Kategorie

Blog

Zupa z soczewicy nie tylko na Nowy Rok

Zupa z soczewicy jest w naszym kraju tradycyjnie na Nowy Rok. Ale możesz to zrobić, kiedy tylko masz na to ochotę, a my mamy dla Ciebie przepis.

I zaczynamy:

W dużym garnku rozgrzej olej i smaż cebulę, aż się zeszkli. Kiedy wygląda pięknie złocisto, posyp mąką i mieszaj do uzyskania jasnozłotego koloru. Zalać zimnym bulionem lub wodą, dodać soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać pomidory, sól, pieprz i gotować 15 minut. Po 15 minutach dodaj warzywa korzeniowe, zmiażdżony czosnek i gotuj przez kolejne 10 minut. Doprawić majerankiem lub doprawić solą i pieprzem do smaku.

Jeśli lubisz boczek lub smażoną kiełbasę w zupie z soczewicy, możesz dodać ją bezpośrednio podczas serwowania.

Počet porcí: 4
  • 1 mniejsza cebula
  • 1 litr bulionu drobiowego lub wody
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • Warzywa korzeniowe (1 marchewka, 1 pietruszka, mały kawałek selera), pokrojone w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Lub smażony boczek lub kiełbasa
  • 1 puszka posiekanych pomidorów
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!