Kategorie

Blog

Cozonac: Centrum rumuńskiej tradycji

Cozonac: Centrum rumuńskiej tradycji

Cozonac, deser, który musi być obecny na każdej rumuńskiej uroczystości, to znacznie więcej niż tylko słodycz – to symbol hojnej gościnności i rodzinnych spotkań. Ten pachnący i puszysty placek z różnorodnymi nadzieniami z orzechów, kakao, galaretki lub słodkiego twarogu jest stałym elementem na odświętnych stołach, a każda wersja odzwierciedla regionalne preferencje smakowe i indywidualne modyfikacje kucharzy.

Paska: Serce wielkanocnego stołu w rumuńskiej tradycji

Paska: Serce wielkanocnego stołu w rumuńskiej tradycji

Paska to nie tylko deser, ale symbol odrodzenia i nadziei. Jest nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu, który odzwierciedla bogactwo rumuńskiej tradycji kulinarnej i ducha wspólnoty. Co roku przygotowanie i degustacja paski jednoczy rodziny i przyjaciół, odnawia więzi duchowe i ludzkie podczas obchodów najświętszego święta chrześcijaństwa.

Wegański pistacjowy sernik

Wegański pistacjowy sernik

Ten wegański sernik dosłownie rozpływa się w ustach. A to wszystko dzięki temu, że do jego przygotowania wykorzystasz nasz wspaniały krem pistacjowy.

Cytrynowy kuskus wegański

Cytrynowy kuskus wegański

Szybki, smaczny i przede wszystkim wegański cytrynowy kuskus zachwyci smakiem i błyskawicznym czasem przygotowania. Przygotuj go już dziś!

Wiśniowy RAW tort

Wiśniowy RAW tort

Delektuj się bez ograniczeń i wyrzutów sumienia! Tym wspaniałym wiśniowym tortem mogą się rozkoszować absolutnie wszyscy – niezależnie od tego, czy preferujesz wegański sposób odżywiania, jesteś celiakiem, czy stosujesz dietę bezlaktozową.

Weganizm: Co to oznacza i jak na niego przejść?

Weganizm: Co to oznacza i jak na niego przejść?

Weganizm staje się coraz bardziej popularnym sposobem odżywiania i stylem życia. Nie chodzi jednak tylko o wybór jedzenia, ale o kompleksową filozofię, która dąży do minimalizacji cierpienia zwierząt i wpływu na środowisko naturalne.

Bezglutenowe marokanki

Bezglutenowe marokanki

Lubicie marokanki? My też! Dlatego postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem na ich może nietypową wersję – bez glutenu i bez dodatku cukru.

Co to jest mąka orzechowa i jej główne rodzaje

Co to jest mąka orzechowa i jej główne rodzaje

Wypróbuj orzechową alternatywę dla zwykłych mąk pszennych i ciesz się ich wyjątkowym smakiem oraz delikatnością. Dzięki nim sezon zdrowego pieczenia i nieskończonego podjadania może trwać właściwie bez przerwy, nie tylko na Boże Narodzenie czy Wielkanoc.

TOP 5 korzyści kombuchy dla naszego zdrowia

TOP 5 korzyści kombuchy dla naszego zdrowia

Cudowny napój, który coraz częściej podbija kuchnie entuzjastów zdrowego stylu życia oraz półki supermarketów. Jednak nie każda kombucha jest taka sama. Czym właściwie jest kombucha? Wszystko wyjaśnimy szczegółowo w poniższym artykule.

Bezglutenowa rolada pistacjowa

Bezglutenowa rolada pistacjowa

Zapraszamy do wspólnego przygotowania wyśmienitej rolady pistacjowej z liofilizowanymi malinami. Mogą się na nią skusić nawet osoby z celiakią, ponieważ jest pieczona z bezglutenowej mąki pistacjowej.

Nocna owsianka: 4 szybkie przepisy

Nocna owsianka: 4 szybkie przepisy

Jeśli rano liczy się dla Ciebie każda minuta, na pewno docenisz nasz szybki przepis na prostą i zdrową nocną owsiankę. Przygotujesz ją w mgnieniu oka, a rano wystarczy wyjąć z lodówki. Znakomity pomysł!

Chrupiące śnieżne choinki

Chrupiące śnieżne choinki

Mamy pomysł na wspólną świąteczną zabawę w kuchni. Te chrupiące smakołyki, z Twoją niewielką pomocą, mogą przygotować nawet dzieci.

Rodzinny przepis na domową chałkę

Rodzinny przepis na domową chałkę

Cukierniczka Klára, uczestniczka czeskiego konkursu cukierniczego, podzieliła się z nami prawdziwym rodzinnym skarbem! A jest nim przepis na domową chałkę. Czy Ty też go wypróbujesz?

