Kategorie

Blog

Ślimaki z ciasta francuskiego z pesto

Wypróbuj prosty przepis na ślimaki, w którym możesz użyć pesto i składników według własnego uznania.

Prosty, szybki i dobry przepis, do którego możesz dodać składniki, które właśnie znajdziesz w lodówce.

I zaczynamy:

Świeże liście młodego szpinaku gotować na parze w durszlaku z gorącą wodą. Ściśnij posiekany szpinak, posiekaj i ostudź. W międzyczasie rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni. Rozpakuj pierwszy arkusz ciasta francuskiego i posmaruj nim pesto z czosnku niedźwiedziego lub pesto, które lubisz lub masz w domu. Rozłóż na nim posiekany szpinak i pokruszony ser feta.

Drugi talerz posmaruj pesto z suszonych pomidorów (lub jeszcze raz innym pesto do smaku), ułóż na nim pokrojoną w kostkę mozzarellę i udekoruj listkami bazylii.

Ciasto rozwałkować na dłuższym boku i pokroić uformowane bułki na około 2,5-centymetrowe plasterki.

Umieść pokrojone koła na blasze do pieczenia. Dokładnie posmaruj każde koło ubitym, lekko solonym jajkiem. Jeśli nie mają idealnego kształtu, nic się nie dzieje - podczas pieczenia ustawiają się w jednej linii.

Tak przygotowane ślimaki pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Gdy skończą, pozwól im trochę ostygnąć na talerzu.

Przepis na przysmaki z Hradca.

Počet porcí: 5
  • 2 opakowania rolowanego ciasta francuskiego
  • 100 g sera feta
  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g mozzarelli
  • świeża bazylia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego
  • Szczypta soli
    Sól himalajska różowa 500g Sól himalajska różowa 500g

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!