Psyllium: Co to jest, działanie, prawidłowe stosowanie i przepisy
Spożywasz wystarczającą ilość błonnika? Jeśli należysz do reprezentatywnej grupy społeczeństwa, prawdopodobnie nie. Jego niedobór mo...
Nasiona chia szybko zagoszczą w Twojej kuchni. Możesz je wykorzystać na tysiąc sposobów, na przykład jako bazę do przygotowania szybkiej przekąski w postaci puddingu chia.
Nasiona Chia są doskonałym źródłem błonnika, są pełne przeciwutleniaczy i białka, zawierają dużą ilość witamin i minerałów oraz są najbogatszym znanym roślinnym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych.
| Wartości odżywcze / 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 2085 kJ / 502 kcal |
| Tłuszcz: | 30,7 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3,3 g |
| Węglowodany: | 25 g |
| w tym cukry: | 3 g |
| Białko: | 20 g |
| Sól: | 0,04 g |
Tradycyjna potrawa Azteków jest obecnie coraz bardziej popularna jako doskonałe źródło energii podczas wysiłku fizycznego. Jest on nazywany "pokarmem dla biegaczy", ponieważ zapewnia wytrzymałość i witalność podczas bardzo długich biegów. Dzięki swoim właściwościom hydrofilowym stale zaopatruje organizm w płyny. Jest wyjątkowo bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wapnia, który dzięki obecności boru może być bardzo dobrze metabolizowany i wbudowywany do organizmu. Jest to również idealne pożywienie dla diabetyków.
Nasiona Chia nie tylko zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż jakiekolwiek inne naturalne źródło, ale są również pełne przeciwutleniaczy, wapnia, białka, błonnika i wielu innych witamin i minerałów.
| Wartości odżywcze / 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 2085 kJ / 502 kcal |
| Tłuszcz: | 30,7 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3,3 g |
| Węglowodany: | 25 g |
| w tym cukry: | 3 g |
| Białko: | 20 g |
| Sól: | 0,04 g |
Spożywasz wystarczającą ilość błonnika? Jeśli należysz do reprezentatywnej grupy społeczeństwa, prawdopodobnie nie. Jego niedobór mo...