GRIZLY

Fasola Mung 1000 g

11,62 zł

9,88 zł z kodem PIECZENIE15

11,62 zł / kg

Dostępne

dostarczymy 17. 12.

#

Dostawa od 12,00 zł

Fasola Mung to najmniejszy rodzaj fasoli. Mają oliwkowozielony kolor i smak przypominający zielony groszek. Jest integralną częścią kuchni indyjskiej i chińskiej.

Popis

GRIZLY Fasola Mung 1000 g

  • Klasyfikacja administracyjna: Rośliny strączkowe      
  • Skład: fasola mung 100%
  • Kraj pochodzenia : Argentyna
  • Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
  • Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)

Cechy i zalety: Fasola mung to nazwa nasiona rośliny zwanej złotą wigną. Ma swoje korzenie w Indiach i Chinach, gdzie jest powszechnym surowcem do tradycyjnych potraw. Najczęściej spotykamy fasolę: białą małą i dużą jumbo , czarnączarne oko , czerwoną , adzuki , pinto i inne. Fasola jest bogata w wysokiej jakości białko roślinne i zawiera głównie duże ilości wapnia i potasu, a także kwas foliowy, fosfor, magnez, jod i żelazo, niacynę i prowitaminę A. Dzięki zawartości błonnika pomagają regulować pracę jelit.

Sposób użycia: Przed gotowaniem fasolę należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 2 godziny. Następnie wylej wodę, opłucz fasolę i gotuj w nowej wodzie przez około 25 minut do miękkości. Aby zmniejszyć wzdęcia, zalecamy dodanie ziół takich jak: satureja, kminek, koper włoski, kurkuma, kolendra czy majeranek. Z fasoli możemy też zrobić pyszne pasty lub ciekawe sałatki. Jest to typowa część kuchni indyjskiej i chińskiej. Nadaje się do zup, sosów lub jako zdrowy dodatek.

Więcej informacji o roślinach strączkowych i ich właściwościach znajdziesz na naszym niedźwiedzim blogu. W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły.

Składniki

Informacje żywieniowe na 100 g
Wartość energetyczna: 1462 kJ / 348 kcal
Tłuszcze: 1,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g
Węglowodany: 60 g
z których cukrów: 1,2 g
Błonnik 4,8 g
Białka: 21 g
Sól: 0,08 g