Dostępne
dostarczymy 22. 1.
#
Dostawa od 16,99 zł
Ciecierzyca czy groszek to popularny składnik do przygotowania hummusu, a także wielu innych przysmaków. Ma orzechowy zapach i delikatną konsystencję. Zawiera największą ilość fosforu, magnezu i wapnia ze wszystkich roślin strączkowych.
Popis
GRIZLY Ciecierzyca Kabuli 1000 g
- Klasyfikacja administracyjna: Luštěnina
- Skład: Ciecierzyca Kabuli 100%
- Kraj pochodzenia : Rosja, Włochy
- Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
- Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)
Cechy i zalety: Ciecierzyca Kabuli jest najwyższej jakości, ma większe owoce, gładką skórkę, doskonały orzechowy smak i przyjemną konsystencję . Jest uprawiany na Morzu Śródziemnym, Europie Południowej, Afryce Północnej, Ameryce Południowej i na subkontynencie indyjskim. Jego nazwa pochodzi od obszaru w Afganistanie (Kabul). Ciecierzyca jest bogata w ważne składniki odżywcze, zwłaszcza białko i węglowodany, ale także błonnik. Zawiera żelazo, fosfor, wapń, magnez, mangan, cynk oraz witaminy z grupy B, C i A. Ponadto ma najwięcej fosforu, magnezu i wapnia ze wszystkich roślin strączkowych ( groch , soczewica , fasola , soja ). Wysoka zawartość błonnika pomaga regulować pracę jelit, podczas gdy te minerały biorą udział w tworzeniu i utrzymaniu struktury i wytrzymałości kości.
Zastosowanie: Ciecierzyca świetnie nadaje się do sałatek, zup, ale także jako danie główne. Przed gotowaniem należy go namoczyć przez co najmniej 8 godzin. Zalecamy polewanie wodą i opłukanie ciecierzycy. Gotuj co najmniej godzinę, czasem dłużej w zależności od rodzaju i wielkości. Ostatnio najpopularniejszym przysmakiem jest hummus z ciecierzycy.
Więcej informacji o roślinach strączkowych i ich właściwościach znajdziesz na naszym niedźwiedzim blogu. W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły.
Składniki
Informacje żywieniowe na 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 1413 kJ / 336 kcal |
Tłuszcze: | 5,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 1 g |
Węglowodany: | 43 g |
z których cukrów: | 3,6 g |
Błonnik: | 17,0 g |
Białka: | 20,0 g |
Sól: | 0,09 g |