Dostępne
dostarczymy 17. 12.
#
Dostawa od 12,00 zł
Fasola Mung to najmniejszy rodzaj fasoli. Mają oliwkowozielony kolor i smak przypominający zielony groszek. Jest integralną częścią kuchni indyjskiej i chińskiej.
Popis
GRIZLY Fasola Mung 1000 g
- Klasyfikacja administracyjna: Rośliny strączkowe
- Skład: fasola mung 100%
- Kraj pochodzenia : Argentyna
- Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
- Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)
Cechy i zalety: Fasola mung to nazwa nasiona rośliny zwanej złotą wigną. Ma swoje korzenie w Indiach i Chinach, gdzie jest powszechnym surowcem do tradycyjnych potraw. Najczęściej spotykamy fasolę: białą małą i dużą jumbo , czarną , czarne oko , czerwoną , adzuki , pinto i inne. Fasola jest bogata w wysokiej jakości białko roślinne i zawiera głównie duże ilości wapnia i potasu, a także kwas foliowy, fosfor, magnez, jod i żelazo, niacynę i prowitaminę A. Dzięki zawartości błonnika pomagają regulować pracę jelit.
Sposób użycia: Przed gotowaniem fasolę należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 2 godziny. Następnie wylej wodę, opłucz fasolę i gotuj w nowej wodzie przez około 25 minut do miękkości. Aby zmniejszyć wzdęcia, zalecamy dodanie ziół takich jak: satureja, kminek, koper włoski, kurkuma, kolendra czy majeranek. Z fasoli możemy też zrobić pyszne pasty lub ciekawe sałatki. Jest to typowa część kuchni indyjskiej i chińskiej. Nadaje się do zup, sosów lub jako zdrowy dodatek.
Więcej informacji o roślinach strączkowych i ich właściwościach znajdziesz na naszym niedźwiedzim blogu. W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły.
Składniki
Informacje żywieniowe na 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 1462 kJ / 348 kcal |
Tłuszcze: | 1,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,6 g |
Węglowodany: | 60 g |
z których cukrów: | 1,2 g |
Błonnik | 4,8 g |
Białka: | 21 g |
Sól: | 0,08 g |