Pakowanie
Dostępne
dostarczymy 17. 12.
#
Dostawa od 12,00 zł
Śliwki są zdrową alternatywą dla słodyczy. Oprócz pysznego soczystego smaku, szczególnie docenisz ich wysoką zawartość błonnika i boru. Nadają się pokrojone na kawałki do musli i jogurtu lub po prostu same w sobie.
Popis
GRIZLY Śliwki suszone bez pestki 1000 g
- Klasyfikacja administracyjna: Suszone owoce jednogatunkowe
- Składniki: Śliwki (Ashlock), środek konserwujący E202: sorbinian potasu
- Kraj pochodzenia: Bułgaria, Chile
- Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
- Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, które nie ma wpływu na jakość produktu)
Cechy i korzyści: Śliwki są produkowane z całych, dojrzałych, świeżych śliwek w kolorze ciemnoniebieskim do purpurowego. Drzewo, które produkuje śliwki nazywane jest śliwą domową. W Czechach nazywana jest śliwką, na Morawach trnką. Suszone śliwki mają kolor od ciemnoniebieskiego do czarnego i zawierają głównie węglowodany w postaci glukozy i sacharozy. Są bogate w witaminy, minerały i błonnik. Oprócz wspomnianych już substancji zawierają one również znaczną ilość naturalnego cukru - sorbitolu, który działa w jelitach podobnie jak błonnik, a także warto wspomnieć o występującym w śliwkach pierwiastku śladowym - borze. Pomimo wysokiej zawartości węglowodanów, śliwki nadają się do diety redukcyjnej ze względu na zawartość pektyn, które spowalniają wchłanianie cukrów i zwiększają spalanie tłuszczu.
Śliwki mogą zawierać kawałki pestek lub całe pestki.
Zastosowanie: Śliwki można wykorzystać do pieczenia ciast, przyrządzania surowych deserów lub sosów śliwkowych. Świetnie nadają się do osłodzenia śniadania, niezależnie od tego, czy lubisz owsiankę, musli czy płatki owsiane. Śliwki to smakołyk sam w sobie, który z pewnością pozbawi Cię ochoty na słodycze. Aby uzyskać lepszy smak i konsystencję, zalecamy namoczyć je pół godziny wcześniej w ciepłej wodzie.
Uwaga: Znajdziesz tu dwa bardzo podobne produkty - śliwki, które właśnie oglądasz i śliwki drobne. Główna różnica między nimi nie polega na składzie czy metodzie przetwarzania, ale na konsystencji i różnorodności suszonych owoców. Suszone śliwki pochodzą z reguły z krajów europejskich i dlatego są mniej nasłonecznione niż drobne śliwki pochodzące z Ameryki Południowej. Ma to szczególny wpływ na konsystencję owoców, o której już wspomniano. Śliwki europejskie są twardsze, bardziej jędrne i zawierają mniej wody. Są doskonałe same w sobie i bez dalszego przetwarzania, na przykład w mieszankach owocowo-orzechowych. Śliwki południowoamerykańskie mają konsystencję bardziej miękką i oleistą, są bardziej soczyste i słodsze oraz szczególnie nadają się do dalszego przetwarzania, na przykład do pieczenia.
Składniki
Wartości odżywcze / 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 1006 kJ / 240 kcal |
Tłuszcz: | 0,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,1 g |
Węglowodany: | 64 g |
w tym cukry: | 38 g |
Błonnik: | 7,1 g |
Białko: | 2,2 g |
Sól: | 0 g |