Kategorie

Blog

Orzeźwiająca tarta cytrynowa

Świeży i wyjątkowo zdrowy przepis na deser z polenty.

I zaczynamy:

Wlej polentę do lekko osolonej wrzącej wody i ciągle mieszaj. Gdy zobaczymy, że owsianka zaczyna gęstnieć, dodaj cukier, masło, sok z cytryny i skórkę.

Gotuj owsiankę przez około 5 minut, a następnie wylej ją na mniejszą blachę do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia i zestalenia. Idealna wysokość polenty do przygotowania poszczególnych warstw ciasta to mniej niż centymetr.

Gdy polenta nas ostygnie, ubij ser śmietankowy z syropem z agawy.

Ze zestalonej polenty wytnij kółka, które posmaruj bitą śmietaną i ułóż na sobie.

Możemy podawać z owocami, które lubisz.

Receptura została stworzona przez Countrylife.

Počet porcí: 4
  • Sok ze skórki cytryny
  • Szczypta soli
  • 200 g serka śmietankowego na śmietanę
  • 600 ml wody
  • 30 g masła
  • Owoce sezonowe do dekoracji
  • 30 g cukru trzcinowego
    Cukier trzcinowy Cukier trzcinowy
  • 80 g syropu z agawy na śmietanę
    Syrop z agawy BIO Syrop z agawy BIO

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!