Pakowanie
Dostępne
dostarczymy 12. 11.
#
Dostawa od 11,49 zł
Quinoa czerwona to kolejny rodzaj popularnej bezglutenowej pseudozbożowej komosy ryżowej. Jest odpowiedni dla sportowców, ponieważ zapewnia szybką energię, siłę i wytrzymałość, pozytywnie wpływa na mięśnie i tkanki.
Popis
GRIZLY Quinoa Komosa Ryżowa czerwona 500 g
- Klasyfikacja administracyjna : Zboża i produkty zbożowe
- Składniki: Quinoa red 100%
- Kraj pochodzenia : Peru, Boliwia
- Przechowywanie : przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
- Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)
Cechy i zalety: Quinoa lub chilijski agrest to popularne bezglutenowe pseudozboża. Oprócz najsłynniejszej bieli są też czerwone i czarne . Wszystkie trzy podstawowe gatunki mają ważne właściwości odżywcze. Quinoa czerwona jest odpowiednia dla sportowców, ponieważ zapewnia szybką energię, siłę i wytrzymałość, pozytywnie wpływa na mięśnie i tkanki. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie starożytni Aztekowie i Inkowie uważali ją za świętą i „matkę zbóż”. Dziś stał się trendem zdrowej diety i powinien być częścią zbilansowanej diety każdego gospodarstwa domowego. Zawiera dużą ilość białka i błonnika, zbilansowaną ilość aminokwasów, a także szeroką gamę witamin i minerałów (A, B, C, magnez, wapń, żelazo, fosfor, mangan, miedź, cynk).
Sposób użycia: Nadaje się do wielu rodzajów potraw, stosowany jako dodatek oraz jako składnik dania głównego. Można go łączyć z warzywami, mięsem, ale także z suszonymi owocami (śliwki, morele, żurawina) lub orzechami (migdały, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie) i nasionami (len, chia, słonecznik). Świetnie smakuje również z roślinami strączkowymi , gdzie razem tworzą bardzo pożywne połączenie. Jeszcze lepszy smak uzyskamy, jeśli zamiast czystej wody użyjemy do gotowania np. Bulionu warzywnego lub drobiowego, ale także ziół, cebuli i czosnku.
Sposób przygotowania : Przed gotowaniem zalecamy dokładne przepłukanie, najlepiej na sicie, aby uniknąć gorzkiego posmaku. Potrzebujemy około dwa razy więcej wody na filiżankę, ale dostajemy prawie trzy razy więcej komosy ryżowej. Gotuj jak ryż, aż woda wyparuje, około 15-20 minut
Składniki
Wartości odżywcze / 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 1484 kJ / 351 kcal |
Tłuszcz: | 5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,5 g |
Węglowodany: | 58,5 g |
w tym cukry: | 2 g |
Białko: | 14,8 g |
Błonnik: | 6,6 g |
Sól: | 0,02 g |