Jabłkowa strucla jak u babci: Przepis, ciasto i pieczenie krok po kroku
Zapach pieczonej strucli należy do najpiękniejszych wspomnień z dzieciństwa. Delikatne ciasto, soczyste jabłka, chrupiące orzechy i ...
Nadają się do owsianki, płatków śniadaniowych lub po prostu do dziobania. Rodzynki są bogate w żelazo, potas i błonnik roślinny.
Nadają się do owsianki, płatków śniadaniowych lub po prostu do dziobania. Rodzynki są bogate w żelazo, potas i błonnik roślinny.
| Wartości odżywcze / 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 1264 kJ / 302 kcal |
| Tłuszcz: | 0,5 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,1 g |
| Węglowodany: | 79 g |
| w tym cukry: | 59,2 g |
| Białko: | 3,4 g |
| Sól: | 0,01 g |
W 100 g rodzynek znajduje się około 70 g węglowodanów. Cukry to przede wszystkim fruktoza i glukoza. Winogrona i rodzynki zawierają więcej glukozy w porównaniu z innymi owocami, dlatego też indeks glikemiczny rodzynek jest wyższy - osiąga średnią wartość IG 65. Oznacza to, że po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi dość szybko wzrasta. Rodzynki zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy i zapobiega powszechnym chorobom cywilizacyjnym.
Rodzynki najczęściej stosowane są jako dodatek do potraw słodkich (płatki śniadaniowe, zbożowe, płatki, puddingi), do wypieków (ciasta, torty). Można je znaleźć w musli, mieszankach zbożowych, batonikach musli. Ich przyjemny smak jest używany w przygotowaniu sosów, a rzadko w przygotowaniu ryb i mięsa. Rodzynki doskonale nadają się do słodkich drinków i likierów alkoholowych. Najlepiej jest namoczyć rodzynki w wodzie na 1-2 godziny przed użyciem. Pęcznienie powoduje rozcieńczenie cukru i całkowitej zawartości energii. Rodzynki są doskonałą alternatywą naturalnego słodzika.
Aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu rodzynek, zaleca się przechowywanie ich w szczelnych opakowaniach i niższych temperaturach. Kiedy rodzynki są starsze, zawarte w nich cukry krystalizują się. Krystalizacja nie zmienia jednak ich wartości odżywczej. Kryształki można rozpuścić zanurzając rodzynki w dowolnym płynie (gorąca woda, mleko, alkohol, sok owocowy).
| Wartości odżywcze / 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 1264 kJ / 302 kcal |
| Tłuszcz: | 0,5 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,1 g |
| Węglowodany: | 79 g |
| w tym cukry: | 59,2 g |
| Białko: | 3,4 g |
| Sól: | 0,01 g |
Zapach pieczonej strucli należy do najpiękniejszych wspomnień z dzieciństwa. Delikatne ciasto, soczyste jabłka, chrupiące orzechy i ...