brazylii.

Odżywcza kopalnia złota

Orzechy nerkowca są bardzo bogate w składniki odżywcze. Z poniższej tabeli dowiesz się, ile składników odżywczych dostarczy nam około 100 g orzechów.

wartość energetyczna

566 kcal

Białka

18 g

Tłuszcze

47 g

Węglowodany

27 g

Błonnik

3,5 g

Miedź

240% zalecanego dziennego spożycia (RDA)

Magnez

70% DDD

Mangan

70% DDD

Cynk

54% DDD

Fosfor

46% DDD

Żelazo

40% DDD

Selen

35% DDD

Tiamina (witamina B1)

35% DDD

Witamina K.

29% DDD

Witamina B6

25% DDD

Pod względem wartości energetycznej orzechy nerkowca należą do orzechów o najmniejszej liczbie kalorii. Połowa zawartych w nim tłuszczów to tak zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe dla serca. Cukry zawierają minimalne ilości, są źródłem błonnika i zawierają porównywalne ilości białka jak gotowane mięso. Orzechy nerkowca zawierają znaczne ilości miedzi, minerałów ważnych dla produkcji energii, zdrowego rozwoju mózgu i silnego układu odpornościowego. Dzięki wysokiej zawartości magnezu i manganu, wesprzesz również zdrowie kości jedząc orzechy nerkowca.

Orzechy nerkowca jako źródło przeciwutleniaczy

Powszechnie wiadomo, że orzechy i nasiona są ważnym źródłem przeciwutleniaczy, a orzechy nerkowca nie są wyjątkiem. Antyoksydanty to substancje, które pomagają zachować zdrowie organizmu, neutralizując wolne rodniki, a tym samym chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Orzechy nerkowca są bogatym źródłem polifenoli i karotenoidów, dwóch kategorii przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać stanom zapalnym w organizmie i chronić przed chorobami.

Środki wspomagające odchudzanie

Ponieważ orzechy są znane z wysokiej zawartości tłuszczu i kalorii, tradycyjnie są eliminowane z diety osób, które chciały zrzucić kilka kilogramów. Jednak orzechy nerkowca różnią się od innych orzechów niższą wartością energetyczną. 28 g orzechów nerkowca, ważących mniej więcej taką samą dzienną dawkę, dostarcza organizmowi 158 kalorii, z czego organizm ludzki jest w stanie przetworzyć jedynie 84%. Dodając do tego fakt, że orzechy nerkowca są bogate w białko i błonnik, które są składnikami gaszącymi głód i sprzyjającymi uczuciu sytości, możemy spokojnie zapomnieć o wszelkich zakazach stosowania orzechów w dietach redukcyjnych. Oczywiście, jeśli kierujemy się złotą zasadą, rób wszystko z umiarem.

Na co musisz uważać

Orzechy nerkowca to bardzo zdrowy dodatek do diety. Ale nie powinniśmy zapominać, że to orzechy, które są alergenami. Jeśli jesteś uczulony na migdały , Brazylię , orzechy pekan , pistacje , orzechy włoskie lub lískáče, istnieje stosunkowo duże prawdopodobieństwo, że nawet orzechy nerkowca nie przyniosą korzyści. Innym potencjalnym haczykiem mogą być fityniany zawarte w pamięci podręcznej. To substancje, które wiążą cenne minerały, ale jednocześnie hamują enzymy i sprawiają, że orzechy są mniej strawne. Na szczęście jest na to bardzo proste rozwiązanie. Po prostu namocz nerkowiec w misce z wodą na chwilę, aby aktywować enzymy.

Orzechy nerkowca na wszystkie sposoby

Orzechy nerkowca są pyszne same w sobie. Możemy je namoczyć lub wręcz przeciwnie upiec i cieszyć się nimi jako zdrową przekąską. Ale można je przygotować na wiele sposobów, zawinięte w czekoladki lub polewy jogurtowe, solone, przyprawione lub pieczone w cukrze. Możemy wykorzystać różnorodnie przygotowane orzechy nerkowca do przyprawiania potraw oraz dekoracji deserów czy sałatek. Z nerkowca po prażeniu i późniejszym mieleniu powstaje pyszny krem, tzw. Masło orzechowe, które uzupełnia poranną owsiankę lub smoothie o inne składniki odżywcze. Jeśli nie czujesz się dobrze z laktozą lub z innych powodów jej nie spożywasz, możesz użyć orzechów nerkowca do przygotowania mleka roślinnego.

Podsumowanie

Orzechy nerkowca są pełne zdrowych tłuszczów, białek i błonnika. Zawierają szeroką gamę witamin, minerałów, a także przeciwutleniaczy. Dzięki niższej kaloryczności w porównaniu do innych orzechów oraz wysokiej zawartości wspomnianych białek i błonnika nie musimy się obawiać włączenia ich do diety redukcyjnej, wręcz przeciwnie, mogą pomóc nam schudnąć. Jeśli nie jesteś uczulony na orzechy, zdecydowanie zalecamy włączenie do diety pysznych orzechów nerkowca.

Tutaj możesz kupić nasze najpopularniejsze orzechy nerkowca.

Autor: Nela Píchalová

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!