Najlepsze domowe pączki z trzema nadzieniami!
Puszyste, delikatne i na maxa owocowe – oto pączki, które skradną Wasze serca!
czytaj dalejWegański pistacjowy sernik
Ten wegański sernik dosłownie rozpływa się w ustach. A to wszystko dzięki temu, że do jego przygotowania wykorzystasz nasz wspaniały krem pistacjowy.
czytaj dalejWegańskie czekoladowe kulki
Idealny wybór, jeśli czasem nachodzi Cię ochota na coś słodkiego. Przepis jest szybki, a do tego naprawdę pyszny.
czytaj dalejCytrynowy kuskus wegański
Szybki, smaczny i przede wszystkim wegański cytrynowy kuskus zachwyci smakiem i błyskawicznym czasem przygotowania. Przygotuj go już dziś!
czytaj dalejWiśniowy RAW tort
Delektuj się bez ograniczeń i wyrzutów sumienia! Tym wspaniałym wiśniowym tortem mogą się rozkoszować absolutnie wszyscy – niezależnie od tego, czy preferujesz wegański sposób odżywiania, jesteś celiakiem, czy stosujesz dietę bezlaktozową.
czytaj dalejWege tacos z pieczoną ciecierzycą i prażonymi pekanami
Wege tacos to nie tylko szybkie danie, które zadowoli podniebienia, ale także świetny sposób na wprowadzenie różnorodnych zdrowych składników do codziennego menu.
czytaj dalejWeganizm: Co to oznacza i jak na niego przejść?
Weganizm staje się coraz bardziej popularnym sposobem odżywiania i stylem życia. Nie chodzi jednak tylko o wybór jedzenia, ale o kompleksową filozofię, która dąży do minimalizacji cierpienia zwierząt i wpływu na środowisko naturalne.
czytaj dalejWegańskie orzechowe brownies
Czysto roślinna wersja ulubionego brownies smakuje równie doskonale, jak ta tradycyjna, a przy tym jest równie prosta w przygotowaniu.
czytaj dalejBezglutenowe marokanki
Lubicie marokanki? My też! Dlatego postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem na ich może nietypową wersję – bez glutenu i bez dodatku cukru.
czytaj dalejCeliakia: Co to jest i jakie ma objawy? Jak stosować dietę bezglutenową?
Mieć „alergię” na gluten to nic przyjemnego. Nie oznacza to jednak, że nie można prowadzić pełnowartościowego życia. Wręcz przeciwnie!
czytaj dalejJak wekować orzechy i przedłużyć ich trwałość
Wekowanie orzechów to jeden z najlepszych sposobów na przedłużenie ich trwałości i zachowanie smaku na dłużej.
czytaj dalejDlaczego warto jeść pistacje? 8+ korzyści zdrowotnych
Jeśli szukasz szybkiej, zdrowej i jednocześnie smacznej przekąski, mamy dla Ciebie prawdziwy hit! Są nim pistacje – zielone jadalne nasiona owoców drzewa pistacjowego.
czytaj dalejCo to jest mąka orzechowa i jej główne rodzaje
Wypróbuj orzechową alternatywę dla zwykłych mąk pszennych i ciesz się ich wyjątkowym smakiem oraz delikatnością. Dzięki nim sezon zdrowego pieczenia i nieskończonego podjadania może trwać właściwie bez przerwy, nie tylko na Boże Narodzenie czy Wielkanoc.
czytaj dalejJak przygotować zdrową granolę? Co powinna zawierać?
Szukasz zdrowej wersji śniadania lub lekkiej przekąski? Być może słyszałeś już o granoli, czyli „nowoczesnym musli”, które nasyci cię i jednocześnie dostarczy niezbędnych składników odżywczych.
czytaj dalejKtóre orzechy są najzdrowsze i jak je łączyć?
Orzechy są niesamowicie zdrowym produktem, bogatym w składniki odżywcze, zdrowe tłuszcze i białka. I zdecydowanie powinny być częścią zrównoważonej diety.
czytaj dalejZnasz wspaniałe korzyści stosowania kolagenu morskiego?
