Skupiamy się najczęściej na sałatkach liściastych, czyli próbować sałatek z soczewicy, które doskonale nas satysfakcjonują, a jednocześnie są pełne wartościowych składników odżywczych. Soczewica smakuje bardzo dobrze i jest zimna. Dodatkowo w połączeniu z awokado, pomidorkami koktajlowymi i serem feta wyczarowuje magiczny świeży smak i aromat.
I zaczynamy:
Najpierw przygotowujemy soczewkę. Dobrze wypłucz i dodaj do osolonej wrzącej wody w stosunku 1: 5, gotuj około 30 minut. Uważaj, aby nie wygotować soczewki i nie utrzymuj jej twardości. Następnie spłucz w zimnej wodzie i odstaw na bok.
Pokrój pomidory koktajlowe do miski. Awokado podziel na pół, usuń rdzeń, wyjmij łyżką i pokrój w kostkę. Dodać ser feta również pokrojony w kostkę i drobno czerwoną cebulę, a następnie posiekaną kolendrę.
Wymieszaj z soczewicą i polej dressingiem, który przygotowujemy z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Życzymy dobrego smaku