I zaczynamy:
Wielu z nas ułatwia pracę, przygotowując hummus ze sterylizowanej ciecierzycy . Jednak znacznie lepszy, wyraźniejszy i prawdziwszy smak uzyskamy, jeśli przygotujemy hummus z suszonej ciecierzycy . Przygotowanie trwa dłużej, ale wynik jest tego wart.
Tak więc ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie tak, aby była zanurzona i dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Rano wlej ciecierzycę, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i gotuj w osolonej wodzie przez co najmniej godzinę do miękkości.
Następnie zaczynamy przygotowywać sam hummus. Do blendera włożyć ciecierzycę, dodać wodę, pastę Tahini , 100 ml oliwy , kminek, czosnek i sok z cytryny. Mieszaj, aż uzyskamy pięknie gładką konsystencję. Jeśli mamy hummus, mimo że długo mieszamy, wciąż grudkowaty, dodajemy płyn - wodę. Gdy skończymy, hummus posmakujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Przełóż do miski, skrop pozostałą oliwą i posyp ciecierzycą lub sezamem.