Choć fasola tonka nazywana jest fasolą, w rzeczywistości nie jest rośliną strączkową. To przyprawa o silnym aromatycznym zapachu, łącząca w sobie nuty wanilii, migdałów, cynamonu i marcepanu. Podobnie jak wanilia służy do doprawiania różnych słodkich deserów, ale také slonych dań.

Pakowanie

20 g 14,99 złz VAT 749,50 zł / kg

Choć fasola tonka nazywana jest fasolą, w rzeczywistości nie jest rośliną strączkową. To przyprawa o silnym aromatycznym zapachu, łącząca w sobie nuty wanilii, migdałów, cynamonu i marcepanu. Podobnie jak wanilia służy do doprawiania różnych słodkich deserów, ale také slonych dań.

Wartość odżywcza na 100 g

Wartość energetyczna: 1956 kJ / 467 kcal
Tłuszcz: 13 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 7,4 g
Węglowodany: 50 g
w tym cukry: 9,1 g
Błonnik: <0,5 g
Białko: 17 g
Sól: 0,01 g

Klasyfikacja

Klasyfikacja administracyjna: Fermentowane nasiona
Skład: Fasola tonka 100 %
Kraj pochodzenia: Venezuela
Opakowanie: Plastowe pudełko z zamknięciem
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu, z dala od ciepła i promieni słonecznych.
Minimalna trwałość Min. trvanlivost do 16. 8. 2025

Podobne produkty

Popis

GRIZLY Fasola tonka 20 g

W rzeczywistości fasola tonka, zwana także bobami tonka, to suszona, fermentowana nasiona owoców drzewa o nazwie silowoń pospolity, które rośnie w Ameryce Środkowej i Południowej. W ostatnich latach, dzięki swojemu charakterystycznemu aromatowi, fasola tonka stała się bardzo popularnym składnikiem w gastronomii, szczególnie w kuchni francuskiej. Po starciu aromat bobów tonka najbardziej przypomina wanilię, nugat i orzechy. Jest przy tym bardzo intensywny, dlatego do potraw zwykle wystarcza dodać tylko niewielką ilość. Podczas przechowywania fasoli tonka możesz zauważyć na jej powierzchni białe kryształki. Spokojnie, to nic groźnego – to naturalny proces, który nie wpływa na jakość surowca.

😋
aromatyczny zapach przypominający wanilię, migdały i cynamon
👩‍🍳
bardzo popularne w gastronomii
🍨
odpowiednie do dań słonych i słodkich

Jak wykorzystać fasolę tonka?

Fasola tonka jest z powodzeniem stosowana w całej gastronomii – nadaje się zarówno do dań słonych, jak i słodkich. Wykorzystasz ją na przykład do przygotowania domowych lodów, budyniu lub sufletu. Możesz dodać ją także do sosów pomidorowych, zupy marchewkowej czy makaronów. Ponadto fasola tonka jest doskonałym dodatkiem do różnych koktajli i napojów alkoholowych, w tym piwa.

Przepis z nerkowcami

PORADA GRIZLY

Z fasolą tonka postępuj podobnie jak z całą gałką muszkatołową. Tuż przed użyciem zetrzyj niewielką ilość na tarce przeznaczonej do gałki muszkatołowej. Do jednego gotowania wystarczy naprawdę odrobina fasoli tonka – mniej więcej na czubek noża.

Składniki

Wartość odżywcza na 100 g

Wartość energetyczna: 1956 kJ / 467 kcal
Tłuszcz: 13 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 7,4 g
Węglowodany: 50 g
w tym cukry: 9,1 g
Błonnik: <0,5 g
Białko: 17 g
Sól: 0,01 g

Klasyfikacja

Klasyfikacja administracyjna: Fermentowane nasiona
Skład: Fasola tonka 100 %
Kraj pochodzenia: Venezuela
Opakowanie: Plastowe pudełko z zamknięciem
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu, z dala od ciepła i promieni słonecznych.