GRIZLY

Rodzynki Jumbo Naturalne 1000 g

Pakowanie

1000 g

25,49 zł

20,39 zł z kodem WYPRZEDAZ20

25,49 zł / kg

Dostępne

dostarczymy 21. 2.

#

Dostawa od 16,99 zł

Nadają się do owsianki, płatków śniadaniowych lub po prostu do dziobania. Rodzynki są bogate w żelazo, potas i błonnik roślinny.

Popis

GRIZLY Rodzynki Jumbo Naturalne 1000 g

  • Klasyfikacja administracyjna: przetworzone owoce jednogatunkowe
  • Składniki: rodzynki, olej słonecznikowy
  • Produkt może zawierać nasiona, śladowe ilości orzeszków ziemnych, innych orzechów, gluten, dwutlenek siarki i sezam
  • Kraj pochodzenia: Chile (JAR)
  • Opakowanie: Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)

W 100 g rodzynek znajduje się około 70 g węglowodanów. Cukry to przede wszystkim fruktoza i glukoza. Winogrona i rodzynki zawierają więcej glukozy w porównaniu z innymi owocami, dlatego też indeks glikemiczny rodzynek jest wyższy - osiąga średnią wartość IG 65. Oznacza to, że po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi dość szybko wzrasta. Rodzynki zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy i zapobiega powszechnym chorobom cywilizacyjnym.

Rodzynki najczęściej stosowane są jako dodatek do potraw słodkich (płatki śniadaniowe, zbożowe, płatki, puddingi), do wypieków (ciasta, torty). Można je znaleźć w musli, mieszankach zbożowych, batonikach musli. Ich przyjemny smak jest używany w przygotowaniu sosów, a rzadko w przygotowaniu ryb i mięsa. Rodzynki doskonale nadają się do słodkich drinków i likierów alkoholowych. Najlepiej jest namoczyć rodzynki w wodzie na 1-2 godziny przed użyciem. Pęcznienie powoduje rozcieńczenie cukru i całkowitej zawartości energii. Rodzynki są doskonałą alternatywą naturalnego słodzika.

Aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu rodzynek, zaleca się przechowywanie ich w szczelnych opakowaniach i niższych temperaturach. Kiedy rodzynki są starsze, zawarte w nich cukry krystalizują się. Krystalizacja nie zmienia jednak ich wartości odżywczej. Kryształki można rozpuścić zanurzając rodzynki w dowolnym płynie (gorąca woda, mleko, alkohol, sok owocowy).

Składniki

 

Wartości odżywcze / 100 g
Wartość energetyczna: 1264 kJ / 302 kcal
Tłuszcz: 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
Węglowodany: 79 g
w tym cukry: 59,2 g
Białko: 3,4 g
Sól: 0,01 g