Kategorie

Jak wzmocnić odporność dorosłych i dzieci

Jak wzmocnić odporność dorosłych i dzieci

Układ odpornościowy to złożony, wzajemnie powiązany mechanizm, którego zadaniem jest zapewnienie obrony organizmu. Jest bardzo ważną częścią naszego ciała. Nie warto go zaniedbywać. Wręcz przeciwnie.

Czym jest odporność

Odporność, czyli zdolność obronna organizmu, to złożony system chroniący ciało przed bakteriami, wirusami i pasożytami. Mówiąc prościej, można ją sobie wyobrazić jako dobrze naoliwioną maszynę, która chroni nasze ciało od wewnątrz i z zewnątrz. Zapobiega przenikaniu patogenów do organizmu, zmniejsza negatywne skutki infekcji oraz wspiera gojenie i regenerację. To właśnie odporności zawdzięczamy ochronę przed działaniem toksyn i innych szkodliwych substancji, a także zdolność organizmu do adaptacji wobec potencjalnych przyszłych zagrożeń w postaci chorób.


Jeśli zaczniesz się bardziej interesować odpornością, bardzo szybko spotkasz się z pojęciami odporność wrodzona i nabyta. Jaka jest między nimi różnica?


1️⃣ Odporność wrodzona

Mówiąc najprościej – mamy ją zapisaną w naszym DNA. Zapewnia taką samą reakcję immunologiczną wobec wszystkich ryzykownych struktur.

2️⃣ Odporność nabyta

W przeciwieństwie do wrodzonej, odporność nabyta (nazywana również swoistą) rozwija się w trakcie naszego życia. Nasze ciało buduje tzw. pamięć immunologiczną, dzięki której „zapamiętuje” przebyte choroby i w przypadku ich powrotu potrafi adekwatnie zareagować.


Jak naturalnie wzmocnić odporność

Wspieranie odporności jest ważne. I (nie)zaskakująco ściśle wiąże się z naszym stylem życia. Jeśli jesteś zwolennikiem zdrowego podejścia, masz już połowę sukcesu. Jednym z kluczowych czynników dla prawidłowego funkcjonowania odporności jest bowiem różnorodna i zbilansowana dieta.

🥗 Jak zadbać o różnorodną, zbilansowaną dietę

Powinna dosłownie obfitować w świeże warzywa, owoce, ryby i wysokiej jakości źródła białka. Należą do nich m.in. rośliny strączkowe, tofu czy chude mięso. Także nasza niedźwiedzia oferta smakołyków obfituje w białko. Przykładowo Jerky – suszona wołowina zawiera aż 56 g białka w 100 g. Świetne są także sery liofilizowane, czyli suszone mrozem. Nie mniej istotną częścią diety są witaminy i inne naturalne substancje, dlatego poświęciliśmy im osobny akapit kilka linijek niżej.




🏃 Nie zaniedbuj ruchu i psychiki

W tej części na chwilę zatrzymamy się przy innych czynnikach wzmacniających układ odpornościowy. Należy do nich również regularna aktywność fizyczna. Oprócz wzmacniania odporności redukuje stres i poprawia kondycję psychiczną oraz fizyczną. Nie musisz od razu zapisywać się na zawody biegowe ani kupować karnetu na siłownię – możesz zacząć od energicznego spaceru, jogi, pływania lub ćwiczeń w domu. Kluczowa jest regularność – warto się ruszać minimum trzy razy w tygodniu.


Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dorośli poświęcali 150–300 minut tygodniowo umiarkowanej aktywności fizycznej aerobowej lub 75–150 minut tygodniowo intensywnej aktywności. Zaleca się również uzupełnienie treningu przynajmniej dwa razy w tygodniu ćwiczeniami siłowymi.

O dobrym samopoczuciu psychicznym już wspominaliśmy. W jakości naszego życia odgrywa ono być może większą rolę, niż sądzisz – także dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Wystarczająca ilość snu, odpoczynek, różnorodne hobby, a także optymizm i radość z życia w znacznym stopniu przyczyniają się do dobrej kondycji odporności.


