Kruche ciasteczka o pełnym maślanym smaku, otulone delikatną polewą czekoladową - trudno o lepszy prezent na Walentynki. Wszystkim spodobają się domowe ciasteczka przygotowane z miłością.
Składniki:
1 szklanka masła
pół szklanki cukru pudru
2 szklanki zwykłej mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ekstrakt waniliowy
Na lukier
Rubinowa czekolada
Biała czekolada
Ciemna czekolada 70%
Metoda:
Do przygotowania ciasta użyj masła o temperaturze pokojowej. Unikaj także różnych margaryn i podobnych zamienników. Obiecujemy, że wynik będzie tego wart.
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ten krok powinien zająć Ci około 2 minut.
- Dodaj ekstrakt waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
- Dodawać po trochu przesianą mąkę, zagniatając zwarte ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 60 minut, później łatwiej będzie z nim pracować.
- Ciasto podzielić na 3 równe części i każdą rozwałkować na grubość pół centymetra - nie cieńszego, inaczej ciastka stracą elastyczność i kruchość. Użyj foremki do ciastek, aby zrobić ciasteczka i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób między nimi wystarczająco dużo odstępów, ciasto trochę urośnie podczas pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 10 minut. Po 8 minutach dokładnie sprawdź ciasteczka, czy nie zaczną się rumienić. Możesz stwierdzić, kiedy ciasteczka są gotowe, kiedy są złote na powierzchni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw je na chwilę na blachę do pieczenia, aby zmniejszyć ryzyko ich połamania.
- Pozwól ciasteczkom ostygnąć przed dekorowaniem. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i zanurz w niej ciasteczka. Można je wtedy udekorować pokruszonymi orzechami, kokosem lub liofilizowanymi owocami .
Każdy doceni jadalny prezent - zapakuj ciasteczka do ładnego pudełka, słoiczka lub przezroczystej torebki i podaruj je ukochanej osobie wraz z miłym przesłaniem.