Ruch i zdrowa dieta to nie wszystko. Czasem naszemu organizmowi warto pomóc również przyjmowaniem suplementów diety. Jednym z najlepszych wyborów jest bez wątpienia kolagen. Czym on jest i dlaczego powinien być stałym elementem naszego życia?
czytaj dalejZdrowe orzechy włoskie: 3 główne korzyści i działanie
Orzechy włoskie zdecydowanie warto włączyć do swojej diety, ponieważ mają bezpośrednio dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
czytaj dalejTOP 5 korzyści kombuchy dla naszego zdrowia
Cudowny napój, który coraz częściej podbija kuchnie entuzjastów zdrowego stylu życia oraz półki supermarketów. Jednak nie każda kombucha jest taka sama. Czym właściwie jest kombucha? Wszystko wyjaśnimy szczegółowo w poniższym artykule.
czytaj dalejJak wygląda przedawkowanie orzechami brazylijskimi i jak go uniknąć
W przypadku orzechów brazylijskich szczególnie ważne jest przestrzeganie zalecanej dziennej dawki, w przeciwnym razie istnieje ryzyko przedawkowania. Ile orzechów brazylijskich możemy więc zjeść dziennie? Dowiesz się w kolejnych linijkach.
czytaj dalejJak obrać i pozbyć się skórek z orzechów laskowych
Obieranie orzechów laskowych może być nie lada wyzwaniem. Dlatego mamy dla Ciebie kilka wskazówek, jak uporać się z tym szybko i bez problemów.
czytaj dalejDlaczego warto jeść orzechy, część druga: Orzechy brazylijskie dostarczają selenu, a orzechy makadamia zdrowych tłuszczów
W drugiej części naszej serii o korzyściach zdrowotnych orzechów stopniowo przedstawimy pekany, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie, orzechy makadamia i orzechy piniowe.
czytaj dalejDlaczego warto jeść orzechy, część pierwsza: Migdały są bogate w błonnik, pistacje dostarczają energii
Pierwsza część naszego cyklu dotyczącego korzyści zdrowotnych związanych z orzechami zabierze Cię do świata orzechów nerkowca, migdałów, pistacji, orzeszków ziemnych i laskowych.
czytaj dalejPrzepisy z mąki migdałowej – bezglutenowe ciastka Twix
Silnie uzależniające ciastka Twix, które powalą Cię na kolana. Są tak pyszne, że wszyscy goście będą się o nie bić. I uwaga, są bezglutenowe!
czytaj dalejZapiekane bezglutenowe płatki z jabłkami
Ten pyszny jabłkowy deser zachwyci wszystkich miłośników słodkości bez glutenu!
czytaj dalejBezglutenowa rolada pistacjowa
Zapraszamy do wspólnego przygotowania wyśmienitej rolady pistacjowej z liofilizowanymi malinami. Mogą się na nią skusić nawet osoby z celiakią, ponieważ jest pieczona z bezglutenowej mąki pistacjowej.
czytaj dalejNocna owsianka: 4 szybkie przepisy
Jeśli rano liczy się dla Ciebie każda minuta, na pewno docenisz nasz szybki przepis na prostą i zdrową nocną owsiankę. Przygotujesz ją w mgnieniu oka, a rano wystarczy wyjąć z lodówki. Znakomity pomysł!
czytaj dalejŚwiąteczne śniadanie: Owsianka z jabłkami i cynamonem
Ciesz się świątecznym porankiem w spokoju i harmonii. Jego magia zaczyna się przy stole, na którym będzie pachnieć owsianka z musem jabłkowo-cynamonowym, uzupełniona o filiżankę gorącego kakao.
czytaj dalejChrupiące śnieżne choinki
Mamy pomysł na wspólną świąteczną zabawę w kuchni. Te chrupiące smakołyki, z Twoją niewielką pomocą, mogą przygotować nawet dzieci.
czytaj dalejKruche ciasteczka z kremami orzechowymi z Grizly
Nie masz czasu piec kilku rodzajów ciasteczek jak Twoja sąsiadka? Nie szkodzi! Przygotuj tylko jedno ciasto i wyczaruj z niego całą kolekcję świątecznych ciasteczek, wzbogaconych naszymi kremami orzechowymi.
czytaj dalejRodzinny przepis na domową chałkę
Cukierniczka Klára, uczestniczka czeskiego konkursu cukierniczego, podzieliła się z nami prawdziwym rodzinnym skarbem! A jest nim przepis na domową chałkę. Czy Ty też go wypróbujesz?
czytaj dalejCiasteczka migdałowe
Tradycyjne ciasteczka maślane w nietradycyjnej formie. Upiecz z nami ciasteczka maślane z mąką migdałową.
czytaj dalejKurkumowe latte
Wypróbuj nasz przepis na pyszne kurkumowe latte, czyli złote mleko, które rozgrzeje i wzmocni Twoją odporność.