Osłabiona odporność: kiedy się zaniepokoić

Nawet jeśli dbasz o siebie i starasz się troszczyć o swoje ciało, czasem to nie wystarcza i układ odpornościowy ulega osłabieniu. Jednym z najczęstszych objawów osłabionej odporności jest przewlekłe zmęczenie, które nie ustępuje nawet po solidnym odpoczynku. Inne sygnały ostrzegawcze organizm wysyła poprzez nawracające stany zapalne, infekcje i choroby, takie jak grypa czy angina. Osłabione osoby borykają się również z bladością lub powiększonymi węzłami chłonnymi.


Na pewno nasuwa się pytanie, dlaczego dochodzi do osłabienia układu odpornościowego. Dużym zagrożeniem jest długotrwały stres – zarówno w pracy, jak i w życiu prywatnym. Z tym wiąże się brak snu, nieprawidłowa dieta (zwłaszcza nadmierne spożycie rafinowanych cukrów), alkohol, palenie papierosów i brak ruchu. Gdy wszystkie te zaniedbania się zsumują, powstaje wręcz wzorcowa lista czynników ryzyka powodujących spadek odporności.


O wpływie niedoboru snu na naszą odporność mówi na przykład badanie Mount Sinai, opublikowane w 2022 roku w Journal of Experimental Medicine. Wskazuje ono, że regularne nocne skrócenie snu o około półtorej godziny zmienia strukturę DNA w komórkach macierzystych układu odpornościowego. Skutkiem jest ich nadprodukcja i zwiększona aktywność zapalna.

Jak wspierać odporność dziecka

Odporność u dzieci to temat bardzo dyskutowany – praktycznie od samego początku, kiedy zabierasz je ze sobą do domu ze szpitala. Nie można zapominać, że układ odpornościowy niemowlęcia jest niedojrzały i stopniowo się rozwija. Ważną rolę odgrywa tutaj karmienie piersią. Z mleka matki dziecko czerpie nie tylko składniki odżywcze, ale także substancje ważne dla rozwoju odporności. Jeśli karmienie piersią nie jest możliwe z różnych powodów, tę rolę przejmuje mleko modyfikowane.


Istotnym krokiem w życiu dziecka jest rozpoczęcie przedszkola. Pomijając wszystkie inne aspekty społeczne i towarzyskie tej dużej zmiany, dla odporności dziecka to spore wyzwanie. Po raz pierwszy styka się z zarazkami większości chorób, których wcześniej w środowisku domowym nie znało. Dlatego warto nie pozostawiać nic przypadkowi i włączyć do diety dziecka preparaty zawierające witaminy C i D, cynk oraz betaglukany, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Dobrą odporność dziecka wzmocnisz także częstym przebywaniem na świeżym powietrzu.



Witaminy i inne dobroczynne substancje: co warto stosować

W poprzednich akapitach zajmowaliśmy się już kwestią wzmacniania odporności u dorosłych i obiecaliśmy, że witaminom poświęcimy osobną sekcję. Przejdźmy więc do rzeczy.


Na początek należy podkreślić, że odporność można wspierać zarówno witaminami, jak i naturalnymi preparatami – każdemu służy coś innego. Poniższe zestawienie proszę traktować wyłącznie jako inspirację. Jeśli borykasz się z poważniejszymi problemami zdrowotnymi, zawsze konsultuj je na czas ze swoim lekarzem.


🟠 Witamina D

Brakuje jej większości populacji, choć można ją pozyskać ze słońca, z orzechów, ryb, mleka czy masła. Dlatego warto uzupełniać witaminę D także w formie suplementów diety.

🟠 Witamina C

Znajdziesz ją w dzikiej róży, porzeczkach, malinach, truskawkach, pomarańczach czy cytrynach. Jej źródłem mogą być również papryka, brokuły czy kapusta. Jeśli zdecydujesz się przyjmować witaminę C w formie suplementu, z pewnością w naszej szerokiej ofercie witamin wybierzesz odpowiedni produkt.

