Migdały znalazły swoje stałe miejsce nie tylko w cukiernictwie – stały się również składnikiem wielu popularnych przepisów światowej gastronomii. Możliwe, że również Ty szykujesz się na przygotowanie potrawy, w której migdały odgrywają główną rolę. Masz w domu nieobrane migdały i zastanawiasz się, czy i dlaczego powinieneś je obrać?
Decyzje podejmij nie tylko na podstawie specyfiki przepisu, ale również zgodnie ze swoimi preferencjami. Migdały ze skórką zawierają więcej błonnika i mają nieco intensywniejszy smak, natomiast obrane migdały oferują delikatną teksturę, bez której nie można się obejść na przykład przy produkcji marcepanu czy pasztetów. Migdały ze skórką są zazwyczaj tańszą opcją niż migdały obrane. Ponadto, pozbycie się skórki nie musi zabrać wiele czasu ani wysiłku.
Jak obrać migdały? Włóż je do piekarnika!
Istnieje kilka metod na pozbycie się skórki z migdałów. Jedną z nich jest umieszczenie migdałów w piekarniku rozgrzanym do około 150 °C na 10-15 minut. Pobyt w gorącym piekarniku pomoże migdałom wydzielić olej i nieco zmiękczy skórkę, co ułatwi jej późniejsze usunięcie.
Metoda szokowa, czyli jak parzyć migdały?
Inna metoda szybkiego obierania migdałów polega na ich sparzeniu, czyli blanszowaniu. Włóż migdały do garnka z wrzącą wodą, gotuj przez 2-3 minuty, a po wyłączeniu palnika pozostaw je jeszcze przez około 1 minutę w gorącej wodzie. Następnie przenieś je do miski z zimną wodą. Sparzone migdały w ten sposób doznają szoku, który sprawi, że skórka się odlepi i łatwo będzie można ją zdjąć, najlepiej jeszcze na ciepło. Ta bardzo efektywna i szybka metoda obierania jest popularna na przykład wśród piekarzy i cukierników, którzy używają blanszowanych migdałów do dekoracji ciastek i różnych deserów.
Wolniej, ale skutecznie
Jeśli nie spieszy Ci się z obieraniem migdałów, możesz wykorzystać wolniejszą, ale nadal skuteczną metodę – umieść je w wodzie. Pozostaw migdały namoczone przez kilka godzin, na przykład przez noc. Aby sprawdzić, czy skórka jest już wystarczająco luźna, delikatnie ścisnij migdał między palcami i spróbuj lekko nim zakręcić. Skórka powinna łatwo odejść.
Teraz zależy od Ciebie, którą technikę obierania migdałów wybierzesz. Początkowo proces ten może trwać dłużej, a skórka może nie schodzić tak łatwo, jak się spodziewałeś. Ważne jest, aby nie tracić cierpliwości i nie poddawać się. Z odrobiną praktyki i doświadczenia nauczysz się obierać migdały i szybko opanujesz tę umiejętność.
A jeśli nie chcesz tracić czasu na obieranie, możesz zawsze zdecydować się na migdały już obrane. Możesz wybierać nie tylko naturalne migdały, które łatwo włączysz do swojej kuchni, ale obrane migdały są również doskonałe jako przekąska czy do podgryzania przy telewizji. Popularne są na przykład wędzone migdały lub prażone migdały z solą. A jeśli skórka Ci nie przeszkadza, co powiesz na spróbowanie prażonych migdałów z czosnkiem i rozmarynem?
Czy wiedziałeś o tym, że...
…migdały są owocami migdałowca pospolitego? Podobnie jak orzechy włoskie, jądra migdałów są również ukryte w łupinach, a ich twardość różni się w zależności od odmiany. Jak więc wydobyć migdały ze skorupki? Do kruchych skorupek wystarczy klasyczny dziadek do orzechów, natomiast do twardszych skorupek może być konieczne użycie młotka i twardego podłoża.