Dostępne
dostarczymy 12. 2.
#
Dostawa od 16,99 zł
Czerwona fasola jest większa, ma kształt nerki, ma kolor od czerwonego do brązowego, a po ugotowaniu na miękko nabiera lekko słodkiego smaku. Ma swoją tradycję głównie w Ameryce Środkowej, ale także w Afryce. Meksykańskie Chilli con Carne to zdecydowanie jedna z najbardziej znanych potraw w naszym kraju
Popis
GRIZLY Fasola czerwona 1000 g
- Klasyfikacja administracyjna: Rośliny strączkowe
- Skład: czerwona fasola 100%
- Kraj pochodzenia : Ukraina
- Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
- Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)
Cechy i zalety: W naszym kraju spotykamy głównie nasiona fasoli zwyczajnej, która jest uprawiana w wielu odmianach, ich nasiona różnią się kolorem, kształtem i wielkością. Najczęściej możemy spotkać fasolę tego typu: białą małą i dużą jumbo , czarną , czarną , czerwoną , adzuki , pinto , mungo i inne. Fasola jest bogata w wysokiej jakości białko roślinne i stanowi głównie magazyn witamin i minerałów. Zawierają duże ilości wapnia i potasu oraz większe ilości kwasu foliowego, ale także fosfor, magnez, jod i żelazo, niacynę i prowitaminę A. Są dobre dla serca, krążenia i nadciśnienia. Dzięki zawartości błonnika pomagają regulować pracę jelit. Są odpowiednie dla diabetyków. Fasola jest również uprawiana na strąki lub kiełki, które jednak są klasyfikowane jako warzywa.
Sposób użycia: Fasolę przed gotowaniem moczyć w wodzie na 10 - 12 godzin (przez noc). Następnie wylej wodę, przepłucz fasolę i gotuj w nowej wodzie przez 90 minut lub 20 minut w szybkowarze. Aby zmniejszyć wzdęcia, zalecamy dodanie ziół takich jak: satureja, kminek, koper włoski, kurkuma, kolendra czy majeranek. Fasola może również kiełkować, co dodatkowo zwiększy przyswajalność wysokiej jakości białek roślinnych i wzbogaci nas o inne witaminy i minerały. Z fasoli możemy też zrobić pyszne pasty lub ciekawe sałatki. Nadaje się do zup, sosów lub jako zdrowy dodatek.
Więcej informacji o roślinach strączkowych i ich właściwościach znajdziesz na naszym niedźwiedzim blogu. W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły.
Składniki
Informacje żywieniowe na 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 1242 kJ / 297 kcal |
Tłuszcze: | 1,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,2 g |
Węglowodany: | 36,9 g |
z których cukrów: | 2,1 g |
Błonnik | 15 g |
Białka: | 22,1 g |
Sól: | 0,01 g |