Dostępne
dostarczymy 22. 1.
#
Dostawa od 16,99 zł
Adzuki to małe, wydłużone fasolki o barwie od ciemnoczerwonej do brązowej, z typową białą linią po jednej stronie. Po ugotowaniu uzyskują łagodny, słodko-orzechowy posmak. Są bardzo popularne w kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza japońskiej.
Popis
GRIZLY Fasola Adzuki 1000 g
- Klasyfikacja administracyjna: rośliny strączkowe
- Skład: fasola Adzuki 100%
- Kraj pochodzenia : Chiny
- Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
- Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)
Cechy i zalety: Adzuki (czasem orkisz azuki) to mała podłużna fasola, roślina o nazwie Vigna angularis. Pochodzą z Azji Środkowej i Wschodniej. Najczęściej spotykamy inne rodzaje fasoli: biała mała i duża jumbo , czarna , podbite oko , czerwona nerka, adzuki , pinto , mungo (golden vigna) i inne. Fasola jest bogata w wysokiej jakości białko roślinne i zawiera głównie duże ilości wapnia i potasu, a także kwas foliowy, fosfor, magnez, jod i żelazo, niacynę i prowitaminę A. Są one dobre dla serca, krążenia i nadciśnienia. Dzięki zawartości błonnika pomagają regulować pracę jelit. Fasola Adzuki jest lepiej trawiona niż inne rośliny strączkowe i ma bardzo pozytywny wpływ na pracę nerek.
Sposób użycia: Fasolę przed gotowaniem namoczyć w wodzie przez 8 godzin (najlepiej na noc). Następnie wylej wodę, opłucz fasolę i gotuj w nowej wodzie przez około 45-50 minut do miękkości. Aby zmniejszyć wzdęcia, zalecamy dodanie ziół takich jak: satureja, kminek, koper włoski, kurkuma, kolendra czy majeranek. Po ugotowaniu uzyskują delikatny orzechowy posmak. Nadają się do przyrządzania zup, past, kaszek, puddingów i sałatek. Fasola Adzuki jest często gotowana w Japonii ze słodkim ryżem. Rezultatem jest czerwone naczynie o nazwie „Adzuki-mochi”.
Więcej informacji o roślinach strączkowych i ich właściwościach znajdziesz na naszym niedźwiedzim blogu. W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły.
Składniki
Informacje żywieniowe na 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 1377 kJ / 329 kcal |
Tłuszcze: | 0,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
Węglowodany: | 52 g |
z których cukrów: | 3,1 g |
Błonnik | 25 g |
Białka: | 19,8 g |
Sól: | 0,03 g |