czytaj dalejKuleczki orzechowe w białej czekoladzie
Szybkie, niepieczone ciasteczka o aromacie pistacji i czekolady. Zacznij przygotowywać pyszne orzechowe kulki w białej czekoladzie i nie pożałujesz.
czytaj dalejCzekoladowe ciasto cukiniowe ze świeżymi owocami
Masz w domu nadmiar cukinii i po prostu nie wiesz, co z nią zrobić? W takim razie zabierz się za przygotowanie luksusowego ciasta cukiniowego z mascarpone i świeżymi owocami.
czytaj dalejChlebek pistacjowy
Na pewno znasz dobrze chlebek bananowy. A co powiesz na spróbowanie chlebka pistacjowego? Z białą czekoladą, borówkami i domowym kremem pistacjowym zmienia się w nieodparty przysmak.
czytaj dalejKokosowy pudding z nasionami chia
Zdrowych, a przede wszystkim szybkich śniadań lub przekąsek nigdy nie jest za dużo. Przygotuj mleko kokosowe, nasiona chia, syrop z cykorii i owoce. Zaczynamy.
czytaj dalejPrzepisy z mąki migdałowej – babeczki truskawkowe
Świeże babeczki truskawkowe wyglądają na talerzu wspaniale, a smakują jeszcze lepiej. Przygotujmy je więc razem.
czytaj dalejTruskawkowe kostki
Pyszne ciasto orkiszowe z warstwą słodkiego budyniu i truskawek ucieszy każdego miłośnika owocowych smaków.
czytaj dalej3 zdrowe i szybkie przepisy z daktyli
Co można zrobić z daktyli? Mnóstwo zdrowych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą na przekąskę, na przykład na wycieczkę. Wypróbuj nasze 3 proste przepisy!
czytaj dalejTort orzechowy
Na tym torcie będą się delektować zarówno Ty, jak i całe Twoje szerokie grono znajomych – o ile coś z niego zostanie. Połączeniu orzeszków ziemnych i czekolady trudno się oprzeć. Co więcej, przygotowanie tortu orzechowego zajmuje tylko chwilę.
czytaj dalejDomowe lody z liofilizowanymi owocami
W gorące letnie dni odświeżenie jest więcej niż pożądane. Jeśli nie masz dostępu do basenu, przygotuj zdrowe domowe lody z liofilizowanymi owocami.
czytaj dalejCzym nasze kremy orzechowe mogą Cię przekonać?
Wyraźnym smakiem, swoim składem odżywczym, a przede wszystkim niezliczoną ilością sposobów, jak można je wykorzystać w kuchni.
czytaj dalejKakao gwałtownie drożeje
Może w ostatnim czasie zauważyłeś informacje o szybkim wzroście cen kakao. W rezultacie wzrastają ceny czekolady i innych produktów czekoladowych. Co za tym stoi?
czytaj dalejMalowanie jajek wielkanocnych według naszych babć
Wielkanoc powoli się zbliża, więc najwyższy czas na malowanie jajek. Spróbuj w tym roku ekologicznej wersji i przygotuj naturalne pisanki.
czytaj dalejLodowato dobre owoce liofilizowane
Odkryj magię owoców liofilizowanych, czyli owoców suszonych mrożeniem! Podobnie jak świeże, są aromatyczne, pełne witamin i minerałów, a ponadto wspaniale chrupią.
czytaj dalejPrzepisy z masłem orzechowym – naleśniki z greckim jogurtem, masłem orzechowym i owocami
Przygotuj rodzinie czy przyjaciołom puszyste naleśniki z greckiego jogurtu z masłem orzechowym i owocami. Zobaczysz, że szybko znikną! Przepis jest przy tym prosty.
czytaj dalejWykwit w kremach orzechowych: Co to jest i jak powstaje?
