I zaczynamy:
Ciastka czekoladowe wkładamy do misek zgodnie z rodzajem i podgrzewamy w kąpieli wodnej, która musi osiągnąć maksymalnie 40 stopni. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, wlej ją do połowy małych silikonowych foremek na pralinki, które przygotowaliśmy wcześniej i pozostaw do zestalenia w lodówce. Gdy masa jest już dostatecznie zestalona, wyjmujemy ją z lodówki, na pralinę możemy położyć ulubiony orzech i ponownie polać czekoladę. Możemy go wymienić na inny rodzaj czekolady, zależy to tylko od Twojej wyobraźni i gustu. Po napełnieniu rozgnieść silikonową formę, aby nie utworzyły się pęcherzyki powietrza i ponownie ostudzić w lodówce.
Gdy praliny ostygną, możemy zacząć je jeść. Możemy też zapakować praliny w przepiękne pudełko i podarować naszym bliskim :-)
WSKAZÓWKA: Jeśli temperujesz czekoladę, osiągniesz absolutnie profesjonalny efekt. Pozwoli to zachować jego strukturę, kruchość i połysk.
Możesz również obejrzeć przepis wideo na naszym FB .