Kategorie

Blog

Kruszonka orkiszowa z owocami

Ciepła kruszonka ogrzeje nas zimą, a latem można ją skropić soczystymi owocami.

I zaczynamy:

Najpierw przygotujemy okruchy. Wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj masło w postaci stałej, aby powstały luźne grudki.

Jabłka pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny i dodaj skórkę z cytryny. Rodzynki opłuczemy i możemy wcześniej namoczyć je w rumie na kilka godzin lub dodać rum bezpośrednio do masy owocowej na koniec. Powoli podgrzej wszystko w garnku i dokładnie wymieszaj. Do aromatyzowania możemy dodać cukier, najlepiej wanilię. Wymieszaj skrobię kukurydzianą w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej ją do masy owocowej. Całość gotujemy przez chwilę, dodajemy do mieszanki cynamon i rozprowadzamy na dnie wymazanego talerza. Na koniec posyp wierzch okruchami.

Komponent śliwki możemy przygotować na zimno. Śliwki pokrój na ćwiartki, wymieszaj z cynamonem, cukrem waniliowym i skrobią wymieszaną z niewielką ilością wody. Skropić sokiem z cytryny i startą skórką, możemy dodać 2-3 l alkoholu. Dobrze wymieszać i rozprowadzić równomiernie na dnie naczynia do pieczenia lub w kilku mniejszych pojemnikach. Na koniec posyp wierzch okruchami.

Piec kruszonkę około 35 minut w temperaturze 180 ° C.

Danie nadal podajemy na ciepło, ale smakuje też na zimno. Do doprawienia możemy dodać np. Gałkę lodów lub bitą śmietanę.

Przepis z Nominal.cz

Počet porcí: 10

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!