Małe białe kropki, które mogą pojawić się na powierzchni kremów orzechowych, nie są szkodliwe dla zdrowia. To tzw. wykwit cukrowy lub tłuszczowy. Podpowiemy, jak się go pozbyć.
czytaj dalejPrzepisy z mąki migdałowej – czekoladowy lava cake
Fenomenalny fondant czekoladowy, znany także jako lava cake, zachwyci nie tylko Ciebie, ale i Twoich bliskich. Dzięki naszemu przepisowi wyczarujesz go w kilka chwil.
czytaj dalejWskazówki i porady, jak najlepiej obrać migdały
Obrane migdały są doskonałe nie tylko do wypieków. Istnieje kilka sposobów na szybkie i efektywne obieranie migdałów. Naucz się ich i Ty!
czytaj dalejGRIZLY w nowych szatach, a właściwie opakowaniach
Nadszedł czas na zmianę! Właśnie dlatego zaczęliśmy stopniowo pakować przysmaki GRIZLY w zupełnie nowe opakowania. Nie tylko wyglądają naprawdę świetnie, ale mają również wiele innych doskonałych cech - są ponownie zamykane i pomagają zachować maksymalną jakość i świeżość zapakowanego produktu.
czytaj dalejDlaczego warto włączyć migdały do swojego jadłospisu?
W dzisiejszym zabieganym trybie życia, kiedy staramy się połączyć pracę, rodzinę i zdrowie, nie jest łatwo znaleźć właściwe produkty spożywcze, które pomogą nam osiągnąć równowagę. Poszukiwanie ich może jednak przynieść wielokrotne korzyści – jednym z żywieniowych hitów są migdały.
czytaj dalejPachnąca babka dyniowa
Pachnące ciasto dyniowe to po prostu uosobienie jesieni, a do tego można je przygotować w kilka minut.
czytaj dalejOrzechy makadamia – królowe królestwa orzechów
Orzechy makadamia, niezależnie od używanego terminu, są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych na świecie. Może na pierwszy rzut oka nie wydają się tak popularne, ale ich wyjątkowy smak masła natychmiast zachwyci każdego, kto je spróbuje. Skąd pochodzą i jakie są ich właściwości? Oto odpowiedź.
czytaj dalejOrzechy Nerkowca: Tajemnice ich pochodzenia i uprawy
Nerkowce to pyszne przysmaki i ważne źródło składników odżywczych. Pochodzą z Ameryki Południowej, ale obecnie są uprawiane w różnych tropikalnych regionach na całym świecie.
czytaj dalejWołowina kung pao z ryżem
Klasyk kuchni syczuańskiej z mięsa, smażonych orzeszków ziemnych i pikantnego sosu słodko-kwaśnego.
czytaj dalejPorada na prezent walentynkowy: kruche ciasteczka maślane
Kruche ciasteczka o pełnym maślanym smaku, otulone delikatną polewą czekoladową - trudno o lepszy prezent na Walentynki.
czytaj dalej33 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o orzechach nerkowca
Dlaczego warto włączyć orzechy nerkowca do swojej diety? Oto 33 interesujące fakty, które powinieneś wiedzieć o orzechach nerkowca.
czytaj dalejSłone śniadanie – wskazówki na zbilansowany początek dnia
Wskazówki i przepisy na zbilansowane pikantne śniadanie, które doda energii na cały poranek.
czytaj dalejJak zrobić słodkie, ale zdrowe śniadanie?
Deser czy śniadanie? A jeśli to jedno i drugie? Podaruj sobie słodkie śniadanie, którego nie musisz żałować. Dajemy Ci proste wskazówki, które sprawią, że Twoje śniadanie będzie zdrowsze, bardziej pożywne i zadowoli Cię na dłużej.
czytaj dalejChurros z czekoladowym dipem
Pyszny przysmak, który pieści kubki smakowe i na pewno zakochasz się w pierwszym smaku.
czytaj dalejPączki z lukrem orzechowym
Dla wielbicieli pączków i masła orzechowego mamy pyszny smak, w którym z pewnością zakochają się Wasze Maluchy.
czytaj dalejWegetarianizm - Nowoczesny styl życia na fali
Co wszystko należy do wegańskiego menu. I jak zróżnicowana może być dieta wegan. Możesz przeczytać to wszystko i wiele innych ciekawych rzeczy w nowym artykule.
czytaj dalejNie pieczone kulki z mąki migdałowej
Prosty przepis, który możesz przygotować bez użycia piekarnika. Jest to trochę bardziej czasochłonne, ale smakując kulki z pewnością docenisz czas poświęcony na ich przygotowanie.
czytaj dalejKurczak Azjatycki
Dla miłośników kuchni azjatyckiej ten szybki przepis będzie nie lada gratką.
czytaj dalejSilna czwórka orzechów: migdały, nerkowce, pekany i orzechy laskowe
Orzechy nerkowca, migdały, pekan i orzechy laskowe to najpopularniejsze orzechy wszechczasów. W tym artykule dowiesz się, dlaczego wszyscy je kochają, a także jak z nich korzystać.
