GRIZLY

Quinoa Komosa Ryżowa Czarna 500 g

Pakowanie

500 g

16,49 zł

32,98 zł / kg

Dostępne

dostarczymy 21. 1.

#

Dostawa od 16,99 zł

GRIZLY Quinoa Komosa Ryżowa Czarna 500 g to kolejny rodzaj naturalnie bezglutenowych pseudozbożków. Dziś stała się trendem zdrowej diety i powinna być częścią zbilansowanej diety każdego gospodarstwa domowego. W przeciwieństwie do słodyczy ma ciekawy ziemisty smak.

Popis

GRIZLY Quinoa Komosa Ryżowa Czarna 500 g

  • Klasyfikacja administracyjna : Zboża i produkty zbożowe
  • Skład : Quinoa czarna 100%
  • Kraj pochodzenia : Peru, Boliwia
  • Przechowywanie : przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
  • Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)   

Cechy i zalety: Quinoa lub chilijski agrest to popularne bezglutenowe pseudozboża. Oprócz najsłynniejszej bieli są też czerwone i czarne. Wszystkie trzy podstawowe gatunki mają ważne właściwości odżywcze. Quinoa czarna  jest odpowiednia jako profilaktyka stresu, pobudza i zmniejsza depresję. Działa przeciwzapalnie. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie starożytni Aztekowie i Inkowie uważali ją za świętą i „matkę zbóż”. Dziś stał się trendem zdrowej diety i powinien być częścią zbilansowanej diety każdego gospodarstwa domowego. Zawiera dużą ilość białka i błonnika, zbilansowaną ilość aminokwasów, a także szeroką gamę witamin i minerałów (A, B, C, magnez, wapń, żelazo, fosfor, mangan, lit, miedź, cynk).

Sposób użycia: Nadaje się do wielu rodzajów potraw, stosowany jako dodatek oraz jako składnik dania głównego. Można go łączyć z warzywami, mięsem, ale także z suszonymi owocami (śliwki, morele, żurawina) lub orzechami (migdały, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie) i nasionami (len, chia, słonecznik). Świetnie smakuje również z roślinami strączkowymi , gdzie razem tworzą bardzo pożywne połączenie. Jeszcze lepszy smak uzyskamy, jeśli zamiast czystej wody użyjemy do gotowania np. Bulionu warzywnego lub drobiowego, ale także ziół, cebuli i czosnku. Wszystkie gatunki pięknie komponują się w sałatce lub risotto.

Sposób przygotowania : Przed gotowaniem zalecamy dokładne przepłukanie, najlepiej na sicie, aby uniknąć gorzkiego posmaku. Potrzebujemy około dwa razy więcej wody na filiżankę, ale dostajemy prawie trzy razy więcej komosy ryżowej. Gotuj jak ryż, aż woda wyparuje, około 15-20 minut

Składniki

Wartości odżywcze / 100 g
Wartość energetyczna: 1435 kJ / 343 kcal
Tłuszcz: 5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 60,8 g
w tym cukry: 0,5 g
Białko: 13,8 g
Sól: 0,02 g