Pakowanie
Dostępne
dostarczymy 12. 11.
#
Dostawa od 11,49 zł
Śliwki są zdrową alternatywą dla słodyczy. Oprócz pysznego soczystego smaku, szczególnie docenisz ich wysoką zawartość błonnika i boru. Nadają się do kołaczy i do produkcji sosów do mięsa.
Popis
GRIZLY Śliwki suszone bez pestki i konserwantów 1000 g
- Klasyfikacja administracyjna: Suszone owoce jednogatunkowe
- Składniki: Śliwki (Ashlock) 100%
- Kraj pochodzenia: Bułgaria
- Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
- Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, które nie ma wpływu na jakość produktu)
Cechy i zalety: Śliwki są produkowane z całych, dojrzałych, świeżych śliwek w kolorze ciemnoniebieskim do purpurowego. Drzewo, które produkuje śliwki nazywane jest śliwą domową. W Czechach nazywana jest śliwką, na Morawach trnką. Suszone śliwki mają kolor od ciemnoniebieskiego do czarnego i zawierają głównie węglowodany w postaci glukozy i sacharozy. Są bogate w witaminy, minerały i błonnik. Oprócz wspomnianych już substancji zawierają one również znaczną ilość naturalnego cukru - sorbitolu, który działa w jelitach podobnie jak błonnik, a także warto wspomnieć o występującym w śliwkach pierwiastku śladowym - borze. Pomimo wysokiej zawartości węglowodanów, śliwki nadają się do diety redukcyjnej ze względu na zawartość pektyn, które spowalniają wchłanianie cukrów i zwiększają spalanie tłuszczu.
W suszonych owocach naturalne cukry mogą się krystalizować i tworzyć powłokę. Ten naturalny proces nie obniża jakości owoców, ale świadczy o tym, że nie zostały one poddane obróbce chemicznej. Śliwki mogą zawierać kawałki pestek lub całe pestki.
Zastosowanie: Śliwki można wykorzystać do pieczenia ciast, przyrządzania surowych deserów lub sosów śliwkowych. Świetnie nadają się do osłodzenia śniadania, niezależnie od tego, czy lubisz owsiankę, musli czy płatki owsiane. Śliwki to smakołyk sam w sobie, który z pewnością pozbawi Cię ochoty na słodycze. Aby uzyskać lepszy smak i konsystencję, zalecamy namoczyć je pół godziny wcześniej w ciepłej wodzie.
Składniki
Wartości odżywcze / 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 1006 kJ / 240 kcal |
Tłuszcz: | 0,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,1 g |
Węglowodany: | 63,9 g |
w tym cukry: | 38,1 g |
Błonnik: | 7,1 g |
Białko: | 2,2 g |
Sól: | 0 g |