Kategorie

Blog

Kurczak Azjatycki

Dla miłośników kuchni azjatyckiej ten szybki przepis będzie nie lada gratką.

I zaczynamy:

Najpierw przygotowujemy warzywa. Cebulę ćwiartujemy, a następnie ręcznie oddzielamy poszczególne warstwy. Paprykę pokrój w większą kostkę, marchewkę zetrzyj na długie paski za pomocą przechylanej skrobaczki. Następnie pieczarki pokrój w długie plastry i wyciśnij czosnek.

Mięso pokroić w paski, posolić i zawinąć w skrobię ziemniaczaną. Podsmaż kurczaka na patelni, a następnie odłóż bokiem i włóż cebulę z czosnkiem na patelnię i pozwól mu się zeszklić. Następnie dodaj marchewkę, borowiki, paprykę i gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut. Następnie polewamy mieszaninę wodą i dodajemy hoisins, sos sojowy i rybny. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Do gotowych warzyw dodajemy mięso i chili do smaku i możemy je podać. Nadal możemy wszystko ozdobić smażoną cebulą. A jaśminowy ryż lub makaron są świetne jako dodatek.

Przepis z healthy_calories

Počet porcí: 2
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście borowików
  • 1 duża marchewka
  • 250 g mięsa z kurczaka
  • 1 IU świeżego imbiru
  • 1,5 dcl wody
  • Sól
  • Skrobia ziemniaczana
  • Olej
  • 1 łyżka sosu hoisin

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!