Kategorie

Blog

Owsianka z grzybami, szpinakiem i jajkiem w koszulce

Słodka owsianka to dziś normalne śniadanie, ale dlaczego by nie spróbować owsianki przysłanej? Słona owsianka nie musi być tylko na śniadanie, ale także jako obiad czy kolacja.

Jeśli nie lubisz grzybów, możesz je zamienić na warzywa.

I zaczynamy:

Powoli rozpuścić ghee na patelni i lekko podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, dodać sól i pieprz. Następnie dodaj szpinak i pozostaw do wyschnięcia.

Przygotuj owsiankę z płatków w rondelku. Zasada jest taka, że na płatki zawsze nakładamy podwójną ilość wody. Sól, zagotuj i chwilę gotuj. Owsianka powinna być miękka.

Teraz przygotujmy zagubione jajka. Na patelnię wyłożyć warstwę wody o wysokości ok. 10 cm i podgrzać tuż poniżej punktu wrzenia. Dodaj małą kroplę octu do wody. Wbij jajka do perforowanej kadzi, aby pozbyć się najbardziej płynnej części białka. Ostrożnie wrzucamy jajka z kadzi do wody, którą obracamy łyżką w wir i zamykamy. Połknąć przez około 3 do 4 minut, w zależności od wielkości jajka. Ryba dziurkowana chochlą i osuszyć na ręczniku papierowym.

Wymieszaj owsiankę ze szpinakiem, cebulą i grzybami. Podawaj z zagubionym jajkiem, solą i pieprzem według własnego uznania.

Przepis z Countrylife.

Počet porcí: 4
  • 1 cebula
  • 4 świeże organiczne jajka
  • Sól i pieprz do przyprawiania
  • 120 g świeżych liści szpinaku
  • 200 g pieczarek
  • 150 g płatków orkiszowych
  • 40 g masła ghee z podpuszczką
    Ghee masło klarowane Ghee masło klarowane
  • 50 g płatków gryczanych

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!