Kategorie

Blog

Makaron Soba z sosem miso - orzechowym

Jeśli chcesz spróbować ciekawego, ale jednocześnie prostego przepisu, makaron soba powinien być Twoim ulubionym!

Ten przepis ma dwie ważne właściwości - jest bardzo ciekawy w smaku i jednocześnie niesamowicie łatwy w przygotowaniu.

I zaczynamy:

Ugotuj makaron soba zgodnie z instrukcją na opakowaniu i spłucz zimną wodą, abyś mógł dalej z nim pracować. Wymieszaj 3 łyżki masła orzechowego z pastą miso (najlepiej w miarce). Dodaj 200 ml ciepłej wody, dzięki czemu mieszanka będzie lepiej połączona. Mikserem ręcznym wymieszać i dodać do smaku sok z jednej cytryny i chili. Oczywiście możesz dodać masło orzechowe i pastę według własnego uznania.

Warzywa pokroić w cienkie paski.

Patelnię przetrzyj oliwą z oliwek i smaż warzywa, aż będą chrupiące. Używanie zbyt dużej ilości oleju nie jest dobre, ponieważ masło orzechowe samo w sobie jest stosunkowo tłuste, a jedzenie byłoby zbyt ciężkie. Następnie wyjmij patelnię z warzywami z pieca i wymieszaj z sosem orzechowym.

Na koniec dodaj makaron i dobrze wymieszaj, aby zawinąć w sos. Na koniec udekoruj prażonym sezamem.

Przepis na GRIZLY.CZ stworzyła Karolína Paterová.

Počet porcí: 2
  • 1 łyżka pasty mugi miso
  • 1 cytryna
  • Mielone płatki chili
  • 1 marchewka
  • 1 zielona papryka (ale możesz dodać więcej warzyw do smaku)
  • 1 opakowanie makaronu soba
  • 3 łyżki masła orzechowego
    Krem orzechowy 100 % Krem orzechowy 100 %
  • Opcjonalnie tofu / tempeh / sezam
    Sezam łuskany Sezam łuskany

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!