czytaj dalejKrokiety migdałowe
Przygotuj niekonwencjonalny dodatek na obiad lub kolację. Możesz zrobić wszystko w kilka minut, używając kilku składników.
czytaj dalejKiedy artyści nie mają co jeść, pieką z GRIZLY
Przygotuj znakomity Makovník z serii słodyczy GRIZLY według Honzy Ťoupalíka z Teatru Morawskiego w Ołomuńcu.
czytaj dalejCiastko migdałowe
Podaruj sobie obfite śniadanie lub przekąskę, które przygotujesz w kilka minut.
czytaj dalejPęknięte ciasteczka migdałowe
Uczyń swoje posiedzenie przy kawie lub herbacie słodkim miejscem, które możesz żartobliwie przygotować w domu w kilka minut.
czytaj dalejLody Matcha Ice Tea
Jak możemy odświeżyć się latem niż lody? Przygotuj go w domu z herbatą Matcha.
czytaj dalejZimny mecz Frappé
Spróbuj letniego orzeźwienia z herbatą Matcha BIO i za chwilę przygotuj lodową frappe, którą możesz skosztować według swojej wyobraźni.
czytaj dalejSkrzydełka z kurczaka z czosnkiem i octem balsamicznym
Skrzydełka z kurczaka, do których można przygotować pyszną marynatę z balsamem i ziołami.
czytaj dalejMakaron z pomidorami i orzechami nerkowca
Przygotuj lekki i szybki makaron z orzechami nerkowca, który za chwilę masz idealnie doprawiony.
czytaj dalejOrzechy i ich zastosowanie w kuchni
Lubisz orzechy? Przyjdź i przeczytaj ciekawy artykuł o różnorodnym zastosowaniu orzechów.
czytaj dalejJak wybrać odpowiednie ciastko na wyjazd?
Jeździsz na rowerze po okolicy? Na wędrówkę po górach? Planujesz wycieczkę krajoznawczą? Na pewno będziesz musiał uzupełniać energię w ciągu dnia.
czytaj dalejCzy orzechy nerkowca to nie tylko pyszny przysmak, ale także zdrowa żywność?
Orzechy nerkowca to smaczny przysmak, nie ma co do tego wątpliwości. Ale mają wiele innych zalet. W tym artykule dowiesz się, dlaczego w diecie znajdują się orzechy nerkowca.
czytaj dalejNieopieczone kulki daktylowe
Przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na niewypieczone kulki daktylowe. Jest to niezwykle łatwe i nie potrzebujesz prawie niczego.
czytaj dalejNaleśniki z mąki migdałowej
Nadszedł Dzień Dziecka! Przygotuj dla dzieci specjalne naleśniki z mąki migdałowej, po czym po prostu odkurzą.
czytaj dalejHummus z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Przygotuj pyszny domowy hummus z suszonymi pomidorami.
czytaj dalejDorsz z pikantną prażoną czerwoną soczewicą
Zainspiruj się przepisem na zdrowy, lekki lunch.
czytaj dalejŚlimaki z ciasta francuskiego z pesto
Wypróbuj prosty przepis na ślimaki, w którym możesz użyć pesto i składników według własnego uznania.
czytaj dalejChleb z nasionami
Przygotowaliśmy dla Państwa przepis na pyszny domowy chleb, który jest zdrowy i pełen nasion.
czytaj dalejRóżne zastosowania gryki
Że jeszcze nie próbowałeś gryki? Że jest dla Ciebie zbyt nieciekawe, że jest zbyt „na zewnątrz”? Więc uważaj! Pozwól, że cię wprowadzę w błąd
czytaj dalejGofry bezglutenowe
Przygotuj domowe gofry jako słodkie weekendowe śniadanie, które zachwyci całą rodzinę.
czytaj dalejBezglutenowe kostki słonecznika
Mieszanki chlebowe można wykorzystać nie tylko do wypieku chleba w domowym piekarniku czy w piekarniku, ale także do wypieków o charakterze Dalamana.
czytaj dalejKruszonka orkiszowa z owocami
Ciepła kruszonka ogrzeje nas zimą, a latem można ją skropić soczystymi owocami.
czytaj dalejPieczone naleśniki razowe z czosnkiem niedźwiedzim
Naleśniki to świetny wybór zarówno na słodko, jak i na słono. Nie ma ograniczeń dla Twojej wyobraźni i możesz wypełnić je swoimi ulubionymi składnikami.
czytaj dalej