
Curry z kurczątkiem
I zaczynamy: Drobno posiekaj cebulę i usmaż na odrobinie oliwy, dodaj pokrojone w kostkę mięso i smaż na złoty kolor. Odcedź…
Ciecierzyca czy groszek to popularny składnik do przygotowania hummusu, a także wielu innych przysmaków. Ma orzechowy zapach i delikatną konsystencję. Zawiera największą ilość fosforu, magnezu i wapnia ze wszystkich roślin strączkowych.
Najlepsza dostawa na adres | 14,99 zł |
---|---|
InPost Paczkomaty | 9,98 zł |
Kurier DHL Express | 19,99 zł |
DHL POP - odbiór w punkcie | 9,99 zł |
Pobranie | 5 zł |
Cechy i zalety: Ciecierzyca Kabuli jest najwyższej jakości, ma większe owoce, gładką skórkę, doskonały orzechowy smak i przyjemną konsystencję . Jest uprawiany na Morzu Śródziemnym, Europie Południowej, Afryce Północnej, Ameryce Południowej i na subkontynencie indyjskim. Jego nazwa pochodzi od obszaru w Afganistanie (Kabul). Ciecierzyca jest bogata w ważne składniki odżywcze, zwłaszcza białko i węglowodany, ale także błonnik. Zawiera żelazo, fosfor, wapń, magnez, mangan, cynk oraz witaminy z grupy B, C i A. Ponadto ma najwięcej fosforu, magnezu i wapnia ze wszystkich roślin strączkowych ( groch , soczewica , fasola , soja ). Wysoka zawartość błonnika pomaga regulować pracę jelit, podczas gdy te minerały biorą udział w tworzeniu i utrzymaniu struktury i wytrzymałości kości.
Zastosowanie: Ciecierzyca świetnie nadaje się do sałatek, zup, ale także jako danie główne. Przed gotowaniem należy go namoczyć przez co najmniej 8 godzin. Zalecamy polewanie wodą i opłukanie ciecierzycy. Gotuj co najmniej godzinę, czasem dłużej w zależności od rodzaju i wielkości. Ostatnio najpopularniejszym przysmakiem jest hummus z ciecierzycy.
Więcej informacji o roślinach strączkowych i ich właściwościach znajdziesz na naszym niedźwiedzim blogu. W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły.
Informacje żywieniowe na 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 1413 kJ / 336 kcal |
Tłuszcze: | 5,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 1 g |
Węglowodany: | 43 g |
z których cukrów: | 3,6 g |
Błonnik: | 17,0 g |
Białka: | 20,0 g |
Sól: | 0,09 g |
Dokładamy wszelkich starań, aby informacje o produktach były dokładne i aktualne. Jednak przepisy dotyczące żywności są stale aktualizowane, co może zmienić podany skład żywności, zawartość składników odżywczych, alergeny lub informacje dietetyczne. Zalecamy przeczytanie etykietę przed użyciem produktu.
Ciecierzyca na pewno będzie dobra, jeszcze z niej nie gotowałam, ale się nie martwię.
Świetne na hummus
+++
Świetne do zup i past.
Doskonała, delikatna. Świetnie nadaje się również do owsianki spichrzowej.
I zaczynamy: Drobno posiekaj cebulę i usmaż na odrobinie oliwy, dodaj pokrojone w kostkę mięso i smaż na złoty kolor. Odcedź…
Hummus nie jest już egzotyczny i będzie interesujący nie tylko na Halloween. Możesz się nim bawić, używając wysokiej jakości…