Dostępne
dostarczymy 17. 12.
#
Dostawa od 12,00 zł
Obrana czerwona soczewica jest w rzeczywistości koloru pomarańczowego, a po ugotowaniu zaskakująco żółknie. Nie ma to jednak wpływu na jego skład odżywczy. Ponadto jest najlepiej przyswajalna ze wszystkich roślin strączkowych i polecana jest także małym dzieciom i matkom karmiącym. Ciesz się tym w jakości organicznej.
Popis
GRIZLY Soczewica czerwona, obrana BIO 500 g
- Klasyfikacja administracyjna: Rośliny strączkowe
- Składniki: obrana czerwona soczewica * 100%
- * CZ-BIO-003 produkt rolnictwa ekologicznego
- Kraj pochodzenia : Turcja
- Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
Cechy i zalety: Soczewica jadalna to krzaczasta roślina jednoroczna z rodziny motylkowatych. Jest uprawiany w pięciu kolorach ( czerwonym , czarnym , brązowym , zielonym i żółtym) w rejonie Morza Śródziemnego i Azji Środkowej. Soczewica czerwona jest źródłem kwasu foliowego, żelaza, fosforu, cynku, witaminy B6 i błonnika. Ze wszystkich rodzajów soczewicy jest najlepiej przyswajalna przy zachowaniu wysokiej zawartości białka, dlatego nadaje się również dla małych dzieci i matek karmiących. Zawarty w nim błonnik pomaga regulować pracę jelit, a tym samym stanowi odpowiednią profilaktykę zaparć. Ze wszystkich roślin strączkowych najwięcej żelaza zawiera soczewica, która wspomaga krążenie krwi i korzystnie wpływa na serce.
Żywność ekologiczna zawsze przechodzi system kontroli i certyfikacji, co zapewnia jej jakość i umożliwia noszenie tego znaku. Ich biologiczną jakość docenią zwłaszcza osoby zainteresowane rolnictwem ekologicznym i zrównoważonym systemem rolniczym.
Zastosowanie: Zwykle stosowany do zup i pikantnych przystawek, past do smarowania lub jako papkowaty dodatek. Świetnie smakuje w połączeniu ze zbożami, takimi jak ryż czy komosa ryżowa. Jest integralną częścią słynnego indyjskiego dhal , ale także innych ciekawych przysmaków. Dzięki zawartości białka, minerałów i witamin z pewnością docenisz każdą potrawę, do której dodasz czerwoną soczewicę.
Sposób przygotowania : Łatwe i szybkie przygotowanie. Nie ma potrzeby namaczania przed gotowaniem, wystarczy spłukać. Jest również gotowany krótko przez około 15-20 minut. Uważaj, ma tendencję do rozpadu i zmiany koloru na żółty, sól dopiero po ugotowaniu.
Więcej informacji o roślinach strączkowych i ich właściwościach znajdziesz na naszym niedźwiedzim blogu. W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły.
Składniki
Informacje żywieniowe na 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 1470 kJ / 348 kcal |
Tłuszcze: | 1,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,2 g |
Węglowodany: | 51,6 g |
z których cukrów: | 2 g |
Błonnik: | 12,1 g |
Białka: | 25,9 g |
Sól: | 0,02 g |