Prosty, szybki i dobry przepis, do którego możesz dodać składniki, które właśnie znajdziesz w lodówce.
I zaczynamy:
Świeże liście młodego szpinaku gotować na parze w durszlaku z gorącą wodą. Ściśnij posiekany szpinak, posiekaj i ostudź. W międzyczasie rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni. Rozpakuj pierwszy arkusz ciasta francuskiego i posmaruj nim pesto z czosnku niedźwiedziego lub pesto, które lubisz lub masz w domu. Rozłóż na nim posiekany szpinak i pokruszony ser feta.
Drugi talerz posmaruj pesto z suszonych pomidorów (lub jeszcze raz innym pesto do smaku), ułóż na nim pokrojoną w kostkę mozzarellę i udekoruj listkami bazylii.
Ciasto rozwałkować na dłuższym boku i pokroić uformowane bułki na około 2,5-centymetrowe plasterki.
Umieść pokrojone koła na blasze do pieczenia. Dokładnie posmaruj każde koło ubitym, lekko solonym jajkiem. Jeśli nie mają idealnego kształtu, nic się nie dzieje - podczas pieczenia ustawiają się w jednej linii.
Tak przygotowane ślimaki pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Gdy skończą, pozwól im trochę ostygnąć na talerzu.
Przepis na przysmaki z Hradca.