Ovocňák

Ovocňák to firma rodzinna z ponad 30-letnią historią, która w Rudicach koło Luhačovic zajmuje się produkcją czystego moszczu owocowego bez dodatku środków chemicznych. Moszcze, przeciery i inne produkty wytwarzane są głównie z własnych surowców oraz z owoców sadowniczych z Obszaru Chronionego Krajobrazu Białych Karpat, niewielka część pochodzi od nieco bardziej odległych hodowców morawskich.
W Ovocňák cały sok i przeciery są wyciskane i odcedzane ze świeżych owoców i warzyw, które pozyskujemy z sadów z naszego otoczenia. To podstawowa różnica między moszczami (świeżo wyciskanymi sokami) a 100% sokami w kartonikach! Ciało jest przyzwyczajone do środowiska, w którym żyje, więc nawet w Ovocňák przetwarzają tylko to, co wyrosło w naszym miejscu! Brak koncentratów zakupionych lub importowanych. Bez dodatkowej chemii, utrwalania, aromatu, stabilizatorów czy enzymatyki - jedynym zabiegiem jest pasteryzacja.