GRIZLY

Soczewica czerwona nieobrana 1000 g

10,49 zł

8,39 zł z kodem WYPRZEDAZ20

10,49 zł / kg

Soczewica czerwona to bardzo popularna roślina strączkowa. Niełuskany ma brązowo-czerwony kolor i nadaje się również do kiełkowania. Wyróżnia się łatwym i szybkim przygotowaniem, pasuje do szerokiej gamy potraw, jest bardzo pożywny i świetnie smakuje.

Popis

GRIZLY Soczewica czerwona nieobrana 1000 g

  • Klasyfikacja administracyjna: Luštěnina
  • Skład: Soczewica czerwona nieobrana 100%
  • Kraj pochodzenia : Kanada, Rosja, USA
  • Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
  • Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)

Cechy i zalety: Soczewica jadalna to krzaczasta roślina jednoroczna z rodziny motylkowatych. Jest uprawiany w pięciu gatunkach barwnych ( czerwonym , czarnym , brązowym ,zielonym i żółtym) w rejonie Morza Śródziemnego i Azji Środkowej. Soczewica czerwona jest źródłem kwasu foliowego, żelaza, fosforu, cynku, witaminy B6 i błonnika. Spośród wszystkich rodzajów soczewicy jest najlepiej przyswajalna przy zachowaniu wysokiej zawartości białka, dlatego nadaje się również dla małych dzieci i matek karmiących. Zawarty w nim błonnik pomaga regulować pracę jelit, a tym samym stanowi odpowiednią profilaktykę zaparć. Żaden podkład nie zawiera przede wszystkim żelaza z roślin strączkowych, które wspomaga krążenie krwi i jest korzystne dla serca.

Sposób użycia: Łatwe i szybkie przygotowanie. Nie ma potrzeby namaczania przed gotowaniem, wystarczy spłukać. Jest również gotowany krótko przez około 15-20 minut. Uważaj, ma tendencję do rozpadu i zmiany koloru na żółty, sól dopiero po ugotowaniu. Zwykle jest stosowany w zupach i pikantnych przystawkach, pastach do smarowania lub jako papkowaty dodatek. Świetnie smakuje w połączeniu ze zbożami, takimi jak ryż czy komosa ryżowa. Jest integralną częścią słynnego indyjskiego dhal , ale także innych ciekawych przysmaków. Dzięki zawartości białka, minerałów i witamin z pewnością docenisz każdą potrawę, do której dodasz czerwoną soczewicę.

Więcej informacji o roślinach strączkowych i ich właściwościach znajdziesz na naszym niedźwiedzim blogu. W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły.

Składniki

Informacje żywieniowe na 100 g
Wartość energetyczna: 1353 kJ / 321 kcal
Tłuszcze: 1,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 56,3 g
z których cukrów: 2,4 g
Błonnik 4,9 g
Białka: 23,8 g
Sól: 0,01 g