GRIZLY

Czarna fasola 1000 g

12,99 zł

12,99 zł / kg

Dostępne

dostarczymy 12. 11.

#

Dostawa od 11,49 zł

Czarna fasola ma gęstą mięsistą strukturę. Nie tylko z tego powodu, ale także ze względu na wysoką zawartość wysokiej jakości białka roślinnego, stała się popularną pozycją w diecie wegetarian, gdyż doskonale zastępuje mięso. Ma swoje korzenie w kuchni latynoamerykańskiej, a najbardziej znanym jest prawdopodobnie meksykańskie burrito.

Popis

GRIZLY Czarna fasola 1000 g

  • Klasyfikacja administracyjna: Rośliny strączkowe
  • Skład: 100% czarna fasola
  • Kraj pochodzenia : Myanmar
  • Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
  • OpakowanieOpakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)

Cechy i zalety: W naszym kraju spotykamy głównie nasiona fasoli zwyczajnej, która jest uprawiana w wielu odmianach, ich nasiona różnią się kolorem, kształtem i wielkością. Najczęściej możemy znaleźć te inne rodzaje fasoli: biała mała i duża jumbo , czarne oko , czerwona , adzuki , pinto , mungo i inne. Fasola jest bogata w wysokiej jakości białko roślinne i stanowi głównie magazyn witamin i minerałów. Zawierają duże ilości wapnia i potasu oraz większe ilości kwasu foliowego, ale także fosfor, magnez, jod i żelazo, niacynę i prowitaminę A. Są dobre dla serca, krążenia i nadciśnienia. Dzięki zawartości błonnika pomagają regulować pracę jelit. Są odpowiednie dla diabetyków. Fasola jest również uprawiana na strąki lub kiełki, które jednak są klasyfikowane jako warzywa.

Sposób użycia: Fasolę przed gotowaniem moczyć w wodzie na 10 - 12 godzin (przez noc). Następnie wylej wodę, przepłucz fasolę i gotuj w nowej wodzie przez 90 minut lub 20 minut w szybkowarze. Aby zmniejszyć wzdęcia, zalecamy dodanie ziół takich jak: saturejk , kminek, koper włoski, kurkuma, kolendra czy majeranek.Można też kiełkować fasolę, która dodatkowo zwiększa przyswajalność wysokiej jakości białek roślinnych i jest wzbogacona o inne witaminy i minerały. Z fasoli możemy też zrobić pyszne pasty lub ciekawe sałatki. Nadaje się do zup, sosów lub jako zdrowy dodatek.

 

Składniki

Informacje żywieniowe na 100 g
Wartość energetyczna: 1428 kJ / 341 kcal
Tłuszcze: 1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 62 g
z których cukrów: 2 g
Błonnik: 15 g
Białka: 22 g
Sól: 0,01 g