Ten przepis ma dwie ważne właściwości - jest bardzo ciekawy w smaku i jednocześnie niesamowicie łatwy w przygotowaniu.
I zaczynamy:
Ugotuj makaron soba zgodnie z instrukcją na opakowaniu i spłucz zimną wodą, abyś mógł dalej z nim pracować. Wymieszaj 3 łyżki masła orzechowego z pastą miso (najlepiej w miarce). Dodaj 200 ml ciepłej wody, dzięki czemu mieszanka będzie lepiej połączona. Mikserem ręcznym wymieszać i dodać do smaku sok z jednej cytryny i chili. Oczywiście możesz dodać masło orzechowe i pastę według własnego uznania.
Warzywa pokroić w cienkie paski.
Patelnię przetrzyj oliwą z oliwek i smaż warzywa, aż będą chrupiące. Używanie zbyt dużej ilości oleju nie jest dobre, ponieważ masło orzechowe samo w sobie jest stosunkowo tłuste, a jedzenie byłoby zbyt ciężkie. Następnie wyjmij patelnię z warzywami z pieca i wymieszaj z sosem orzechowym.
Na koniec dodaj makaron i dobrze wymieszaj, aby zawinąć w sos. Na koniec udekoruj prażonym sezamem.
Przepis na GRIZLY.CZ stworzyła Karolína Paterová.