GRIZLY

Fasola Adzuki 1000 g

20,99 zł

20,99 zł / kg

Dostępne

dostarczymy 22. 1.

#

Dostawa od 16,99 zł

Adzuki to małe, wydłużone fasolki o barwie od ciemnoczerwonej do brązowej, z typową białą linią po jednej stronie. Po ugotowaniu uzyskują łagodny, słodko-orzechowy posmak. Są bardzo popularne w kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza japońskiej.

Popis

GRIZLY Fasola Adzuki 1000 g

  • Klasyfikacja administracyjna: rośliny strączkowe
  • Skład: fasola Adzuki 100%
  • Kraj pochodzenia : Chiny
  • Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
  • Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)

Cechy i zalety: Adzuki (czasem orkisz azuki) to mała podłużna fasola, roślina o nazwie Vigna angularis. Pochodzą z Azji Środkowej i Wschodniej.   Najczęściej spotykamy inne rodzaje fasoli: biała mała i duża jumbo , czarna , podbite oko , czerwona nerka, adzuki , pinto , mungo (golden vigna) i inne. Fasola jest bogata w wysokiej jakości białko roślinne i zawiera głównie duże ilości wapnia i potasu, a także kwas foliowy, fosfor, magnez, jod i żelazo, niacynę i prowitaminę A. Są one dobre dla serca, krążenia i nadciśnienia. Dzięki zawartości błonnika pomagają regulować pracę jelit. Fasola Adzuki jest lepiej trawiona niż inne rośliny strączkowe i ma bardzo pozytywny wpływ na pracę nerek.

Sposób użycia: Fasolę przed gotowaniem namoczyć w wodzie przez 8 godzin (najlepiej na noc). Następnie wylej wodę, opłucz fasolę i gotuj w nowej wodzie przez około 45-50 minut do miękkości. Aby zmniejszyć wzdęcia, zalecamy dodanie ziół takich jak: satureja, kminek, koper włoski, kurkuma, kolendra czy majeranek. Po ugotowaniu uzyskują delikatny orzechowy posmak. Nadają się do przyrządzania zup, past, kaszek, puddingów i sałatek. Fasola Adzuki jest często gotowana w Japonii ze słodkim ryżem. Rezultatem jest czerwone naczynie o nazwie „Adzuki-mochi”.

Więcej informacji o roślinach strączkowych i ich właściwościach znajdziesz na naszym niedźwiedzim blogu. W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły.

Składniki

Informacje żywieniowe na 100 g
Wartość energetyczna: 1377 kJ / 329 kcal
Tłuszcze: 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 52 g
z których cukrów: 3,1 g
Błonnik 25 g
Białka: 19,8 g
Sól: 0,03 g