GRIZLY

Soczewica zielona BIO 500 g

17,99 zł

35,98 zł / kg

Dostępne

dostarczymy 21. 2.

#

Dostawa od 16,99 zł

Soczewica zielona o nazwie Puy pochodzą z Francji. Ma bardzo specyficzny ostry smak. Nie wymaga namaczania i zachowuje swój kształt nawet po ugotowaniu, dzięki czemu świetnie nadaje się do sałatek lub jako dodatek. Ciesz się tym w jakości organicznej.

Popis

GRIZLY Soczewica zielona BIO 500 g

  • Klasyfikacja administracyjna: rośliny strączkowe
  • Skład: Zielona soczewica * 100%
  • * CZ-BIO-003 produkt rolnictwa ekologicznego
  • Kraj pochodzenia : Kanada, Rumunia
  • Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
  • Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)   

Cechy i zalety: Soczewica jadalna to krzaczasta roślina jednoroczna z rodziny motylkowatych. Jest uprawiany w pięciu kolorach ( czerwonym , czarnym , brązowym ,zielonym i żółtym) w regionie śródziemnomorskim i Azji Środkowej. Zielona soczewica zwana Puy pochodzi z Francji i jest doskonałym źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów. Zawarty w nim błonnik pomaga regulować pracę jelit, a tym samym stanowi odpowiednią profilaktykę zaparć. Ze wszystkich roślin strączkowych najwięcej żelaza zawiera soczewica, która wspomaga krążenie krwi i korzystnie wpływa na serce.

Żywność ekologiczna zawsze przechodzi system kontroli i certyfikacji, co zapewnia jej jakość i umożliwia noszenie tego znaku. Ich biologiczną jakość docenią zwłaszcza osoby zainteresowane rolnictwem ekologicznym i zrównoważonym systemem rolniczym.

Sposób użycia: Nie trzeba go moczyć przed gotowaniem, wystarczy spłukać. Gotuj krótko przez około 15 - 20 minut. W przeciwieństwie do czerwonej, brązowej i żółtej soczewicy, zielona soczewica zachowuje swój kształt i konsystencję nawet po ugotowaniu, dzięki czemu nadają się do sałatek, zup czy jako zdrowy dodatek, który nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje i jest zdrowy.

Więcej informacji o roślinach strączkowych i ich właściwościach znajdziesz na naszym niedźwiedzim blogu. W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły

Składniki

Informacje żywieniowe na 100 g  
Wartość energetyczna: 1146 kJ / 270 kcal
Tłuszcze: 1,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 40,6 g
z których cukrów: 2 g
Błonnik: 17 g
Białka: 23,4 g
Sól: 0,02 g