Kurkumowe latte

Kurkumowe latte

Wypróbuj nasz przepis na pyszne kurkumowe latte, czyli złote mleko, które rozgrzeje i wzmocni Twoją odporność.

Chlebek pistacjowy

Chlebek pistacjowy

Na pewno znasz dobrze chlebek bananowy. A co powiesz na spróbowanie chlebka pistacjowego? Z białą czekoladą, borówkami i domowym kremem pistacjowym zmienia się w nieodparty przysmak.

Kokosowy pudding z nasionami chia

Kokosowy pudding z nasionami chia

Zdrowych, a przede wszystkim szybkich śniadań lub przekąsek nigdy nie jest za dużo. Przygotuj mleko kokosowe, nasiona chia, syrop z cykorii i owoce. Zaczynamy.

Truskawkowe kostki

Truskawkowe kostki

Pyszne ciasto orkiszowe z warstwą słodkiego budyniu i truskawek ucieszy każdego miłośnika owocowych smaków.

Tort orzechowy

Tort orzechowy

Na tym torcie będą się delektować zarówno Ty, jak i całe Twoje szerokie grono znajomych – o ile coś z niego zostanie. Połączeniu orzeszków ziemnych i czekolady trudno się oprzeć. Co więcej, przygotowanie tortu orzechowego zajmuje tylko chwilę.

Kakao gwałtownie drożeje

Kakao gwałtownie drożeje

Może w ostatnim czasie zauważyłeś informacje o szybkim wzroście cen kakao. W rezultacie wzrastają ceny czekolady i innych produktów czekoladowych. Co za tym stoi?

Lodowato dobre owoce liofilizowane

Lodowato dobre owoce liofilizowane

Odkryj magię owoców liofilizowanych, czyli owoców suszonych mrożeniem! Podobnie jak świeże, są aromatyczne, pełne witamin i minerałów, a ponadto wspaniale chrupią.

GRIZLY w nowych szatach, a właściwie opakowaniach

GRIZLY w nowych szatach, a właściwie opakowaniach

Nadszedł czas na zmianę! Właśnie dlatego zaczęliśmy stopniowo pakować przysmaki GRIZLY w zupełnie nowe opakowania. Nie tylko wyglądają naprawdę świetnie, ale mają również wiele innych doskonałych cech - są ponownie zamykane i pomagają zachować maksymalną jakość i świeżość zapakowanego produktu.

Dlaczego warto włączyć migdały do swojego jadłospisu?

Dlaczego warto włączyć migdały do swojego jadłospisu?

W dzisiejszym zabieganym trybie życia, kiedy staramy się połączyć pracę, rodzinę i zdrowie, nie jest łatwo znaleźć właściwe produkty spożywcze, które pomogą nam osiągnąć równowagę. Poszukiwanie ich może jednak przynieść wielokrotne korzyści – jednym z żywieniowych hitów są migdały.

Orzechy makadamia – królowe królestwa orzechów

Orzechy makadamia – królowe królestwa orzechów

Orzechy makadamia, niezależnie od używanego terminu, są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych na świecie. Może na pierwszy rzut oka nie wydają się tak popularne, ale ich wyjątkowy smak masła natychmiast zachwyci każdego, kto je spróbuje. Skąd pochodzą i jakie są ich właściwości? Oto odpowiedź.

Jak zrobić słodkie, ale zdrowe śniadanie?

Jak zrobić słodkie, ale zdrowe śniadanie?

Deser czy śniadanie? A jeśli to jedno i drugie? Podaruj sobie słodkie śniadanie, którego nie musisz żałować. Dajemy Ci proste wskazówki, które sprawią, że Twoje śniadanie będzie zdrowsze, bardziej pożywne i zadowoli Cię na dłużej.

Nie pieczone kulki z mąki migdałowej

Nie pieczone kulki z mąki migdałowej

Prosty przepis, który możesz przygotować bez użycia piekarnika. Jest to trochę bardziej czasochłonne, ale smakując kulki z pewnością docenisz czas poświęcony na ich przygotowanie.

Krokiety migdałowe

Krokiety migdałowe

Przygotuj niekonwencjonalny dodatek na obiad lub kolację. Możesz zrobić wszystko w kilka minut, używając kilku składników.

Zimny mecz Frappé

Zimny mecz Frappé

Spróbuj letniego orzeźwienia z herbatą Matcha BIO i za chwilę przygotuj lodową frappe, którą możesz skosztować według swojej wyobraźni.

Silna czwórka orzechów: migdały, nerkowce, pekany i orzechy laskowe

Orzechy nerkowca, migdały, pekan i orzechy laskowe to najpopularniejsze orzechy wszechczasów. W tym artykule dowiesz się, dlaczego wszyscy je kochają, a także jak z nich korzystać.

