DARMOWA DOSTAWA do paczkomatów przy zakupach od 100 zł! | PREZENT do zamówień od 200 zł
Kolorowy budyń chia
I zaczynamy:
Wieczorem przygotujemy bazę pod budyń chia. Wlej mleko migdałowe na nasiona chia . Dodaj syrop klonowy , ekstrakt waniliowy i przyprawę do dyni. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie ponownie wymieszaj, przykryj i odstaw na noc do lodówki, aby nasiona wchłonęły płyn i utworzyły twardszą masę.
W międzyczasie przygotujemy mieszankę owoców. Pokrój 2 figi i jabłko na kawałki. Umieść owoce w małym rondelku, dodaj trochę wody, syrop klonowy i cynamon. Dusić, aż większość płynu wyparuje, a owoce zmiękną.
Przygotujemy kieliszki. Podzielić mieszaninę owoców na spód i ułożyć na nim budyń chia. Na koniec udekoruj pestki granatu orzechami pekan i pozostałymi figami.