DNI GRIZLY - Rabat 20 % na wszystkie produkty! W koszyku użyj kodu rabatowego: DNIGRIZLY20
Orzeźwiające ciasto truskawkowe
Zapraszamy do świata orzeźwiających smaków z niesamowitym przepisem na puszyste ciasto z truskawkami. Ten słodki przysmak oczaruje Cię nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także prostotą przygotowania. No to ruszamy!
SKŁADNIKI NA CIAŁO
50 g mąki migdałowej
25 g kakao
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
60 g płynnego miodu
SKŁADNIKI NA WARSTWIE SEROWEJ
300 g półtłustego twarogu
100 gramów kwaśnej śmietany
200ml śmietanki kremówki
100 ml syropu z cykorii
żelatyna
300 g świeżych truskawek
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
80 g masła
200 g czekolady
Liofilizowane truskawki
METODA
- Najpierw wymieszaj mąkę migdałową z kakao i proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek i ubij białka. Do sypkiej masy dodać żółtka wraz z miodem i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ubite białka, przełożyć do formy o średnicy 25 cm i piec w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj drugą warstwę. Wymieszaj twaróg, śmietanę i syrop z cykorii. Następnie dodajemy bitą śmietanę i żelatynę, którą przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
- Na schłodzony korpus wylewamy pokrojone świeże truskawki, dodajemy gotowy krem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
- Na koniec rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej, po rozpuszczeniu regularnie mieszaj i pozwól mu trochę ostygnąć przed wylaniem na ciasto. Następnie wystarczy posypać liofilizowanymi truskawkami i odstawić do lodówki do następnego dnia.
- Pokrój gotowe ciasto i podawaj. Jeśli czekolada jest trudna do krojenia, po prostu zanurz nóż w gorącej wodzie, wytrzyj i pokrój.
Grizly i autorka przepisu @fitnessrecepty życzą smacznego