1. Migdały

Migdały to jedne z najpopularniejszych orzechów na świecie, a kiedy je skosztujesz i sprawdzisz ich skład odżywczy, przekonasz się, że to właściwie nic dziwnego! Są pyszne i niezwykle bogate w zdrowe tłuszcze roślinne, witaminy, minerały i antyoksydanty.

Czy wiesz, że migdały to tak naprawdę nasiona drzewa migdałowego? Nasiona mają w sobie potencjał, aby stać się rośliną. Zawierają one wszystkie składniki odżywcze, które umożliwiają taką przemianę. Czy możesz sobie wyobrazić, ile musi zawierać mały migdał, aby wyrosło z niego pięciometrowe drzewo? A co dopiero całą garść?

Tylko jedna mała garść migdałów (28g) zawiera imponujące 3,5 grama błonnika, 6g białka, 14g tłuszczu (z czego 9g to zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe), 37% zalecanego dziennego spożycia (RDA) witaminy E i 20% RDA magnezu. Ponadto migdały są przyzwoitym źródłem miedzi, ryboflawiny i fosforu. Pamiętaj, że antyoksydanty są skoncentrowane głównie w brązowej skórce migdałów, więc jeśli chcesz uzupełnić swój organizm w te substancje, zalecamy nie łuskać migdałów.

Co z nimi?

Możesz kupić migdały naturalne lub prażone, obrane (blanszowane) lub solone, a także oblane czekoladą, przyprawami lub miodem. Najczęściej migdały służą jako zdrowa przekąska same w sobie lub w połączeniu z innymi orzechami lub suszonymi owocami. Ale można je również wykorzystać do wypieków, zwłaszcza jeśli zmielimy migdały na drobną mąkę. Z migdałów można również przygotować mleko roślinne lub masło orzechowe.


2. Orzechy nerkowca

Nerkowce to kremowe orzechy o nerkowatym kształcie. Wspaniała wiadomość jest taka, że podobnie jak migdały, nerkowce są w rzeczywistości nasionami i obfitują we wszystkie "korzyści płynące z nasion". Są one pełne zdrowych tłuszczów, białka i błonnika oraz zawierają szeroką gamę przeciwutleniaczy, minerałów i witamin. Spośród nich na szczególną uwagę zasługują tiamina (witamina B1) i witamina K. Do minerałów tych należą magnez, mangan i cynk. Mają one również najniższą wartość kaloryczną spośród wszystkich orzechów. Jeśli dodamy do tego ich wysoką zawartość białka i błonnika, można śmiało włączyć te pyszne orzechy do diety odchudzającej.

Co z nimi?

Podobnie jak inne orzechy, nerkowce mogą być używane do produkcji mąki orzechowej, masła lub mleka. Najczęściej chrupie się je same lub w połączeniu z suszonymi owocami. Aby nerkowce stały się bardziej strawne, wystarczy namoczyć je na chwilę w misce z wodą. Aktywuje to enzymy zawarte w orzechach i sprawi, że będą one bardziej strawne.


3. Pekany

Pekany pochodzą z Ameryki Północnej. Są one podobne z wyglądu do naszych orzechów włoskich, ale różnica polega na smaku i konsystencji. Pekany są znacznie bardziej miękkie, maślane i choć zawierają tylko niewielką ilość węglowodanów, są słodsze. Zawierają najwięcej zdrowych tłuszczów ze wszystkich orzechów i są bardzo bogate w błonnik, miedź, tiaminę (witaminę B1) i cynk.

Co z nimi?

Pekany uważane są za orzechy luksusowe, ale są też jednymi z najbardziej tłustych. Zalecane spożycie to około 28 gramów tych pysznych owoców dziennie (równowartość około 20 połówek orzechów pekan). Spróbuj dodać te orzechy do jogurtu, owsianki lub posypać nimi sałatkę. Podczas pieczenia, używaj ich szczególnie w muffinach lub chlebie bananowym. Ale najbardziej docenisz ten smakołyk sam w sobie, jako szybką przekąskę w podróży.

 


4. Orzechy laskowe

Jak wszystkie orzechy, orzechy laskowe są pełne składników odżywczych i zawierają dużo białka, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Orzechy laskowe są bogatym źródłem witaminy B6, fosforu, potasu, cynku i przeciwutleniaczy. Ponadto zawierają one również zdrowe jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sporą ilość kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 9.

Co z nimi?

Orzechy laskowe można spożywać samodzielnie lub zmieszane z suszonymi owocami i innymi orzechami. Można z nich zrobić krem z orzechów laskowych,mąki i mleka roślinnego
.

Autor: Nela Pichal

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!