GRIZLY

Czerwona soczewica, obrana BIO 500 g

10,99 zł

9,34 zł z kodem PIECZENIE15

21,98 zł / kg

Dostępne

dostarczymy 17. 12.

#

Dostawa od 12,00 zł

Obrana czerwona soczewica jest w rzeczywistości koloru pomarańczowego, a po ugotowaniu zaskakująco żółknie. Nie ma to jednak wpływu na jego skład odżywczy. Ponadto jest najlepiej przyswajalna ze wszystkich roślin strączkowych i polecana jest także małym dzieciom i matkom karmiącym. Ciesz się tym w jakości organicznej.

Popis

GRIZLY Soczewica czerwona, obrana BIO 500 g

  • Klasyfikacja administracyjna: Rośliny strączkowe
  • Składniki: obrana czerwona soczewica * 100%
  • * CZ-BIO-003 produkt rolnictwa ekologicznego
  • Kraj pochodzenia : Turcja
  • Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.

Cechy i zalety: Soczewica jadalna to krzaczasta roślina jednoroczna z rodziny motylkowatych. Jest uprawiany w pięciu kolorach ( czerwonym , czarnym , brązowym , zielonym i żółtym) w rejonie Morza Śródziemnego i Azji Środkowej. Soczewica czerwona jest źródłem kwasu foliowego, żelaza, fosforu, cynku, witaminy B6 i błonnika. Ze wszystkich rodzajów soczewicy jest najlepiej przyswajalna przy zachowaniu wysokiej zawartości białka, dlatego nadaje się również dla małych dzieci i matek karmiących. Zawarty w nim błonnik pomaga regulować pracę jelit, a tym samym stanowi odpowiednią profilaktykę zaparć. Ze wszystkich roślin strączkowych najwięcej żelaza zawiera soczewica, która wspomaga krążenie krwi i korzystnie wpływa na serce.

Żywność ekologiczna zawsze przechodzi system kontroli i certyfikacji, co zapewnia jej jakość i umożliwia noszenie tego znaku. Ich biologiczną jakość docenią zwłaszcza osoby zainteresowane rolnictwem ekologicznym i zrównoważonym systemem rolniczym.

Zastosowanie: Zwykle stosowany do zup i pikantnych przystawek, past do smarowania lub jako papkowaty dodatek. Świetnie smakuje w połączeniu ze zbożami, takimi jak ryż czy komosa ryżowa. Jest integralną częścią słynnego indyjskiego dhal , ale także innych ciekawych przysmaków. Dzięki zawartości białka, minerałów i witamin z pewnością docenisz każdą potrawę, do której dodasz czerwoną soczewicę.

Sposób przygotowania : Łatwe i szybkie przygotowanie. Nie ma potrzeby namaczania przed gotowaniem, wystarczy spłukać. Jest również gotowany krótko przez około 15-20 minut. Uważaj, ma tendencję do rozpadu i zmiany koloru na żółty, sól dopiero po ugotowaniu.

Więcej informacji o roślinach strączkowych i ich właściwościach znajdziesz na naszym niedźwiedzim blogu. W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły.

Składniki

Informacje żywieniowe na 100 g
Wartość energetyczna: 1470 kJ / 348 kcal
Tłuszcze: 1,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 51,6 g
z których cukrów: 2 g
Błonnik: 12,1 g
Białka: 25,9 g
Sól: 0,02 g