GRIZLY Francuska soczewica zielona, 1000 g
Francuska zielona soczewica ma bardzo specyficzny korzenny smak. Kolor skóry jest pręgowo zielony, a wewnątrz znajduje się żółty rdzeń. Nie wymaga namaczania i zachowuje swój kształt nawet po ugotowaniu, dzięki czemu świetnie nadaje się do sałatek lub jako dodatek.
Pakowanie
Francuska zielona soczewica ma bardzo specyficzny korzenny smak. Kolor skóry jest pręgowo zielony, a wewnątrz znajduje się żółty rdzeń. Nie wymaga namaczania i zachowuje swój kształt nawet po ugotowaniu, dzięki czemu świetnie nadaje się do sałatek lub jako dodatek.
| Wartości odżywcze / 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 1596 kJ / 378 kcal |
| Tłuszcze: | 1,3 g |
| w tym nasycone: | 0,2 g |
| Węglowodany: | 57 g |
| z których cukrów: | 1,3 g |
| Błonnik | 3,5 g |
| Białka: | 24 g |
| Sól: | 0,01 g |
Podobne produkty
Popis
GRIZLY Francuska soczewica zielona 1000 g
- Klasyfikacja administracyjna: Rośliny strączkowe
- Skład: Francuska soczewica zielona nieobrana 100%
- Kraj pochodzenia : Kanada, Rosja, Ukraina
- Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
- Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)
Cechy i zalety: Soczewica jadalna to krzaczasta roślina jednoroczna z rodziny motylkowatych. Jest uprawiany w pięciu kolorach ( czerwonym , czarnym , brązowym ,zielonym i żółtym) w regionie śródziemnomorskim i Azji Środkowej. Pochodząca z Francji zielona soczewica to doskonałe źródło białka, błonnika, witamin i minerałów. Zawarty w nim błonnik pomaga regulować pracę jelit, a tym samym stanowi odpowiednią profilaktykę zaparć. Ze wszystkich roślin strączkowych najwięcej żelaza zawiera soczewica, która wspomaga krążenie krwi i korzystnie wpływa na serce.
Sposób użycia: Nie trzeba go moczyć przed gotowaniem, wystarczy spłukać. Gotuj krótko przez około 15 - 20 minut. W przeciwieństwie do czerwonej, brązowej i żółtej soczewicy, zielona soczewica zachowuje swój kształt i konsystencję nawet po ugotowaniu, dlatego świetnie nadaje się do sałatek, zup czy jako zdrowy dodatek, który nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje, a także jest dobry dla zdrowia. Dla lepszego wykorzystania białka roślinnego warto łączyć rośliny strączkowe ze zbożami. Polecamy go np. Do ryżu, kaszy jaglanej lub komosy ryżowej. Następnie wystarczy dodać ulubione warzywa lub ser i doprawić ziołami i czosnkiem, a w krótkim czasie wyczarujesz doskonałe danie główne.
Więcej informacji o roślinach strączkowych i ich właściwościach znajdziesz na naszym niedźwiedzim blogu. W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły
Składniki
| Wartości odżywcze / 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 1596 kJ / 378 kcal |
| Tłuszcze: | 1,3 g |
| w tym nasycone: | 0,2 g |
| Węglowodany: | 57 g |
| z których cukrów: | 1,3 g |
| Błonnik | 3,5 g |
| Białka: | 24 g |
| Sól: | 0,01 g |
