Jesień powoli puka do naszych drzwi, ale pomidory są nadal smaczne i pełne witamin. Wypełnijmy je pożywną mieszanką komosy ryżowej.
I zaczynamy:
Zaczynamy od dokładnego wypłukania nasion komosy ryżowej, a następnie dodajemy je do osolonej wrzącej wody i gotujemy około 10 minut. Odcedź i odstaw do przygotowanej miski. W międzyczasie pokrój pomidory z wierzchu i wykop je łyżką, aby zrobić otwór do wypełnienia mieszanki. Odcięty wierzchołek i wydrążony pomidor ukryjemy na później. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Najpierw drobno kroimy cebulę i czosnek, bakłażan na małe kawałki około 1x1cm. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i podsmażyć najpierw cebulę, po zeszkleniu dodać bakłażana, sól i pieprz i smażyć około 5 minut na mocnym ogniu, następnie dodać czosnek, osłabić i dusić pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Dodaj pieczonego bakłażana z cebulą i czosnkiem do miski quinoa i wymieszaj z posiekaną świeżą miętą i serem feta pokrojoną w drobną kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Napełnij pomidory gotową mieszanką i skrop oliwą z oliwek. Przykryj rozciętym blatem i piecz w nagrzanym piekarniku około 30 minut. Podawać na gorąco.
Ten prosty przepis na pieczone pomidory wypełnione pożywną mieszanką sera Quinoa i Feta to kompletne i zdrowe danie, które nie wymaga dodatkowego przystawki.