Typowe indyjskie danie, które pięknie pachnie w Twojej kuchni to prawdziwy przysmak z roślin strączkowych, dyni i mleka kokosowego. Dodatkowo dostarczy organizmowi witamin.
I zaczynamy:
Najpierw przygotowujemy niezbędne składniki. Soczewicę opłucz, obierz i drobno posiekaj czosnek, cebulę, imbir i dynię lub marchewkę.
Ugotuj ryż basmati. Smażyć na oleju kokosowym lub innym oleju roślinnym 1,5 szklanki ryżu. Gdy będzie lekko biała, wlej dwukrotnie więcej wody i gotuj na małym ogniu, aż cała woda wyparuje przez około 15 minut. Zostaw to.
Następnie zaczynamy przygotowywać samą dhala. W rondelku rozgrzać olej kokosowy, dodać drobno posiekany czosnek i imbir i podsmażać na średnim ogniu, aż pięknie się zarumieni, dodać cebulę. Po chwili dodać pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz przyprawy - curry, kminek i kurkumę. Piecz przez około 10 minut. Jeśli wydaje się, że jest to tosty, możemy dodać trochę wody.
Następnie dodaj czerwoną soczewicę, którą wcześniej dobrze wypłukaliśmy i polej bulionem warzywnym i mlekiem kokosowym. Gdy tylko zacznie się bąbelkować, przykryj pokrywką i zmniejsz płomień do minimum. Gotuj przez około 20 minut i od czasu do czasu mieszaj lub dodaj trochę wody, jeśli wyparuje.
Na koniec posolić i dodać drobno posiekany świeży szpinak.
Podawaj z ryżem basmati i udekoruj świeżą kolendrą i posiekanymi migdałami.
Życzymy dobrego smaku.