GRIZLY

Fasola Mungo BIO 500 g

10,99 zł

21,98 zł / kg

Dostępne

dostarczymy 9. 10.

#

Dostawa od 11,49 zł

Fasola mung to najmniejszy rodzaj fasoli. Mają oliwkowozielony kolor i smak przypominający zielony groszek. Są również bardzo popularne jako kiełki. Jest integralną częścią kuchni indyjskiej i chińskiej. Ciesz się nimi w jakości organicznej.

Popis

GRIZLY Fasola Mungo BIO 500 g

  • Klasyfikacja administracyjna: rośliny strączkowe
  • Skład: fasola mung * 100%
  • * CZ-BIO-003 produkt rolnictwa ekologicznego
  • Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
  • Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość

Cechy i zalety: Fasola mung to nazwa nasiona rośliny zwanej złotą wigną. Ma swoje korzenie w Indiach i Chinach, gdzie jest powszechnym surowcem do tradycyjnych potraw. Najczęściej spotykamy inne rodzaje fasoli: biała mała i duża jumbo , czarna , podbite oko , czerwona , adzuki , pinto i inne. Fasola jest bogata w wysokiej jakości białko roślinne i zawiera głównie duże ilości wapnia i potasu, a także kwas foliowy, fosfor, magnez, jod i żelazo, niacynę i prowitaminę A. Są dobre dla serca, krążenia i nadciśnienia. Dzięki zawartości błonnika pomagają regulować pracę jelit.

Żywność ekologiczna zawsze przechodzi system kontroli i certyfikacji, co zapewnia jej jakość i umożliwia noszenie tego znaku. Ich biologiczną jakość docenią zwłaszcza osoby zainteresowane rolnictwem ekologicznym i zrównoważonym systemem rolniczym.

Sposób użycia: Przed gotowaniem fasolę należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 2 godziny. Następnie wylej wodę, opłucz fasolę i gotuj w nowej wodzie przez około 25 minut do miękkości. Aby zmniejszyć wzdęcia, zalecamy dodanie ziół takich jak: satureja, kminek, koper włoski, kurkuma, kolendra czy majeranek. Fasola mung jest również bardzo popularna jako kiełkująca, co dodatkowo zwiększy strawność wysokiej jakości białek roślinnych i wzbogaci nas o inne witaminy i minerały. Z fasoli możemy też zrobić pyszne pasty lub ciekawe sałatki. Jest to typowa część kuchni indyjskiej i chińskiej. Nadaje się do zup, sosów lub jako zdrowy dodatek.

Więcej informacji o roślinach strączkowych i ich właściwościach znajdziesz na naszym niedźwiedzim blogu. W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły.

Składniki

Informacje żywieniowe na 100 g
Wartość energetyczna: 1305 kJ / 312 kcal
Tłuszcze: 1,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 43,6 g
z których cukrów: 6,6 g
Błonnik 15,8 g
Białka: 23,6 g
Sól: 0,03 g