Hummus nie jest już egzotyczny i będzie interesujący nie tylko na Halloween. Możesz się nim bawić, używając wysokiej jakości składników. Podczas przygotowywania hummusu najważniejszy jest smak. Ponieważ wszystko, co musisz zrobić, to dodać trochę więcej czosnku, niż chcesz, a to po prostu nie będzie to.
I zaczynamy:
Namocz ciecierzycę wcześniej przez co najmniej 24 godziny. (Ciecierzyca nie musi być moczona przez tak długi czas, ale jest raczej gotowana do przygotowania hummusu).
Gotuj w osolonej wodzie przez co najmniej 40 minut.
Ugotowaną ciecierzycę przełożyć do blendera, dodać oliwę, pastę tahini, pieprz, kolendrę, sok z cytryny, czosnek i chilli.
Dodaj 200 ml wody i wymieszaj. Dodajemy wodę (lub olej), aż hummus będzie pięknie kremowy.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, najlepiej do grillowania. Dynię i buraki pokroić na frytki, paprykę na plasterki i piec 30 minut w oleju sezamowym (buraczki i dynię upiec 10 minut wcześniej).
Smażyć nasiona sezamu na patelni.
Hummus podawaj na talerzu, ułóż upieczone warzywa (możesz zainspirować się zdjęciem) i posyp smażonym sezamem. Możesz również dodać mikrozioła, udekorować całą ciecierzycę lub dodać odrobinę pasty tahini.
Życzymy dobrego smaku.