🟠 Jagody goji – Kustownica chińska

Jagody goji są dosłownie naładowane witaminami i substancjami odżywczymi. Można je jeść bez obaw, niemal garściami – np. w formie suszonej, którą znajdziesz w naszym e-sklepie. Świetnie smakują także jako dodatek do jogurtu czy porannej owsianki. Możesz też przygotować z nich herbatę.

🟠 Rokitnik

Bogatszego źródła witaminy C trudno szukać w naturze. Możesz go spożywać w formie syropu z rokitnika, soku z rokitnika, moszczu albo pysznej herbaty ziołowej.



🟠 Imbir

Imbir to prawdziwy skarb, jeśli chodzi o odporność. Ma bowiem silne właściwości przeciwzapalne i oczyszcza układ limfatyczny z niebezpiecznych toksyn. Możesz delektować się nim np. w formie suszonej lub jako składnik herbat ziołowych.


Dla odważnych mamy jeszcze jedną ostrzejszą propozycję – Ginger shot. To prawdziwy imbirowy napój, którego bazą jest ekologiczny sok z peruwiańskiego imbiru.



🐻 GRIZLY TIP: Silny duet cynk + selen

Do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego znacząco przyczyniają się dwa minerały – cynk i selen. Ten drugi oczyszcza organizm z toksyn i chroni go przed chorobami, natomiast cynk zapobiega przedostawaniu się wirusów do jądra komórki. Cynk można pozyskać m.in. z wołowiny czy roślin strączkowych. Doskonałym źródłem selenu są z kolei orzechy brazylijskie – wystarczy zjeść dwa do trzech orzechów, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie.




FAQ: Najczęściej zadawane pytania dotyczące odporności

Czym jest odporność?

Odporność to zdolność organizmu do obrony przed wirusami, bakteriami i innymi szkodliwymi substancjami. Wspiera także proces gojenia i regeneracji oraz zapobiega przenikaniu patogenów do organizmu i rozwojowi infekcji.

Jak rozpoznać osłabioną odporność?

Bardzo częstym objawem osłabionej odporności jest przewlekłe zmęczenie lub nawracające stany zapalne, infekcje i choroby. Osoba z obniżoną odpornością może być bledsza i zmagać się z powiększonymi węzłami chłonnymi.

Jak wzmocnić odporność?

Przede wszystkim zdrowym stylem życia opartym na zróżnicowanej diecie z odpowiednią ilością kluczowych składników odżywczych, warzyw, owoców i białka. Ważny jest także wystarczający sen, dobrostan psychiczny i fizyczny oraz odpowiednia ilość ruchu na świeżym powietrzu.

Jak wspierać odporność u dzieci?

Podobnie jak u dorosłych – ważna jest zbilansowana dieta, aktywność na świeżym powietrzu, dobry sen i równowaga psychiczna. Warto również włączyć witaminy D, C czy betaglukany.

Czy warto przyjmować suplementy diety?

Tak, szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności (typowo jesienią) lub przy niedoborze witaminy D. Trzeba jednak uważać, aby suplementy nie stały się całkowitym substytutem zdrowego stylu życia.

Gdzie w organizmie znajduje się odporność?

Największa część układu odpornościowego (aż 70%) znajduje się w jelitach, dlatego prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego jest wyjątkowo istotne. Wspierania mikroflory jelitowej nie należy zaniedbywać – mogą w tym pomóc np. probiotyki i prebiotyki.


Autorka artykułu

Martina Minaříková

Od kiedy nauczyłam się pisać, właściwie robię to bez przerwy. Najpierw były wypracowania w szkole, potem prace semestralne na studiach, a teraz mam ogromne szczęście, że pisanie stało się poniekąd moją pracą. Piszę o wszystkim, o czym się da, ale obecnie jestem po uszy zanurzona w świecie orzechów, suszonych owoców i kremów orzechowych.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!